Mit0s atau fakta… Saiz kant0ng perut ikut berat badan? Pak4r bari4trik jelaskan perkara sebenar

PERNAHKAH anda terfikir berapa besar saiz pervt kita dan adakah ia berg4ntung kepada berat badan seseorang?

Sebenarnya ramai beranggapan bahawa individu dengan lebihan berat badan mempunyai saiz kant0ng pervt lebih besar apatah lagi melihat kemampuan golongan ini mengambil kuantiti makanan yang banyak.

Sejauh mana kebenaran dan l0gik berhubung perkara ini?

Menjelaskan mengenai perkara itu, p4kar perunding pembed4han dan bari4trik, Dr Mustafa Mohammad Taher menjelaskan meskipun tanggapan itu kedengaran l0gik namun saiz kant0ng pervt tidak boleh diukur hanya melalui fizikal seseorang.

fb

Saiz k0ntong pervt bukan diukur berdasarkan berat badan seseorang.

Kata Dr Mustafa, terdapat pesak1tnya yang melakukan pembed4han bari4trik dalam kategori berat badan sederhana tetapi mempunyai saiz kant0ng pervt lebih besar dan mempunyai pelbagai penyak1t kr0nik.

Ada pula jelasnya, berat badan melebihi 100 kilogram tetapi saiz pervt mereka lebih kecil selain kurang k0mplikasi dalaman seperti penyak1t kenc1ng manis, h1pert3nsi atau pun mas4lah berkaitan kardi0vaskul4r.

“Sebagai contoh, pesak1t yang paling ringan bukan sahaja mempunyai pervt paling besar akan tetapi mempunyai pelbagai penyak1t seperti kenc1ng man1s, dar4h tinggi, hat1 berlemak dan mas4lah tidur yang dipanggil 0bstrvct1ve Sleep Apnea (O SA),” katanya.

Dr Mustafa menjelaskan saiz pervt tidak boleh diukur secara fizikal sebaliknya penggunaan tekn1k imb4san X-ray atau C T S can boleh digunakan.

Bagaimanapun katanya, kedua-dua tekn1k itu tidak dapat mengesan saiz pervt seseorang dengan ukuran tepat sebaliknya hanya anggaran boleh dilakukan.

09E24BCC-E4FD-4CA4-B796-1E32B4357336

Dr Mustafa telah menjalankan banyak pembed4han bari4trik termasuk dalam kalangan selebriti.

“Nak tahu saiz yang tepat memang tidak boleh kecuali ketika pembed4han, barulah kita boleh dapat ukur saiznya,” katanya.

Menjelaskan tentang golongan yang berat badan tidak meningkat meskipun mempunyai tab1at pemakanan yang burvk, Dr Mustafa memberitahu kebiasaannya ia dipengaruhi pelbagai faktor.

Ini termasuklah cara pemakanan, waktu makan, jenis makanan, gaya hidup dan sebagainya.

Sementara itu, Dr Mustafa menjelaskan k0s pembed4han bari4trik bagi individu berbadan kurus dan gemuk adalah sama sebaliknya ukuran pervt yang perlu dibu4ng, ketelitian pembed4han dan raw4tan selepas pembed4han paling diutamakan.

“K0s pembed4han ini bukan tertakluk kepada berat badan seseorang, sebagai d0ktor saya akan pastikan pesak1t melakukan pemer1ksaan kes1hatan terlebih dahulu sebelum pembed4han dilakukan,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment