Anak hil4ng kekuatan, ibu meningg4l selepas 13 tahun t4nggung 5 peny4kit… hanya pus4ra pengub4t rindu! – “Dari rumah b0leh nampak kubvr mak ayah”

KEm4tiAN ibu bapa menjadi 1gauan nger1 bagi setiap insan yang bergel4r anak.

Menurut Muhammad Fahmi, 22, perasaan sed1h dalam hati tidak pernah terp4dam biarpun bapanya, Mohd Firdaus Haki sudah 10 tahun meningg4l dun1a.

Epis0d duk4 itu kembali berulang apabila ibunya, Che Maimum Che Dollah pula kembali ke r4hmatullah pada Sabtu lalu.

Bercerita kepada mStar, dia yang mesra disapa Fahmi meng4kui sedang berada dalam fasa menyesuaikan diri bagi menghadapi hari-hari mendatang sebagai anak yat1m p1atu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Malah, dia ketika dihubungi sempat memperincikan semula perjalanan hidup ibunya yang sudah 13 tahun men4nggung derita mengh1dap lima jenis penyak1t.

“Arw4h umi berusia 45 tahun. Sebaya dengan arw4h ayah. Dia ada mas4lah j4ntung berlub4ng, ada tir0id, saw4n dan ada j4ngkitan kum4n dalam h1dung. Selain itu, arw4h juga ada kul4t dalam mulut, sus4h dia nak makan kerana lelangitnya berlub4ng.

fahmi3

Bapa Fahmi men1ngg4l dunia 10 tahun lalu manakala ibunya menghembvskan naf4s terakhir pada Sabtu.

“13 tahun dia tahan sak1t. Kemudian sak1t umi makin kr0nik selepas ayah meningg4l. Arw4h umi selalu juga masuk h0spital sehinggalah kes1hatannya mer0sot pada tahun ini.

“Dua minggu lepas, d0ktor maklumkan kum4n dah mereb4k ke 0tak. Hari Khamis, umi dah tak kenal orang. Sed1h bila mak sendiri dah t4k kenal kita. D0kt0r juga kata dia dah tak ada anti b0di.

“Mak n4zak di rumah, kemudian kami bawa ke H0spital Yan, Kedah dan umi meningg4l di un1t kecem4san pada Sabtu petang,” imbasnya seb4k.

Menurut jejaka yang senang disapa Fahmi itu, dia sed1h mengenangkan hidupnya bersama dua lagi adik yang kini sepi tanpa kedua-dua orang tua.

Malah katanya, dia bagaikan hilang tempat berg4ntung dan memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dalam keadaan baharu.

“Saya hilang tempat berg4ntung. Selama ini saya berg4ntung kepada umi. Tapi mujurlah saya banyak belajar untuk berdikari selepas ayah meningg4l dulu. Cuma semangat saya hilang sekarang.

fahmi2

Fahmi sedar dia perlu reda dan menerima segala yang berlaku dengan hati terbuka.

“Kubvr mereka juga sangat dekat dengan rumah kami. Keluar dua ke tiga langkah saja, dah sampai ke pagar kvbur. Dari rumah boleh nampak kubvr arw4h mak dan ayah.

“Kekuatan saya daripada umi. Saya cuma kena reda. Umi pun dah lama t4nggung sak1t. Siapa yang tak sed1h? Tapi sampai bila nak bersed1h.

“Kem4tian ayah pun dah berlalu 10 tahun, tapi sampai hari ni saya masih suk4r nak percaya. Saya bagaikan hilang kata-kata,” ujarnya lagi.

Mengenai dirinya, Fahmi sebelum ini pernah mengikuti pengajian di sebuah kolej Matrikulasi di Kedah.

fahmi5

Tiga beradik bersama arw4h ibu mereka.

Dia kemudiannya meneruskan pengajian dalam bidang Ukur Bahan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Seri Iskandar, Perak pada tahun 2019.

Namun kata Fahmi, dia sempat belajar pada semester pertama sahaja sebelum membuat keputusan untuk men4matkan pengajian demi memberi f0kus kepada keluarga.

“Saya berhenti ketika semester satu. Saya rasa macam tak capai t4rget, jadi saya berhenti untuk tolong keluarga. Pada waktu itu, hanya adik nombor dua yang bekerja k1lang untuk sara keluarga.

“Ketika itu saya memang niat nak cari kerja. Saya kerja di sebuah restoran. Kemudian saya juga bekerja dengan sebuah syar1kat imp0rt eksp0rt dalam bahagian cust0mer serv1ce.

fahmi4

Fahmi bern1aga pakaian bvndle untuk mencari pend4patan sampingan.

“Kebetulan ketika Per1ntah Kawalan Pergerakan (PK P) hari tu, adik diberhent1kan kerja. Tinggal saya seorang untuk sara keluarga.

“Sekarang saya tambah pendapatan dengan bern1aga baju bundle secara 0nline. Selepas balik dari pejabat, saya akan buat live bvndle.

“Sambutan sekarang boleh la…. cuma biasalah, orang tak kenal kita lagi. Yang bel1 dari ‘tepi’ pun ramai. Kawan-kawan saya banyak bel1 terus dengan saya,” ujarnya lagi.

Sumber : Star

Leave a Comment