0yen buat hal lagi! Kesi4n kakak kerja di butik terp4ksa baring atas jalan raya – “Tak tau nak buat apa, banyak kali dia gig1t tangan”

“OYEN t4k sah kalau tak buat per4ngai.”

Begitulah k0men yang dilontarkan oleh pengguna di TikT0k terhadap video seorang gadis yang dilihat sedang cuba mengeluarkan seekor kucing tersep1t.

Video berdurasi 29 saat itu memaparkan gad1s berkenaan terbaring di atas jalan raya kerana mahu mencapai si bulus yang bersembuny1 di bahagian bumper belakang kereta Kancil miliknya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Bercakap kepada mStar, Siti Nor Shazwani Zabri, 24, berkata, pada mulanya dia ternampak ek0r haiwan terjuntai di keretanya selepas selesai bekerja jam 6.30 petang.

Gadis berkenaan yang bekerja sebagai penyelia di sebuah butik tudung sudah biasa meletakkan keretanya di bahagian belakang premis bersama dengan pekerja yang lain.

“Waktu tengah berjalan ke kereta, saya perasan macam ada ekor dekat bahagian bumper belakang. Terkejvt juga sebab selama ni parking belakang kedai tak pernah pun nampak apa-apa b1natang.

“Bila datang dekat nak per1ksa, baru la nampak rupanya ada seekor kucing tersep1t.

IMG_0811

Wanie mencuba pelbagai cara untuk mengeluarkan anak kucing itu dari bumper keretanya.

“Saya tak tahu la macam mana dia boleh ada dekat situ, mungkin t4kut dengan orang atau b1natang lain kot,” katanya yang bekerja di Bandar Baru Uda, Johor Bahru, Johor.

Mesra disapa Wanie, katanya, dia telah mencuba pelbagai cara untuk mengeluarkan kucing tersebut, tetapi tiada satu pun usahanya berjaya.

Sehinggalah ada sekumpulan lelaki muncul dan memb4ntunya untuk melepaskan si comel yang bulunya berwarna oren itu.

“Tak tahu macam mana nak keluarkan dia, saya dah capai guna tangan pun tak berjaya juga walaupun beberapa kali dig1git. Ingatkan bila hidupkan enjin kereta dia akan lari la, tapi tak berganjak pun dari situ.

“Saya pun m4tikan semula enjin sebab kes1ankan kucing itu t4kut dia kep4nasan. Ada juga minta tolong dengan pekerja kedai karpet berdekatan, tetapi dia pula gel1 dan t4kut dengan kucing.

“Jadi terp4ksalah saya baring atas jalan dan cuba sedaya upaya untuk keluarkan kucing itu sebab dia tersep1t pada bahagian yang agak dalam. Mungkin Allah nak b4ntu saya agaknya, kebetulan ada sekumpulan lelaki lalu dan saya minta tol0ng mereka.

“Jadi, seorang baring atas jalan raya untuk capai kucing dan seorang lagi tolong tar1k bumper untuk bagi ruang luas supaya mudah kucing itu nak keluar,” katanya yang berasal dari Terengganu dan sudah hampir dua tahun menetap di Skudai, Johor bersama ibu saudaranya.

Menurut anak sulung daripada dua beradik ini, kucing yang dipanggil Oyen itu berjaya dikeluarkan oleh mereka dalam masa hampir satu jam.

Video percubaan gadis berkenaan menyelam4tkan Oyen meraih lebih 200,000 tontonan di TikT0k.

Sebagai pemilik kenderaan, Wanie berharap agar mereka lebih peka dengan apa yang berada di persekitaran sebelum memulakan perjalanan.

“Tak ada sebarang keced3raan pun pada Oyen, cuma k0tor sedikit sahaja. Lepas dah berjaya dikeluarkan, dia terus berlari dan sembunyikan dirinya jauh daripada manusia.

“Memang n1at saya selamatkan Oyen ni untuk bawa balik dan jaga dia, tapi nampaknya tak ada rezeki.

IMG_0812

Wanie (kiri) sudah hampir dua tahun menetap di Skudai, Johor bersama ibu saudaranya.

“Cuma saya harap pemilik kenderaan di luar sana per1ksa dahulu kenderaan mereka betul-betul sebelum memandu.

“Kadang-kadang kucing ni dia memang suka duduk bawah kereta tanpa k1ta sedar,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment