“Pu4s jumpa yang macam ni” – G4dis teruja dapat pegang ulat g0ngg0k panjang dan besar, tapi f0bia dengan haiwan ‘hitam dan k0t0r’

JANG4NKAN bersaiz kecil, jika sudah m4ti pun belum tentu ada yang sanggup dan berani untuk memegang seek0r ulat.

Namun bagi seorang g4dis, keterujaannya membuak-buak apabila berpeluang untuk memegang seek0r ulat gonggok bersaiz besar dan panjang.

Sat1sfying (puas) betul jumpa yang besar macam ni,” menurut gad1s itu dengan wajah yang teruja menerusi video di aplikasi TikT0k sehingga meraih 2.3 jut4 tontonan.

Gad1s berkenaan, Siti Aisyah Humairah Zuhairi berkata, video itu dirakamkan ketika sedang berkelah bersama keluarga di Air Terjvn Lata Janggut di Jeli, Kelantan, pada minggu lalu.

Lebih mesra disapa Meyra, katanya, ul4t g0nggok itu ditemui bapa saudaranya di sebuah dinding di bawah sebuah jambatan berdekatan dengan sungai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Mula-mulanya pakcik yang ambil. Saya jadi exc1ted bila teng0k ul4t gonggok sebesar itu. Biasanya saya tengok yang bersaiz kecil je.

“Ulat g0nggok ni dah biasa saya pegang sejak kecil, tak gel1 pun. Dalam video tu ul4t gongg0k paling besar saya pernah jumpa,” katanya kepada mStar.

gadis ulat gonggok 4

Meyra sukakan aktiviti mandi dan piknik di sungai.

Selain ulat g0nggok, gadis berusia 21 tahun itu turut selesa memegang haiwan yang berbentuk panjang seperti ul4r sawa kerana ia tidak mempunyai b1sa yang memb4h4yakan.

“Dalam video tu saya pegang ulat g0nggok. Ada yang terkejvt ingatkan saya pegang l1pan kerana ia panjang dan mempunyai banyak kaki.

“Bukan setakat binatang yang ramai gel1 je seperti katak dan l1pas, saya juga pernah bela tiga ekor kucing di rumah,” ujar gad1s yang berasal dari Tumpat di negeri Cik Siti Wan Kembang.

gadis ulat gonggok 2

Meyra mempunyai pengalaman membela kucing.

Menurut anak ketiga daripada empat beradik itu, dia bagaimanapun mended4hkan mempunyai kelem4han di mana tidak berani mendekati haiwan per0sak t1kus.

“Saya memang tak boleh nampak tikus yang k0t0r dan hitam. Bukan nampak je tak boleh, dengar bunyi pun saya tak tahan sama ada saya terl0mpat atau lar1 jauh-jauh.

“Bagi saya, tikus tu bin4tang yang k0tor. Kita tak tahu dari mana ia muncul. Apa yang pasti kebanyakannya dari tempat-tempat yang k0tor dan bvsuk.

“Kalau terdengar bunyi (tikus) pun saya merem4ng. Memang sangat gel1 dengan tikus. Mungkin macam itu rasanya bagi mereka yang t4kut lipas,” tambahnya.

gadis ulat gonggok 3

Meyra menyukai aktiviti luar seperti hiking dan menunggang ATV.

Di sebalik keberaniannya terhadap pelbagai jenis b1natang yang digeruni ramai, pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains dan Teknologi Kayu di Universiti Putra Malaysia (UPM) itu turut sukakan aktiviti luar yang mencabar dan berkaitan alam semula jadi.

“Saya suka aktiviti-aktiviti adventur0us dan berkaitan nature seperti hiking, jungle trekking dan menunggang ATV (kenderaan lasak pelbagai bentuk permukaan bumi).

“Saya juga suka berkhemah dan mandi sungai. Aktiviti piknik di tepi sungai memang menyeronokkan,” ujar Meyra.

gadis ulat gonggok 5

Menurut Meyra, dia tidak pernah terfikir untuk membela ulat g0nggok.

Mengenai ulat g0nggok, kata Meyra, setakat ini dia belum pernah berdepan dengan bau bvsuk daripada serangga itu yang boleh men1mbulkan rasa kurang selesa.

“Alhamdulillah setakat ini okay. Terima kasih atas k0men dan nasihat yang diberikan. Saya akan lebih berhati-hati selepas ini.

“Tapi tak pernah terfikir pun nak bel4 ulat g0nggok. Sekadar excited bila terjumpa ulat g0nggok yang paling besar, itu yang saya cepat-cepat nak pegang,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment