Vida ambik ksemp4tan setiap kali Laila balik kmpung tp kif4rah itu pasti. Tiba2 Vida cal n4ngis2 lps brdekad lamanya

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya ingin berk0ngsi satu kisah yang boleh kita sama sama menjadikan ia satu pengajaran untuk kita. Sekiranya ada sebarang ejaan yang ters1lap harap dapat dimaafkan kerana kadang kala saya terlepas pandang.

Malam itu sedang saya melayan mata yang meng4ntuk tiba tiba ada panggilan masuk. Panggilan daripada seorang kawan lama.

Kawan yang selalunya menjadi ‘cct v’ dalam FB tiba tiba minta nombor telefon dan terus hubungi saya untuk bertanya khabar. Macam pel1k kan…?

Selesai sesi bertanya khabar dan sedikit cerita tentang kenangan selama kami bekerja di Pulau Kapas antara dua dekad yang lalu tiba tiba dia mengungkit tentang satu cerita.

“Mimi… Kau ingat tak lagi pada Nan?” S0alnya tiba tiba. “Nan… Owh suami Laila kan…?”

Terus wajah pol0s Laila yang cantik itu menerpa ke sanubari saya. Apa lah khabar Laila agaknya. Terpvtus terus hubvngan saya dengannya selepas hari itu.

“Betul lah apa kau kata dulu… Silap aku tak dengar nasihat kau…” Ujarnya perlahan, drpd suara ceria tiba tiba berubah menjadi sur4m.
“Nasihat mana tu?

Banyak rasanya aku nasihat kau” S0al saya sambil berusaha mengimbas kembali apa yang terjadi. “Tentang Nan…”

Jawabnya perlahan. Apabila dia menyebut nama Nan saya terus tersenyum. Akhirnya saya berjaya meneka apa yang ters1rat di sebalik panggilan lewat mlam kawan sy ini.

Ceritanya bermula disini… Beberapa dekad yang lalu, saya dan dia bekerja sebagai penyambut tetamu di sebuah resort kecil yang terletak di Pulau Kapas Terengganu.

Ketika itu kami masih muda. Jarak umurnya lebih 5 tahun daripada saya dan saya gel4rkan dia sebagai Kak Vida.

Tapi dia lebih senang jika saya hanya memanggilnya Vida. Saya, Vida, Nan dan Laila merupakan satu ‘team’ di tempat kerja.

Kami berempat sangat akrab, ke mana sahaja kami pasti akan pergi bersama. Tanpa salah seorang rasanya tidak lengkap segala acara kami.

Namun keakraban kami hanya sementara apabila sy mendapati Vida telah menjal1nkan hubvngan suIit dengan Nan. Pernah beberapa kali saya ternampak Vida keluar daripada bilik Nan ketika Laila pulang ke kampung.

“Kau tak rasa berd0sa ke buat Laila macam tu…?” S0al saya pada satu hari apabila sudah tidak tert4nggung rasa mar4h saya. Memang Nan bukan sesiapa dengan saya tetapi Laila adalah kawan saya. Kawan yang sentiasa ada di saat sus4h dan senang saya.

Laila adalah satu satunya orang yang ada disamping saya disaat sy memerlukan kawan untuk bicara setelah hati saya di sak1ti oleh seorang insan bernama lelaki. Laila jugalah yg membawa saya bekerja di kepulauan tersebut dan kenalkan saya dengan Vida.

“Alaaa… Aku bukan nak kawin pun dengan Nan. Main main jer lah. Lagipun dia yang nak ‘sc4nd4l’ dengan aku. Bukan aku yang minta…”
Jawabnya dalam nada yang tinggi. Mungkin dia tidak suka saya mencampuri urusan dia bersama Nan.

“Mas4lahnya Laila tu kawan kita Vida…! Kawan baik tuuu… Mula mula main main, kemudian j4tuh cinta siapa yang susah nanti…?” Saya cuba memperingatkan kepadanya ttang perasaan dan nilai prsahabatan kami brempat. “Yang kau dengan Ray tu…? Suami orang juga kan..?”

Dia mengungkit tentang satu satunya kes1lapan yang pernah saya buat. “Tapi bila aku tahu dia suami orang sekurang kurangnya aku dah tinggalkan dia kan…?” Saya cuba membel4 diri. Kami sama sama diam.

Saya diam kerana menyes4li ketrl4njuran saya jatuh cinta pada suami orang walaupun ketika itu saya tidak tahu tentang statusnya.

Dalam diam saya berharap keb1suan Vida itu membuahkan penyes4lan tentang ketrl4njuran dia mngkh1anati kawan baik dia sendiri dan segera hentikan hubvngan trl4rang itu.

“Vida… Kau bahagia…?” Soal saya kepadanya setelah hampir beberapa minit memb1su.

“Bahagia…” Jawabnya pendek. “Jika Laila tahu, adakah kebahagiaan ini akan kekal..?”

Soal saya lagi. Saya tahu ianya pasti akan sak1t. Bukan Vida sahaja, Nan dan Laila juga turut akan sak1t.

Lebih lebih lagi Laila, pasti dia akan rasa di kh1an4ti oleh suami dan sahabat baiknya sendiri.

Saya…? Sudah pasti akan turut terpal1t kerana saya juga tahu tentang hubvngan terl4rang ini tetapi saya mengambil keputusan untuk berdiam diri demi menjaga tali persahabatan kami berempat.

“Dia tak akan tahu…!” Vida menyuarakan keyakinan dia. “Tak… Kau s1lap Vida… Laila pasti akan tahu. Walaupun bukan sekarang tetapi lambat laun dia pasti akan tahu…”

Ujar saya sambil merenung Vida yang sedikit pun tidak kelihatan bers4lah. Begitulah yang terjadi pada saya.Saya dan Ray lama bersama. Dia di Terengganu dan saya di Pahang.

Hujung minggu Ray akan datang bertemu saya. Tidak logik lah jika isterinya yang berada di Terengganu boleh h1du kecur4nngan Ray…
“Macamana dia tahu…? Aku jumpa Nan pun waktu dia balik kampung jer. Kecuali daripada mulut kau…” Vida membal4s renungan saya.

“Vida… Isteri ni ada deria ke 6 tau.Suaminya curanng atau terjadinya sesuatu keceIakaan yang burvk ke atas suaminya, isterinya yang akan rasa dulu. Itu adalah kurniaan Allah SWT kepada golongan perempuan yg bergelar isteri.

Vida… Jika bukan sekarang lambat laun pasti dia akan tahu dan waktu itu k1farah Allah SWT pasti akan menyusul kerana doa seorang isteri yang di kh1anati tidak akan di pandang r3meh oleh Allah SWT…” Itulah kata kata isteri Ray ketika kali pertama kami bersua.

Waktu itu saya rasa kaki saya seolah olah tidak mem1jak bumi, terawang awangan sehingga tanpa sedar hinggap satu d4s pen4mpar ke pipi Ray lalu saya mengambil keputusan untuk menarik diri.

Tidak berani untuk saya bermain dengan k1farah Allah SWT kerana jika tidak berlaku ke atas saya mungkin ke atas anak anak saya nanti dan hari itu saya pula yang menasihati Vida tentang benda yang sama.

Dia diam tanpa bersuara. Mungkin sedang memikirkan apa yang saya cuba nyatakan.

“Kau mungkin bahagia sekarang, tapi satu masa nanti bila kau dah bersuami apa perasaan kau bila suami kau mngkh1anati kau atau menantu kau buat macamtu pada anak anak kau…?

Waktu tu kau dah tak boleh nk sal4hkan sesiapa dah… Itu lah bentuk k1farah yang kau akan terima… Vida.

Seorang ustazah pernah berkata… Jangan sal4hkan takdir jika satu masa nanti satu persatu nikmat kebahagiaan dalam hidup kau ditar1k. Kau akan rasa kekurangan kasih sayang di sepanjang hidup kau.

Walaupun pasangan kau cukup sempurna namun bagi kau ianya tetap tidak mengcukupi kerana nikmat kebahagiaan kau telah ditarik oleh Allah SWT kerana doa seorang isteri yang teran1aya.

Islam juga mel4rang kita merebut kebahagiaan orang lain apatah lagi hanya untuk suka suka…”. Sambung saya lagi. Itulah kali terakhir kami berbicara dengan baik kerana Vida mengambil keputusan untuk keluar daripada ‘team’ kami.

Vida mula menjauhkan diri daripada saya tetapi tetap kelihatan bersama Nan pada tiap kali Laila pulang ke kampung. Begitu juga dengan Nan. Saya tidak pasti apa yang dibvruk burvkkan oleh Vida sehingga Nan juga mula menj4uhi saya.

Hubvngan saya dan Laila tetap baik walaupun jauh di sudut hati saya rasa sangat berd0sa dan saya berharap Laila akan tahu juga nanti tetapi yang pasti bukanlah daripada mulut saya.

Akhirnya berlalulah satu musim yang sarat dengan rahs1a pengkh1anatan kerana k0ntrak perkhidmatan saya telah tamat. Saya tinggalkan Vida, Nan dan Laila bersama rahs1a saya di pulau tersebut. Vida dan Laila memelvk saya seolah olah tiada apa yang terjadi. “Mimi, kau masih muda.

Aku dah jauh terl4nnjur. Jangan ikut langkah aku. Jangan jadi orang ketiga dalam rumah tangga orang lain… Terima kasih kerana setia menjadi seorang sahabat yang baik…”

Bisik Vida pada saya ketika kali terakhir kami bertemu. Perlahan bot meningg4lkan kepulauan tersebut. meningg4lkan pelbagai kisah dan cerita.

Dalam hati berd0a semoga rahs1a itu kekal menjadi rahs1a walaupun saya sendiri tidak setuju dengan perbuatan Vida dan Nan. Laila begitu baik pada mereka. Tidak harus Laila dilayan begitu.

Semoga ada sinar bahagia buat Laila dan Nan. Buat Vida semoga dia cepat sedar dan meng1nsafi perbuatannya itu sebelum terl4njur jauh.

“Mimi… K1farah sedang mengikuti aku…”

Vida menang1s di hujung talian. Sya tersedar daripada lamunan. Panjang sungguh perjalanan memori ingatan saya sehingga saya tidak sedar bila Vida mula menang1s.

“Satu persatu Dia mula menghukvm. Sehingga aku tersvngkur dihujung sejadah memohon ke4mpunanNya…”

Vida mula menjadi sahabat FB saya selepas penulisan saya bertajuk Andai Dipulangkan Kembali tul4r di med1a soc1al. Awalnya saya agak terkejvt dengan ‘friend request’ dari Vida dan akhirnya saya ‘appr0ve’ setelah melihat suaminya bukanlah Nan.

“Selepas beberapa bulan kau pergi, aku pvtus dengan Nan sebab Laila meng4ndung. Dia tak nak jika satu hari nanti Laila tahu. Dia sayangkan Laila dan anggap aku hanya untuk ‘suka suka’ sahaja… Betul kata kau ianya sangat sak1t sebab aku dah mula sayangkan Nan.

Aku mer4yu pada Nan supaya jangan tinggalkan aku. Tapi Nan tetap berkeras utk tinggalkan aku demi Laila. Aku benc1 Laila… Benc1 sangat sampaikan aku cuba untuk buat dia kegvgguran…”

Sya terg4mam. Kenapa sampai bergitu terdes4k sekali. Vida bukanya tidak cantik malah dia yang paling menawan di kalangan penyambut tetamu di resort itu. Bukan tiada yang cuba memikatnya hanya Vida yang tidak mahu.

“Aku meng4ndung anak Nan dan terp4ksa aku gugvrkan kerana Nan janji nak nikahi aku dengan cara yang baik dalam persetujuan Laila. B4by tu dah 3 bulan dalam pervt aku Mimi… Kerana percayakan Nan aku ‘bvnuh’ anak aku. Akhirnya aku juga yang kena bu4ng ke tepi…”

Vida diam sejenak mungkin sedang menyeka air m4ta yang mengalir.

“Bila dia mesej aku minta aku tinggalkan dia dan jauhkan diri daripada Laila. Aku kecew4 sangat.

Puas aku mer4yu dan memvjuk Laila supaya terima aku dan cerita padanya tentang kecur4ngan Nan. Laila tetap berkeras minta Nan memilih aku atau dia.

Laila tidak mahu bermadu dengan aku dan akhirnya Nan memilih Laila… Aku di bu4ng kerja kerana berg4duh dengan Nan di lobi. Aku balik Kemaman dan akhirnya aku redha.

Setiap kata kata kau aku ingat satu persatu. Alangkah baiknya jika aku pvtuskan sebelum mel4rat… Sekurang kurangnya aku dan Laila masih boleh terus berkawan…”

Sambungnya lagi dalam nada kes4l.

“Benda dah lepas tak perlu ungkit. Kau pun dah bahagia kan..? Ada suami dan anak anak yang sayangkan kau…” Entahlah samada saya ikhlas atau pun tidak ketika berkata kata.
“Bahagia…?” Vida ktawa di hujung talian. Ketawa paling sendv yang pernah saya dengar.

“Bahagia apa jika terp4ksa tersenyum di saat suami aku cur4nng. Terp4ksa menerima takdir anak aku jadi j4nda di usia muda kerana suaminya g1lakan perempuan lain yang lebih berjaya.

Bahagia apa jika hut4ng keliling p1nggang. Suami terp4ksa menag1h simpati daripada perempuan kaya utuk membay4r hut4ng. Bahagia itu kah yang kau kata…?”

Sy cuba menjadi seorang yg paling ‘p0sitif’. Mahu saja saya melemp4rkan kata kata itu kepadanya… “Vida… Itu takdir kau yang pilih…” Namun saya tel4n kembali kata kata itu dan sy tukar kepada ayat yang lebih pr0fesi0nal… “Sabarlah Vida… Setiap manusia ada uj1an masing masing.

Kau diuj1 dengan pelbagai uj1an sebab Allah sayang kan kau. Allah uj1 sebab Allah sayang. Apa yang penting kau dah sedar dengan kes1lapan kau. Segala yg brlaku ada hikmahnya.

Allah tak akan uj1 h4mbanya dengan uj1an yang s1a s1a. Percayalah ada terkandung kasih sayangNya di sebalik uj1an itu.

Kau harus sentiasa p0sitif dan jgan sesekali menganggap ia adalah hukvman. Anggap sahaja ia adalah tanda kasih sayang Allah dengan menjentik kau supaya kau sedar akn kes1lapan kau.

In Sha Allah kau akan menjadi orang yang redhaaa…” Alhamdulillah kami sudahi perbualan kami dengan baik.

Atas persetujuan Vida, saya shared kisah ini sebagai satu iktibar… Semoga kisah Vida ini memberi pengajaran kepada para pembaca. Apa yang patut ubah, saya telah ubah untuk tutvp a1b Vida, Nan dan Laila.

Bahasa dan perbualan antara saya dan Vida juga telah saya edit dan susun supaya mudah difahami oleh para pembaca. Salam sayang daripada saya… Mimi.

Kredit Penulisan : #CikPuanAmmyTulis

Sumber – Mimi (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Sumber : Seleksimedia

Leave a Comment