Seumur hidup t4k pernah buat walau sekeping r0ti jala, sekali ‘0pen 0rder’ t4k menang tangan jadinya… ‘jelita’ jadi pilihan berb4nding klasik

APA sahaja boleh dilakukan, malah tiada apa yang mustah1l apabila kita meletakkan tekad dan berusaha untuk mendalami ilmu baharu.

Sepanjang 28 tahun hidupnya, dia tidak pernah membuat walau sekeping roti jala, namun itu bukan alasan untuk Shahrul Shazliana Shahrom, 28, mencuba dan ternyata tindakannya membuahkan hasil apabila roti jala berbentuk bunga yang dihasilkannya kini mendapat sambutan yang amat mengalakkan daripada orang ramai.

Bercakap kepada mStar, Shazliana berkata, dia memilih untuk menghadiri kelas bagi mempelajari cara-cara menghasilkan roti jala jelita berbentuk bunga.

“Idea untuk buat roti jala jelita ini asalnya bukan dari saya, saya cuma belajar untuk cuba mempelbagaikan menu bagi perniagaan saya dan Alhamdullilah ia mendapat sambutan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya belajar menerusi pengajian jarak jauh cikgu Huda Ayob di Faceb00k,” katanya yang menetap di Puchong.

Meng4kui bahawa roti jala berbentuk bunga yang dihasilkan pada mulanya kurang menarik, Shazliana berkata, dia meluangkan masa selama beberapa jam untuk berlatih bagi memastikan kekemasan roti jala yang dibuat.

Shazliana mengikuti kelas untuk belajar membuat roti jala berbentuk bunga.

“Memang wajib praktis! Nak buat roti jala ni nampak macam mudah tapi sus4h, pada awal percubaan, hasil saya memang burvk tapi lepas dapat tunjuk ajar daripada rakan dan cikgu, Alhamdullilah.

“Saya ada berlatih beberapa kali, saya ambil masa dalam sejam setiap kali berlatih,” katanya.

Antara hasil percubaan awal Shazliana yang padanya kurang kemas.

Walaupun baru dua bulan belajar membuat roti jala ini, sambutan yang diterima membuatkan Shazliana tidak menang tangan.

“Alhamdullilah walaupun baru dua bulan saya belajar buat roti jala tapi tempahan roti jala boleh dikatakan hari-hari ada dan permintaan memang full 0rder.

“Selalunya mereka akan buat tempahan untuk sambutan hari jadi atau untuk buat surprise sebab lama tak jumpa, juga anniversary,” katanya, sambil menambah tempahannya dibuka di kawasan Lembah Klang.

Antara corak roti jala jelita yang disediakan Shazliana.

Berbanding dengan roti jala klasik yang hanya mengambil masa sekitar 45 minit untuk disiapkan, tempoh yang diambil Shazliana untuk menyiapkan tempahan roti jala jelita pula boleh mencecah sehingga dua jam setengah.

“Saya akan ambil masa dalam satu jam setengah ke dua jam setengah untuk roti jala jelita berbanding kalau nak buat roti jala klasik yang makan masa sekitar 45 minit sahaja.

“Sebab roti jala jelita ni kita perlu f0kus dan teliti untuk memastikan hasilnya menarik,” katanya, sambil menambah roti jala dipadankan dengan kuah kari ayam.

Shazliana turut menyediakan roti jala klasik (bawah) dan roti jala pelangi (atas).

Menurut Shazliana, susunan roti jala tersebut boleh dic0rakkan mengikut kehendak pelanggan.

Tambahnya, antara corak yang pernah dihasilkan termasuklah corak berbentuk love, bendera Malaysia dan baju angg0ta pengu4tkuasa.

“Roti jala ni boleh dipelbagaikan mengikut kehendak cust0mer, tema baju unif0rm, jenis tower cake, lukisan kartun contoh seperti Di di & Friends atau PUB G, atau dibentukkan bunga mawar berkelopak dan banyak lagi,” katanya, sambil menambah h4rganya bermula dari RM30 hingga RM120.

Menurut Shazliana selain roti jala perniagaan yang telah diusahakannya sejak setahun lalu turut menju4l buttercake, kek custom, brownies, roti.

Dia sedang dalam pr0ses untuk menghasilkan lempeng kelapa untuk disetkan bersama roti jala.

Sumber : mStar

Leave a Comment