Nak ke l0kasi rare, dah sampai terus pat4h balik… tiba di rumah kena m4rah dengan mak ayah pula! – “Tak semua tempat vir4l cantik tu selam4t”

“F0BIA terus ya g3ng.”

Itulah kata-kata seorang gadis setelah perasaan teruja untuk mandi di sungai bertuk4r menjadi ser4m gara-gara satu suara di dalam hutan.

Video yang dimuat naik oleh gadis berkenaan setakat ini meraih sebanyak 51,000 tontonan di aplikasi TikT0k.

Bercakap kepada mStar, Nur Aziera Atasya Zolkhifly, 20, berkata, kejadian berl4ku jam 11:30 pagi sewaktu dia dan rakannya Nur Diyana Kamal Rudin, 20, dalam perjalanan pulang dari sebuah sungai di Kledang Sai0ng, Perak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Sebelum itu, mereka berdua mendaki Bukit Kledang dan selepas itu merancang untuk meluangkan masa di sungai setelah lama berada di bawah Per1ntah Kawalan Pegerakan (P KP).

“Saya dengan Diyana baru lepas hiking dekat Bukit Kledang. Arah nak balik tu kami rancang nak singgah ke sungai di Kledang Saiong untuk rendam kaki je sebab dah lama tak pergi.

dsf

Aziera merakam detik perjalanannya menuju ke kawasan sungai tersebut bersama Diyana.

“Tapi sungai tu tutup pula, itu yang saya pergi ke satu lagi l0kasi di dalam vide0 tersebut. Rasa excited sangat sebab pernah nampak seni0r saya k0ngsi dekat Instagram Story dia, macam best tempatnya.

“Sebab itu juga saya terus buat video untuk merakam sepanjang perjalanan nak ke sana, tapi tak sangka lain pula yang terjadi,” katanya yang menetap bersama keluarga di Ipoh, Perak.

Lebih mesra disapa Aziera, katanya, mereka berdua tetap meneruskan perjalanan seperti biasa walaupun terdetik perasaan ser4m ketika lalu di beberapa kawasan menuju ke sungai tersebut.

Bagaimanapun mereka akhirnya sampai ke sungai yang tersembunyi dan tidak diketahui ramai itu setelah 15 minit berjalan di dalam hutan.

“Masa dalam perjalanan saya tak ada rasa apa sangat, cuma ada beberapa bahagian je yang rasa macam ser4m sejuk sikit. Sebab kawasan hutan kan suasananya sunyi.

“Tapi waktu itu kawan saya macam okay je nak teruskan perjalanan sebab masing-masing macam dah excited nak sampai ke sungai cantik tu.

hbj

Laluan kecil (anak panah kiri) yang mereka berdua gunakan untuk menuju ke kawasan sungai.

“Tempat itu memang agak ters0rok dan betul-betul nampak ada pr1vasi. Cuma ada la sedikit samp4h sarap, mungkin sebab tak ada orang yang menjaga,” katanya yang merupakan pelajar Diploma Pengursan dan Teknologi Pejabat di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Jengka, Pahang.

Walaupun sudah tiba di situ, Aziera dan Diyana hanya menghabiskan kurang dari lima minit sahaja di lokasi tersebut kerana terdapat sekumpulan kanak-kanak sedang bermandi-manda dan tiada tempat yang lebih selesa untuk mereka berdua.

Namun dalam perjalanan pulang ke kereta, Aziera tiba-tiba terdengar bunyi yang kuat namun tidak pasti sama ada ia suara binatang bu4s atau m4khluk h4lus.

“Saya mula rasa t4kut sebab rasa macam ada sesuatu yang tak kena, bila nak p4tah balik bulu r0ma tiba-tiba naik. Masa tu saya memang terfikir b1natang bu4s yang akan muncul.

“Sebab saya seorang je terdengar bunyi yang kuat macam bern4fas dan bunyi seperti menger4m. Kawan saya pun dah mula risau sebab t4kut kalau kami terses4t.

IMG_0619

Aziera (kanan) mencapai tangan Diyana dan berjalan secepat mungkin untuk ke kereta.

“Saya terus capai tangan Diyana dan terus jalan laju-laju. Tak nak beritahu Diyana dekat situ juga apa yang saya dengar, nanti dia jadi lagi cem4s.

“Memang mulut tak berhenti baca ayat Kursi dan ayat pel1ndung diri sepanjang perjalanan balik. Alhamdulillah selamat keluar dan sampai kereta selepas 20 minit berjalan,” katanya yang merupakan anak jati Perak.

Menurut Aziera, dia terus memberitahu kedua ibu bapanya Azizah Zolkhifly, 61, dan Zolkhifly Shaari, 67 tentang apa yang telah berlaku sebaik sampai sahaja di rumah.

Dia meng4ku kes1lapannya kerana tidak meminta izin mereka untuk ke kawasan tersebut tanpa ditemani sesiapa.

“Memang kena m4rah la sebab pergi pun berdua dan last minute bagitahu mereka. Ibu ayah dah pesan awal-awal, lepas ni elakkan pergi ke kawasan hutan dan tempat bah4ya macam tu.

“Mereka r1sau kalau kami tiba-tiba ses4t atau kena sor0k dengan m4khluk lain, sebab t4kut kita ni k4cau tempat tinggal mereka.

“Kalau tiba-tiba ada ‘pak belang’ memang tak boleh nak lari ke mana dah, s1a-s1a je tak jumpa famili,” tambahnya.

Setelah berdepan kejadian yang cem4s itu, anak bongsu daripada enam beradik ini ser1k untuk masuk ke hutan tanpa pengawasan ibu bapa.

Jelasnya lagi, faktor keselam4tan adalah penting walaupun ketika sedang berseronok.

“Kalau nak pergi mana-mana pastikan beritahu ibu bapa dan yang paling penting sekali dapatkan kebenaran daripada mereka.

“Jangan beritahu last minute, sebab sekurang-kurangnya mereka tahu kita dekat mana sekiranya ada apa-apa yang terjadi. Tak semua tempat v1ral cantik yang kita tengok di media s0sial tu selamat untuk kita pergi.

IMG_0808

Diyana (kiri) tidak tahu yang Aziera terdengar bunyi kuat ketika mereka berada di dalam hutan.

“Kesel4matan diri itu penting, jangan la terlalu ikutkan n4fsu nak berseronok je. Kalau rasa masih nak jumpa famili, jagalah diri.

“Sebab kita tak tahu macam-macam boleh jadi bila dah masuk kawasan hutan yang tanpa penjaga,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment