J4ngan main pakai! Ketahui sebab pakaian d4lam baharu perlu dicuci sebelum digunakan

SUDAH menjadi kebiasaan ramai membeli pakaian dalam baharu di pasaran secara “0nline” mahupun “0ffline”.

Tetapi pernah anda terfikir bahawa seluar d4lam yang tidak dicuci terlebih dahulu sebelum digunakan berisik0 tinggi kepada kes1hatan anda?

Tinjauan dibuat oleh The Derm Review menunjukkan hampir satu per tiga orang resp0nden tidak mencuci pakaian dalam baharu sebelum memakainya.

Pakaian dalam yang baru dibeli tidak semestinya bersih untuk terus dipakai setelah menanggalkan t4g di pakaian tersebut.

Cleaning-Your-Laundry-Machine

Sebaik-baiknya basuh pakaian dalam yang baharu dibeli terlebih dahulu.

Penting untuk basuh terlebih dahulu kerana kita tidak tahu p0tensi terkena penyak1t serta al4han pada pakaian dalam yang sudah terded4h kepada segala bakteri1a dan v1rus apatah lagi semasa mus1m c0vld-19 ketika ini.

Elle Macleman, seorang ahli bi0k1mia mengatakan, ris1k0 pakaian dalam baharu yang terkena pada kulit dapat menyebabkan derm4tit1s, pembengk4kan, kerengs4an pada kulit, kud1s dan pelbagai penyak1t lain.

Tambah ahli bi0kim1a ini lagi, tidak mencuci pakaian dalam wanita (br4) baharu membuatkan si pemakai terkena penyak1t seperti st4phyl0c0ccus, j4ngkitan kul4t dan juga mast1t1s yang berisik0 kepada ibu masih menyvsu.

5ea35316a34b3c1358599cd4

Cuci pakaian baharu anda… Mencegah lebih baik daripad mengub4ti.

Pewarna pakaian yang digunakan boleh menyebabkan reaksi terhadap kul1t anda terutama sekali kepada kanak-kanak yang mempunyai al4han.

Walaupun risik0 untuk mendapat penyak1t daripada pakaian dalam baharu yang tidak dicuci adalah rendah tetapi adalah lebih baik jika kita menceg4h daripada mer4wat.

Jika anda seorang yang sangat ambil berat terhadap kes1hatan, langkah seperti ini harus menjadi keutamaan.

Sumber : mStar

Leave a Comment