Suka sangat main peti sejuk, b4yi usia setahun belajar sesuatu selepas pant4s capai makanan dalam pinggan – “Saya bagi je apa dia nak buat”

“DIAM-diam ubi berisi.”

Itulah perumpamaan yang sesuai untuk menggambarkan kepintaran se0rang anak kecil.

Rakaman video menunjukkan dia mencapai dan makan makanan di dalam peti sejuk membuatkan ramai terhibur gara-gara wajahnya yang berkervt sehingga meraih hampir 220,000 tontonan di TikT0k.

Bercakap kepada mStar, Noor Adriana Nadia Noorazmi, 20, memberitahu dia menerima video anaknya, Nur Amanda Sofia Mohamad Ammer Hamzah yang berusia setahun itu ketika sedang bekerja.

Kakak iparnya, Nur Khadijah Abdul Aziz, 21, yang bertindak merakam video tersebut kerana terhibur melihat gel4gat anak saudaranya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Video itu dirakam oleh kakak ipar saya, masa tu dia tolong jagakan Amanda sebab saya bekerja. Anak saya tar1k tangan makciknya tu suruh ikut berjalan, dia pun layankan je la.

“Lepas tu Amanda bawa dia ke peti sejuk dan buka pintunya untuk bermain. Dia nampak ada tomato dalam pinggan terus dicapainya dan masuk dalam mulut.

IMG_0645

Amanda (gambar kiri) banyak menghabiskan masa bersama sepupu lelakinya.

“Saya rasa dia terkejvt kot sebab tomato tu sejuk. Itu yang Amanda spontan buat muka peli1k dan berkeruvt,” katanya yang menetap di Temerloh, Pahang.

Mesra disapa Yana, katanya, dia dan suami Mohamad Ammer Hamzah Mohd Amri, 20 gel1 hati apabila melihat gelag4t anak mereka menerusi video tersebut.

Setelah memerhati segala tingkah laku orang di rumah, ini merupakan kali kedua Amanda berjaya membuka peti sejuk.

“Waktu kakak ipar hantar video tu, saya gel4k sampai sak1t perut dan terus tunjuk pada suami. Dia pun tak tahan ketawa bila tengok peranga1 anak dia yang banyak akal.

IMG_0650

Ibu bapanya tertawa melihat telat4h Amanda yang sudah pandai membuka pintu peti sejuk.

“Sebelum ni Amanda memang pernah buka peti sejuk tapi selalunya abang saudara dia kata b4by no, terus dia tutup pintu peti.

“Saya rasa dia tahu nak buka pintu peti sejuk itu pun sebab selalu tengok abang saudaranya buka,” tambahnya.

Bercerita lanjut, Yana berkata memandangkan dia sudah mula bekerja, ibu bapa dan kakak iparnya itulah yang mengambil giliran untuk menjaga Amanda.

Ibu kepada seorang cahaya mata itu berkata anaknya kini dalam pr0ses untuk belajar dan meneroka apa sahaja keadaan serta benda di sekelilingnya

“Amanda ni b4yi yang lasak, peranga1 memang sebiji budak lelaki sebab tak pernah duduk diam. Mungkin sebab Amanda selalu dengan anak kakak saya, dia pun ikut sahaja apa yang abang saudaranya buat.

“Selain buka pintu peti sejuk, Amanda pandai suka meniru aks1 orang. Contohnya kalau orang tengah jawab telefon, dia akan ambil telefon mainan dan akan bercakap sekali.

“Amanda pun dah pandai nak buka pampers sendiri sebab dia dah t4k suka pakai… mungkin ketat. Kalau kita tak pakaikan baju atau seluar, dia mesti akan cuba tangg4lkan pampers,” katanya yang baru dua bulan bekerja di sebuah syar1kat kurier di Temerloh, Pahang.

Menurut anak bongsu daripada dua beradik ini, anak-anak harus diberikan kebebasan mencuba sesuatu yang baharu untuk membantu tumbesaran mereka.

Bagaimanapun, ibu bapa perlu mengawasi anak mereka untuk mengel4kkan daripada perkara yang tidak diingini berlaku.

“Pesanan untuk ibu bapa yang ada anak kecil sekarang ni, bagi je apa anak kita nak buat.

“Kita biarkan je, cuma yang penting kena pa4ntau j4ngan bagi mereka main atau ded4hkan mereka dengan perkara berb4haya.

IMG_0644

Yana (tiga, kanan) menghantar anaknya ke rumah ayah dan kakak iparnya supaya dia biasa bergaul dengan ahli keluarga yang lain.

“Sebab setiap apa yang anak kita lakukan itu bermakna otak mereka sedang berfungsi.

“Memang adatlah kalau rumah bersep4h sebab anak tengah nak membesar,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment