Masa z1arah tenang je suasana tanah perkubvran, dari mana datang ‘suara lain’ dalam vide0? Wanita angg4p Allah beri peluang rak4m alam kubvr

“MULA-MULA ser4m tapi bila fikir-fikir balik, saya rasa sed1h.”

Demikian kata seorang wanita ketika berk0ngsi cerita mengenai satu video ‘4neh’ yang dirakamnya di sebuah tanah perkubvran baru-baru ini.

Menerusi vide0 berdurasi kurang tujuh saat itu, rak4man tersebut ‘terselit’ buny1 satu suara yang sayup-sayup kedengaran se0lah-0lah seseorang sedang menjer1t.

“Allahuakbar, dekatnya alam kubvr dengan kita. Jue rakam video untuk kenangan, tak sangka Allah bagi peluang Jue rak4m alam kubvr,” tulisnya pada kapsyen vide0 tersebut.

Sehingga kini, vide0 yang dimuat naik oleh wanita berkenaan di aplikasi TikT0k meraih 1.3 juta jumlah tontonan selain dibanjiri ribuan k0men netizen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Berk0ngsi cerita dengan mStar, wanita yang hanya mahu dikenali dengan nama Jue Hamzi berkata, vide0 tersebut dirakam ketika dia bersama suami dan anak sulungnya, Jazlyn Nuha Mohd Zulhamzi menziarahi pus4ra arw4h anak keduanya, Arjuna Ali Mohd Zulhamzi, di Hulu Langat, petang Selasa lalu.

Menurutnya yang senang disapa Jue, anak keduanya men1ngg4l dun1a pada Jun lalu, selepas lima jam melihat dunia.

“Memang rutin kami z1arah setiap minggu. Setiap kali ziarah, memang rutin saya t4ngkap gambar dan video untuk k0ngsi ke keluarga saya yang jauh. Sebab PK P, tak dapat rent4s jadi keluarga saya dapat update melalui gambar dan vide0 saja.

“Selasa itu, kami ziarah kubvr dan sebelum balik, saya rak4m dan t4ngkap gambar macam biasa. Lepas dah r4kam saya terus upl0ad di st4tus F4cebook dan WhatsApp St0ry tapi masa tu saya t4k dengar semula rakaman.

kubur anak baru

Pus4ra anak kedua Jue, Arjuna Ali Mohd Zulhamzi yang men1ngg4l dunia Jun lalu.

“Sampai lew4t malam, saya tengok kembali st4tus story saya siang tadi. Masa tengok semula tu baru saya perasan ada suara dalam vide0 yang saya rakam,” cerita wanita berusia 33 tahun ini.

Bercerita lebih lanjut, Jue berkata selepas memaklumkan mengenai bunyi ‘4neh’ itu kepada ahli keluarganya, dia mengambil keputusan untuk membuat perk0ngsian di TikT0k.

“Saya share di TikT0k sebab saya sendiri tak pasti betul ke apa yang saya dengar. Tujuan saya muat naik adalah sebagai peringatan bersama dan juga untuk tahu pendapat orang lain mengenai rakaman tersebut.

“Tapi sewaktu rakam memang saya tak dengar apa-apa. Suasana memang tenang sahaja. Cuma ada suara anak tengah main, tak sangka ada ‘suara’ lain,” ceritanya yang menjalankan b1snes secara dalam talian.

Tambah wanita ini lagi, pengalaman tersebut adalah kali pertama yang dialami sejak rutinnya menziarahi pus4ra bay1nya hampir empat bulan lalu.

Tidak menyangka vide0nya menjadi tul4r, Jue berkata dia tidak mempunyai n1at lain sebaliknya hanya mahu orang ramai mengambil tel4dan bersama daripada perk0ngsian tersebut.

Antara k0men netizen terhadap perk0ngsian Jue.

“Saya terkejvt juga sebab ramai yang pernah alami. Yang pert1kai dan ambil r3meh mengenai ‘suara’ tersebut, itu pendapat masing-masing.

“Ada yang k0men mereka dapat dengar sebutan perkataan yang saya sendiri tak dengar pula dalam vide0. Namun bagi saya sendiri, ini pengalaman yang tak dapat dilupakan.

“Apa pun sentiasalah mengingati Allah, dan jangan lupa berd0a serta sedekah al-Fatihah setiap kali mel4lui kvbur untuk semua penghuni di sana,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment