KAS1H ibu membawa ke syurga, kasih bapa sepanjang masa.
Begitulah yang dapat digambarkan mengenai peng0rbanan Wan Razali Wan Mohd, 58, yang sanggup menju4l motosikal miliknya demi menampung k0s pengajian anak sulung ke sebuah kolej.
Selepas lima tahun berlalu, anaknya itu, Wan Aisyah, 23, membel1 sebuah motosikal baharu keluaran SYM sebelum ia dihadiahkan kepada bapanya dalam satu majlis kejvtan ringkas di kediaman mereka di Dungun, Terengganu pada 14 September lalu.
“Motor baharu itu dihadiahkan sempena hari lahir ayah pada 14 September. Saya nak b4las jasa. Dulu ketika saya sambung pengajian dalam bidang Bahasa Inggeris di sebuah k0lej di Selangor, ayah ju4l motor Honda EX5 miliknya.
“Bila ingat balik waktu itu, saya sangat terkejvt selepas dia juvl motor. Ayah kata tiada siapa nak guna motor, tapi sebenarnya du1t itu diberikan sepenuhnya kepada saya untuk sambung belajar.
View this post on Instagram
“Selepas lima tahun barulah saya mampu nak bel1 motor baharu untuknya. Alhamdulillah, ayah kata dia rasa bahagia dapat naik motor baharu,” ujarnya yang mesra disapa Aisyah.
Bercerita kepada mStar, Aisyah berkata hadiah itu tidak seberapa jika hendak dibandingkan dengan segala peng0rbanan bapanya.
Wan Razali (tengah) bergambar kenang-kenangan ketika perkahwinan Aisyah pada Mac lalu.
Imbas Aisyah lagi, bapanya bukan sekadar menju4l motosikal miliknya, malah turut menukar kereta lebih kecil demi mengurangkan k0s perbel4njaan keluarga pada waktu itu.
“Pada waktu itu, ayah ada Perodua Alza, tapi ayah ju4l dan ambil kereta Axia sebab nak kurangkan k0s.
“Jadi bila saya dapat bel1kan balik motor untuk ayah, saya rasa puas hati. Selepas lima tahun, saya dapat berikan motor hasil usaha sendiri. Rasa macam tak s1a-s1a ayah ju4l motor dulu. Kalau dia boleh berk0rban, kenapa saya tak boleh berk0rban?
“Ayah memang akan dahulukan anak-anak. Dia juga jenis tak suka sus4hkan orang. Dia pun dah lama nak bel1 motor baru, tapi dia tak bel1 pun. Dia asyik cakap saja. Pada saya, motor itu tak dapat pun b4las jasa ayah, tapi sekurang-kurangnya saya gembira tengok dia bahagia,” kata Aisyah lagi.
Menurut Aisyah, bapanya bukan sekadar berk0rban dari segi kew4ngan, malah banyak memberi kasih sayang khususunya selepas kem4tian ibunya lima tahun lalu.
Aisyah bersyukur dapat memberi hadiah buat bapanya baru-baru ini.
“Mak meningg4l masa saya umur 18 tahun. Selepas saya habis belajar, saya bekerja dalam bahagian cust0mer serv1ce di Putrajaya. Kemudian saya res1gn sebab nak balik teman ayah.
“Sejak itu saya mulakan b1snes ju4l pr0duk makanan tambahan. Kemudian saya berkahwin pada Mac lalu dan menetap di Selangor. Jadi sekejap ada di sini, sekejap saya balik ke kampung,” ujarnya lagi.
Dalam pada itu, Aisyah terharu apabila vide0 kejvtan motosikal untuk bapanya tul4r dan meraih perhatian ramai di TikT0k.
Wan Razali teruja mencuba motosikal baharu pemberian anaknya.
Kata Aisyah, dia berharap video itu dapat memberi inspirasi kepada orang di lu4r sana untuk menghargai kedua orang tua selagi mereka masih ada.
“Pada saya, kalau ada RM50 sekalipun, kita tetap kena k0ngsi dengan keluarga. Ia bukan s0al nilai, tapi keihklasan hati yang memberi. Bila kita bagi, ia makin berkat.
“Bila saya baca k0men di TikT0k, ramai sangat yang lu4h hasrat nak bal4s jasa ibu bapa mereka,” ujar Aisyah lagi.
Sumber : mStar