Dekat tapi jauh… temp0h kuar4ntin C0vId-19 belum t4mat, wanita hanya mampu lepas rindu setahun tak jumpa adik beradik di sebalik tingkap bilik

“TAK pernah terl1ntas begini cara kami berjumpa”

Bukan sahaja tanpa pelvk c1um, tetapi wanita ini hanya mampu memandang adik beradik dan ibu bapanya daripada kejauhan gara-gara dirinya sedang menjalani kuar4ntin selepas disahkan p0sitif c0vld-19.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Nor Muslima Mohd Yusoff berkata dia tidak dapat menggambarkan perasaan sed1h kerana tidak dapat melepaskan rindu terutama kepada kakak dan adiknya yang sudah hampir setahun t1dak bertemu.

“Kakak datang dari Kuantan manakala adik pula dari Kuala Lumpur, mereka pulang ke ke Kelantan untuk ziarah mak abah selepas ker4jaan benarkan rent4s negeri.

“Saya menetap di Jeli, tidak jauh dari rumah mak abah di Kuala Balah jadi selalu dah jumpa orang tua. Ketika mereka datang rumah saya baru-baru ini, hanya mampu berpamitan dan bertanya khabar dari luar pagar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Ketika itu saya sedang menjalani kuar4ntin pada hari ke-enam… hanya mampu melambai dari tingkap bilik saja. Video tersebut direk0d oleh adik saya yang tinggal bersama,” kata wanita berusia 31 tahun ini.

Senang disapa sebagai Shima, wanita ini berkata keluarganya turut membawa buah tangan berupa lauk masakan ibunya dan makanan lain.

“Disebabkan saya, suami, dua adik dan dua anak sedang kuar4ntin, mereka hanya sangkut makanan di pagar. Setidak-tidaknya dapat juga menatap wajah yang tersayang.

kuarantin baru 2

Antara buah tangan yang dibawa keluarga Shima ketika menz1arahinya baru-baru ini.

“Sed1hnya adik dan kakak sampai sekarang tak dapat jumpa lagi anak bongsu saya yang berusia empat bulan. Tak ada rezeki nak berjumpa mereka kali ini sebab saya dijangka habis kuar4ntin pada 20 Oktober.

“Ketika itu, mereka sudah pun pulang ke rumah masing-masing. Mudah-mudahan kami ada rezeki lagi untuk bertemu selepas ini,” ujar ibu kepada dua cahaya mata itu.

Bercerita lebih lanjut, Shima berkata dia dij4ngk1ti c0vld-19 pada 7 Oktober lalu selepas terdapat kes p0sitif di tempat kerjanya.

kuarantin baru 1

Foto percutian keluarga Shima (dua, kiri) pada penghujung tahun lalu.

Bagaimanapun dia bersyukur kerana suami, anak-anak serta dua adiknya negat1f v1rus berkenaan.

“Pada beberapa hari awal, saya alami simpt0m yang tervk juga seperti b4tuk, sak1t tek4k dan seles3ma. Sekarang ni Alhamdulillah, makin berkurang.

“Bila dalam situasi ini, hubvngan kekeluargaan kami bertambah erat kerana masing-masing memberi sokongan… ia buatkan kita lebih menghargai keluarga,” katanya yang merupakan seorang penj4wat awam.

Tidak menyangka perk0ngsian menjadi tul4r, Shima berkata dia tersentvh apabila membaca k0men daripada netizen yang turut merindui orang tua dan keluarga masing-masing.

“Ada yang masih belum berpeluang untuk merent4s negeri kerana tinggal berjauhan dengan keluarga. Tapi saya tersentuh apabila ada yang k0men, dapat jumpa mak ayah dari jauh pun dah bertuah berbanding dirinya yang sudah keh1langan kedua-duanya.

komen kuarantin

Netizen turut tersentvh melihat perkongsian video Shima.

“Apapun bagi perantau yang mahu pulang ke kampung nanti, buatlah uj1an kendiri dahulu jika sayangkan keluarga. Kita tak tahu dan tak nampak v1rus ni.

“Dan paling penting, ikutlah pr0sedur 0perasi standard (S0P) walau di mana sahaja,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment