Jaga sendirian sejak usia 8 bulan, bapa tungg4l sanggup buat apa saja demi puterinya… tak kek0k mekap, pakaikan tudung pun b0leh!

KASIH ibu membawa ke syurrga, kasih ayah sepanjang masa.

Begitulah kisahnya mengenai bapa tungg4l ini yang cekal membesarkan satu-satunya anak perempuan yang berusia empat tahun sembilan bulan.

Video-video memaparkan Ilyas Farid Mohamad yang sedang menata rias anaknya, Rania Fariya turut tul4r sehingga meraih ratusan ribu tontonan menerusi aplikasi TikT0k.

Bercerita kepada mStar, lelaki berusia 30 tahun yang bekerja dalam bidang H0spitaliti itu meng4kui terkejvt ketika kali pertama video dia dan anaknya tul4r dan meraih perhatian ramai.

“Saya berkongsi video di TikT0k untuk disimpan sebagai kenangan. Kebetulan ketika Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP), masing-masing b0san. Selain itu, saya juga nak tunjukkan aktiviti yang boleh dibuat oleh bapa tungg4l.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Biasanya kita tengok ibu tungg4l dengan anak saja. Apabila video pertama kami v1ral dan meraih hampir sejut4 tontonan, saya memang terkejvt.

“Baca k0men-k0men netizen, saya pun makin terh4ru. Saya tengok ramai yang doakan kami, terus rasa hari saya lebih bermakna dan bersemangat,” ujarnya.

RANIA2

Faris rajin melayan kehendak puteri tunggalnya yang gemar bersolek.

Mesra disapa Faris, dia yang menetap di Kota Tinggi, Johor mended4hkan sudah berp1sah dengan isterinya pada tahun 2017.

Tambah Faris, puteri sulung yang senang disapa Rania itu berada dalam jagaannya sejak berusia lapan bulan dan disifatkan sebagai anak yang baik dan tidak pernah menyus4hkan dirinya.

“Tak sus4h nak jaga Rania. Saya dengan ibunya juga masih baik dan kami banyak bert0lak ansur demi Rania. Dia tak pernah menyus4hkan saya sejak kecil sehinggalah ke hari ini.

“Rania seorang yang banyak cakap. Pada masa sama, dia suka bergaul dengan orang dewasa. Jadi, pemikirannya lebih matang berbanding usia sebenar. Rania juga sudah dihantar ke tadika sejak usia tiga tahun dan bercita-cita untuk jadi angkasawan suatu hari nanti,” ujar Faris lagi.

Menurut Faris, dia bukanlah seorang yang mahir mengenai bab fesyen mahupun s0lekan, namun mempelajari semua kemahiran itu demi melunaskan tanggungjawabnya sebagai bapa.

Faris berharap video yang dik0ngsi dapat memberi insp1rasi kepada golongan ibu atau bapa tungg4l yang lain.

Tambah Faris, dia juga mahu memberi insp1rasi kepada golongan ibu bapa di luar sana yang sudah berp1sah dengan pasangan masing-masing agar tidak lek4 dalam memberikan yang terbaik buat anak-anak.

“Bab mekap dan tudung misalnya, saya kurang berminat. Tambahan pula saya sibuk dengan kerja. Tapi anak saya suka berhias, dia suka tengok benda cantik. Sebagai bapa, saya layankan saja.

“Saya nak beri inspirasi kepada bapa tungg4l atau ibu tunggal supaya tabah dan f0kus 100 peratus terhadap anak. Apa yang kita tak tahu, kita kena belajar demi anak.

faris2

Video dua beranak ini meraih ratusan ribu tontonan di TikT0k.

“Selagi mampu, saya cuba buat yang terbaik untuk dia. Selain itu, ia juga merupakan tanggungjawab saya. Sus4h atau senang, saya tetap kena buat.

“Dulu selalu tak jadi ketika pakaikan tudung untuk Rania. Tapi saya berlatih sampai boleh. Mula-mula dulu memang sus4h.

“Rania pula suka layan Y0uTube, tengok tut0rial mekap dan tudung. Saya sebagai ayah kena sentiasa pantau apa yang dia tengok. Jadi, saya tumpang tengok sekali,” ujarnya berseloroh.

Sumber : mStar

Leave a Comment