Dapat mak ayah k4ki hiking, b4yi usia 2 tahun dah 5 kali sampai puncak gunung… perlu banyak persediaan term4suklah hafal lagu Itsy Bitsy Spider

PERNAH dengar tentang mendaki atau hiking bukit dalam m1mpi?

Menerusi satu video dapat dilihat seorang anak kecil sedang tidur ketika dibawa oleh bapanya mendaki sebuah bukit menggunakan harness atau abah-abah kesel4matan untuk bay1.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Namun ia tidak memat4hkan semangat si bapa menempuh pendakian yang mencabar sehingga tiba ke puncak dengan ketinggian 510 meter (1,673 kaki) dari paras laut.

Zuleskandar Rosli berkata, dia membawa anak lelakinya, Izz Darwish yang kini berusia dua tahun mendaki Gunung Lambak di Kluang, Johor.

Bagaimanapun katanya, video yang baru dik0ngsikan di aplikasi TikT0k itu sebenarnya dirakamkan ketika hiking bersama anaknya yang ketika itu baru berumur setahun, tahun lalu.

“Masa tu saya dan isteri hiking bersama anak di Gunung Lambak. Ia merupakan kali pertama kami hiking bersama anak sampai ke puncak dengan jayanya.

“Pertama kali hiking dengan anak beberapa minggu sebelum itu. Tapi hanya separuh jalan saja belum ready nak ke puncak selain anak menang1s,” katanya kepada mStar.

hiking dengan anak 4

Bertiga melakukan aktiviti pendakian.

Setakat ini, bapa kepada seorang cahaya mata dari Kluang itu berjaya mendaki bersama anak kecil dan isterinya hingga ke puncak Gunung Lambak sebanyak lima kali.

Selain kaki hiking, Eskandar turut melakukan aktiviti kecergasan lain seperti bersenam dan mengangkat berat di gim, latihan cr0ssfit dan berbasikal, sambil menambah ada di antaranya dilakukan bersama isteri, Nur Shahira Jafery yang merupakan peniaga dalam talian berusia 27 tahun.

hiking dengan anak 3

Eskandar (kiri) bersama isteri dan anak di puncak Gunung Lambak.

“Bila dapat anak lelaki pertama, saya rancang nak bawa dia untuk aktiviti 0utd0or. Sebelum ini, saya akan pakai weighted vest (jaket pemberat) yang mengandungi besi seberat 10 kilogram (kg) untuk ket4hanan fizikal setiap kali melakukan aktiviti lasak seperti hiking.

“Bila hiking dengan anak, saya t4k pakai we1ghted vest. Sebaliknya, saya pasang harness untuk letak anak sama ada di posisi belakang atau depan mengikut situasi dan keadaan.

“Berat anak saya masa umurnya setahun lebih pun dah 11kg, lagi berat dari weighted vest,” ujarnya yang merupakan guru di sebuah sekolah antarabangsa di Kluang.

hiking dengan anak 5

Aktiviti kecergasan yang dilakukan bersama isteri dan anak.

Berkongsi pengalaman, Eskandar meng4kui mendaki bersama anak menguj1 kesabaran selain fizikal dan ment4l serta ilmu keibubapaan.

“Kalau hiking tanpa anak, turun naik ambil masa antara 45 hingga 50 minit je. Kalau bawa anak ambil masa dua jam naik dan turun, paling lama pernah sampai tiga jam.

“Di pertengahan jalan, anak nak menyusu badan dan kami ada bawa kain untuk tutup bahagian berkenaan ketika menyusu dan cari kawasan selesa dan terlindung di sebalik pokok.

“Nak hiking bawa anak kena banyak buat persediaan. Keadaan cuaca pun kami p4ntau, kalau nak mendung kami pat4h balik. Kami sentiasa berhati-hati, t4klah main redah je,” tambahnya.

hiking dengan anak 6

Anak Eskandar berusia dua tahun begitu lasak.

Bukan sekadar itu, kata Eskandar, dia dan isterinya juga memainkan peranan untuk menghiburkan anaknya sekiranya mer4gam ketika pendakian.

“Bila anak ber4k walaupun pakai lampin, dia akan rasa tak selesa dan menang1s. Masa tu nak turun, dan kami suami isteri menyanyi lagu kesuk4an dia bertajuk Itsy B1tsy Spider… kadang-kadang tu kami berjoget sambil menyanyi nak jaga m0od dia.

“Anak memang lasak. Selepas ini saya nak latih anak untuk mendaki sendiri bila tiba masanya, termasuk mended4hkannya dengan sukan perm0toran mini GP untuk kanak-kanak,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment