Ibu bvntu anak sering saw4n tanpa tahu punca, ikhtiar terakhir ambil air tul4ng belakang pun dah buat! – “Tak ada gambar jalan-jalan, semua di h0spital”

DARI seorang bay1 yang ceria dan pet4h, namun kini berubah menjadi pendiam dan berada dalam dunianya sendiri.

Demikianlah uj1an yang men1mpa ibu muda ini apabila anak keduanya dis4hkan mengh1dap ep1leps1 ketika belum lagi mencapai usia setahun.

Kisah ringkas ini yang dik0ngsi menerusi satu video di aplikasi TikT0k nyata mervntun hati netizen.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Siti Norhayati Osman berkata segala-galanya bermula apabila anaknya, Nur Hanis Qalesya Mohd Annas mengalami dem4m ketika berusia lapan bulan.

“Masa dem4m tu suhunya tinggi 39 hingga 40 d4rjah celc1us. Saya bagi ub4t dem4m tapi tak sampai 10 minit selepas itu, Qalesya ‘tar1k’. Saya dan suami t4k pernah teng0k macam tu sekali keadaannya.

“Itulah kali pertama kami lihat. Keadaannya pel1k sangat. Suami saya azankan sebab kami tak tahu nak buat apa. Kami terus bawa Qalesya pergi ke h0spital.

“Di h0spital, d0ktor lakukan x-ray dan r4wat. Alhamdulillah, dem4mnya kebah tapi s4wannya masih ada lagi. Malah lebih kerap hingga pernah 18 saat saja selang.

“Dokt0r buat pula C0mputerised T0m0graphy (C T) Sc4n sebab b1mbang ada pend4rahan… Alhamdulillah, keputusannya OK. Tapi masih tak tahu apa punca saw4nnya lalu d0ktor nak ambil air tul4ng belakang namun kami menolak,” cerita ibu muda berusia 24 tahun yang berasal dari Padang Besar, Perlis ini.

Menurut Siti Norhayati, selepas dua minggu dir4wat dan dibenarkan keluar h0spital, dia dan suami berikhtiar mer4wat anak mereka dengan menggunakan kaed4h perub4tan Isl4m.

Sejak diser4ng saw4n ketika berusia 8 bulan, h0spital ibarat rumah kedua buat Qalesya.

“Alhamdulillah ketika berub4t dan juga ambil ub4t saw4n dalam masa yang sama, keadaan Qalisya nampaknya beransur pulih dan dia tak alami saw4n,” kata ibu kepada dua cahaya mata perempuan ini.

Namun pan4s yang disangka hingga ke petang, rupa-rupanya hujan di tengah hari.

Empat bulan kemudian, ketika mereka sekeluarga bergembira meraikan 1 Syawal, Qalesya sekali lagi mengalami saw4n.

“Qalesya langsung tak dem4m atau j4tuh pun, tiba-tiba sahaja dia s4wan. Saya dan suami segera bawa ke h0spital di Kangar. Namun kerana ketiadaan p4kar, kami putvskan untuk bawa ke Pusat Perub4tan Universiti Malaya (PPUM).

“Qalesya disahkan mengh1dap ep1leps1 dan jalani C T Sc4n, MR I, namun keputusannya OK… tak tahu apa puncanya. D0kt0r sekali lagi cadang ambil air tul4ng belakang. Kami bvntu sangat namun tiada pilihan, akhirnya benarkan juga.

“Tapi hasilnya tetap sama. Kami sed1h sangat sebab Qalesya jalani macam-macam pr0sedur sedangkan dia masih kecil. Sekarang dia berg4ntung kepada ub4t s4wan dan pr0sedur Elektr0ensefal0gram (EEG) setiap tiga hari sekali,” katanya yang menjalankan b1snes 0nline pr0duk k0smetik.

Bercerita lebih lanjut, Siti Norhayati berkata keadaan yang dialami anak bongsunya itu menyebabkan perkembangannya terb4ntut jika dibandingkan dengan bay1 seusianya.

SAWAN BARU 2

Wajah riang dan ceria Qalesya (kanan) sebelum mender1ta s4wan.

“Sekarang pada usia setahun lima bulan, baru Qalesya boleh berjalan. Dia tak boleh bercakap malah masih makan bubur. Sekarang ni saya berehat sebentar daripada bekerja kerana nak f0kus kepada anak.

“Biarlah lambat macam mana pun perkemb4ngannya, kami tetap sabar berikhtiar kerana sebagai ibu bapa, kami tetap mahu yang terbaik untuknya.

“Tujuan saya muat naik videonya adalah kerana nak kongsi pengalaman dan peringatan bersama buat ibu bapa. Dalam telefon bimbit saya mana ada gambar pergi jalan-jalan… semuanya gambar ketika Qalesya di h0spital.

“Terh4ru sangat baca k0men netizen yang bagi kata-kata semangat dan mendoakan. Ramai juga k0ngsi pengalaman yang sama. Apa yang boleh saya sampaikan, jangan sesekali ambil rem3h kalau anak dem4m. Per1ksa suhu, pantau pergerakannya dan terus dapatkan r4watan,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment