Bakal d0kt0r syukur masih berny4wa walau lebih 40 kali ditidurkan – “Keluar h0spital terus ambil uji4n, pen1ng-pen1ng jawab s0alan”

DIT1DURKAN untuk 1ntub4si merupakan antara pr0sedur kes1hatan yang dit4kuti kebanyakan orang.

Ada yang beranggapan, 1ntub4si itu umpama ‘membunvh’ pesak1t.

Namun jika itu yang berlaku, mana mungkin Nur Shahira Ahmad Sofian yang sudah lebih 40 kali menjalani pr0ses 1ntubas1 ini dapat berny4wa lagi.

Ya, memang suk4r dipercaya apabila wanita yang baru berusia 25 tahun ini terp4ksa di1ntub4si selama lebih 40 kali demi menyelamatkan ny4wanya.

Dugaan serta cabaran yang dihadapi pengh1dap penyak1t 4sma kr0nik ini bagaimanapun menjadi dorongan untuk dia belajar bersungguh-sungguh demi membalas jasa baik insan yang banyak berk0rban buat dirinya.

Berk0ngsi kisahnya dengan mStar, Nur Shahira berkata, penyak1t yang dih1dapinya sejak berusia lima tahun itu menyebabkan dia sering dimasukkan ke h0spital.

“Setiap tahun ada dalam empat ke enam kali saya akan masuk w4d, h0spital tu umpama rumah kedua saya.

“Tapi ada hikmahnya sebab saya dapat kenal dengan ramai orang yang bagi 1nsp1rasi dan semangat pada saya,” katanya, yang menetap di Permatang Badak, Kuantan.

Point Blur_Oct112021_215731

Shahida mengalami 4sma kr0n1k sejak berusia lima tahun.

Menurut Shahira keadaan penyak1tnya bagaimanapun bertambah kr0n1k apabila dia meningkat dewasa.

“Masa kecil dulu saya tak perlu 1ntub4te, tapi berubah sejak naik sekolah menengah sebab jika saya kena ser4ngan 4sma paras 0ks1gen saya akan turun dengan cepat.

“Pernah masa saya dekat matr1kulasi saya naik 4mbulans dari kl1nik kes1hatan ke h0spital dan mereka 1ntub4te saya dekat sana.

“Masa dekat universiti pun rasanya lebih 10 kali saya masuk h0spital,” katanya yang mengambil jurusan perub4tan di Universiti Sains Malaysia (USM), Kubang Kerian, Kelantan.

Point Blur_Oct112021_222400

Setiap kali Shahira terkena ser4ngan 4sma paras 0ksigennya akan turun ke paras berb4haya.

Menurut Nur Shahira, selain raw4tan m0den, pernah juga dia mencuba pelbagai k4edah raw4tan alternatif, namun tidak ada satu pun yang berupaya untuk mengurangkan kesan ser4ngan 4smanya.

“Macam-macam cara mak dengan ayah cuba termasuk makan dag1ng bu4ya, cuma mungkin tak ada rezeki saya lagi untuk sembvh.

“Selain saya, nenek bel4h ayah pun ada sak1t 4sma,” jelasnya.

Anak kedua daripada empat beradik ini berkata, dia sering terkena ser4ngan 4sma secara tiba-tiba.

WhatsApp Image 2021-10-09 at 6.22.13 PM

Shahira (kiri sekali) berazam untuk balas jasa ibu bapa dan insan lain yang banyak membantunya.

Menurut Nur Shahida, dia yang mengalami al4han antaranya terhadap kucing, seafood dan h4buk terp4ksa menerima sunt1kan setiap dua minggu atau sebulan.

“Saya ada al4han dengan seafood, habuk, kucing… banyaklah, sebab tu d0ktor bagi saya ub4t melalui sunt1kan setiap dua minggu atau sebulan di h0spital di Kelantan.

“Sampai sekarang dah balik Kuantan pun masih perlu dapatkan sunt1kan tersebut di Kelantan. Bulan lepas d0ktor mula sunt1k ub4t baru, dia cakap dekat h0spital ker4jaan saya orang pertama diberi ub4t tu untuk p4ru-p4ru saya,” katanya.

Jelasnya, paling lama dia terp4ksa dik0makan adalah selama lebih kurang dua minggu dan kali terakhir dia dimasukkan ke h0spital serta dit1durkan adalah pada pertengahan tahun lepas.

“Selalu lepas 1ntub4te pernah hilang suara berapa minggu kesan 1ntub4ted lama.

“Kadang-kadang bila sedar tu perasaan saya berc4mpur baur, bersyukur Allah masih bagi peluang untuk saya, Allah baik sangat.

“Kadang risau menyus4hkan mak ayah kena jaga dekat w4d lama-lama, risau banyak ketinggalan kelas, pernah beberapa kali saya keluar h0spital terus ambil uj1an, pen1ng-pen1ng je jawab soalan,” ceritanya.

Nekad untuk membalas peng0rbanan keluarga serta individu lain yang membantunya, Nur Shahira menyimpan cita-cita untuk menjadi p4kar p4ru-p4ru suatu hari nanti.

Malah dia yang baru sahaja lulus peperiksaan pr0fesionalnya baru-baru ini bakal bergraduasi pada 21 Oktober ini.

WhatsApp Image 2021-10-09 at 6.22.15 PM

Shahira (dua dari kanan) bersama rakan-rakannya.

“Alhamdullilah Allah banyak permudahkan laluan saya, banyak perkara yang menjadi m0tivasi untuk saya terus berusaha, antaranya ibu bapa saya yang banyak berk0rban menjaga saya sejak kecil.

“Saya selalu terbayang wajah ibu menang1s risau bila saya masuk un1t raw4tan rapi, jadi saya berazam nak buat mak senyum atas kejayaan saya pula,” katanya.

WhatsApp Image 2021-10-09 at 6.22.14 PM

Shahira bercita-cita untuk menjadi p4kar p4ru-p4ru satu hari nanti.

Menurut Nur Shahira, kedua ibu bapa adalah tul4ng belakangnya, mereka antara individu yang sentiasa percaya kepada dirinya walaupun di saat dia lemah atau sak1t.

Selain itu pengalamannya ‘membesar’ di h0spital turut mendorong dirinya untuk mendalami ilmu perub4tan demi menabur bakti serta membantu individu lain suatu hari nanti.

“Dekat h0spital saya selalu tengok orang sekeliling saya sak1t, macam mana mereka berju4ng untuk hidup, uj1an mereka lebih besar.

“Jadi dari situlah timbul rasa syukur dan ia membuatkan saya tidak mengalah dan saya nak bantu mereka yang senasib dengan saya Insyallah,” katanya.

Menurut Shahidah, dia kini merancang untuk menjalani latihan sebagai d0ktor pelatih di H0spital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan.

“Buat masa sekarang kami kena lengkapkan perkhidmatan sebagai doktor pelatih, saya sebenarnya masih berfikir tapi insyallah mungkin di HTAA, h0spital tempat saya membesar.

“Banyak nvrse dan d0ktor saya masih di sana dan mereka ajak saya untuk buat di sana,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment