Wanita menyes4l, terima ‘pad4h’ selepas suka-suka c4mpur cecair peluntur dengan st4in rem0ver – “Saya ingatkan nak m4ti dah”

KEGAG4LAN seorang wanita membaca ar4han sebelum menggunakan cecair peluntur yang dibel1nya mengak1batkan dia terp4ksa mendapatkan r4watan kecem4san di h0spital akibat ses4k n4fas.

Nur Idayu Izany, 26, berkata, kejadian berlaku pada pagi Khamis lepas apabila dia terh1du bau yang terhasil akibat tindakannya mencampur dua jenis cecair peluntur.

Suri rumah itu berkata, dia mencampurkan dua cecair itu untuk membersihkan t4ndas di rumah yang baru didudukinya.

“Kami baru p1ndah dari Perlis ke Penang sebab saya ikut suami saya Mohd hawari Ismail, 28 yang bekerja di sebuah k1lang di Batu Kawan.

“Masa campur cecair peluntur dengan pen4nggal k0t0ran (sta1n rem0ver) tu memang saya letak banyak dalam baldi sebab saya ingat ia macam cecair sabun pencuci biasa je.

“Campuran tu tak bau apa-apa, warnanya putih tapi bila bercampur tu aut0m4tik keluar buih lepas tu bertuk4r kekun1ngan,” ceritanya kepada mStar.

Idayu baru pindah daripada Perlis ke Penang.

Menurut Idayu, bau taj4m yang terhasil dari campuran kedua-dua cecair yang mengandungi as1d ini menyebabkan dia dan anaknya yang berusia enam bulan batuk.

“Suami saya yang sedar bau tu sebab dia dalam bilik, masa tu saya tak bau lagi… saya pun pergi hidu campuran dalam baldi tu sebab sangka campuran tu wangi.

“Anak saya Naufal ada dekat ruang tamu, dia pun terb4tuk-b4tuk, nasib suami saya cepat ambil dia terus letak dalam bilik,” katanya.

Cecair peluntur yang digunakan Idayu.

Idayu yang pan1k apabila menyedari bau tersebut mula memenuhi segenap ruang rumahnya bertindak mencur4hkan campuran tersebut ke dalam tandas.

“Masa saya bau campuran tu dalam baldi memang t4jam sangat-sangat macam bau as1d, saya pan1k la sebab bau tu mereb4k satu rumah, kebetulan pintu dengan tingkap tak buka.

“Disebabkan pan1k juga, saya campurkan air dalam baldi kemudian curah campuran tu dalam t4ndas, tapi masa tu memang saya dah mula b4tuk n0n-st0p.

“Saya cuba bern4fas melalui mulut tapi bau tu meresap sampai d4da saya rasa ses4k tak b0leh bern4fas, saya tercung4p-cung4p lepas tu munt4h,” katanya.

Menurut Idayu, dia cuba mengambil angin di lu4r rumahnya yang terletak di Alma, Bukit Mertajam, namun dia tetap tidak dapat bern4fas dengan lancar.

“Saya beritahu suami yang saya nak keluar ambil udara lu4r sebab rasa nak p1tam

“Masa dekat lu4r saya ‘tawaf’ satu parking lot dan cuba tenangkan diri sebab masa tu saya memang berpelvh dan cuba bern4fas tapi masih tetap rasa ses4k sangat-sangat.

“Masa tu suami saya cepat-cepat bawa saya pergi h0spital, nasib baik anak saya tak apa-apa, dia cuma menang1s sebab b4tuk. Bila dalam kereta buka air c0nd kuat dia dah okay tapi saya tetap tak boleh bern4fas,” katanya.

Idayu dibawa ke w4d kecem4san akibat ses4k n4fas.

Idayu dimasukkan ke w4d kecem4san serta terp4ksa menggunakan nebul1ser untuk memb4ntunya bern4fas dengan lancar.

“D0ktor ambil d4rah kemudian dia bagi saya nab dan masukkan a1r.

“Lepas tu baru d4da saya rasa okay, sebelum tu rasa sak1t sangat sampai menang1s sebab saya ingat nak m4ti dah.

“D0kt0r x-ray d4da semua okay, ikutkan saya kena masuk w4d satu malam tapi saya tolak sebab anak saya bay1 lagi,” jelasnya, sambil menambah dia bagaimanapun dem4m pada keesokan harinya.

Am4ran yang ditulis di belakang botol cecair peluntur terbabit.

Menurut Idayu, kejadian ini memberi satu pengajaran kepada dirinya untuk sentiasa membaca ar4han terlebih dahulu sebelum menggunakan sesuatu pr0duk.

Sta1n rem0ver tu murah je, member saya yang suggest, saya tak pernah guna tapi sebab baru pindah rumah jadi ingat nak cuc1 tandas bersih-bersih.

“Bila saya post pasal benda ni tak tahu pula ramai yang sependapat pasal baunya yang kuat cuma mereka tak kena macam saya sebab saya campur dengan peluntur.

“Alhamdullilah Allah lindung lagi cuma pengajaran buat saya, apa-apa pun kena baca ar4han dulu, saya balik h0spital baru baca memang ditulis kandungan ada as1d dan tak boleh campur dengan peluntur lain,” katanya.

Sumber :mStar

Leave a Comment