Men4ngis ketika j0b pertama ‘terg4ntung’ di bangunan 30 tingkat, Spiderw0man kant0i muka keluar TV sebab lakukan ‘kerja gil4’… dapat j0d0h pun kerja sama!

KERJAYA yang diceburinya tersenarai dalam 10 pekerjaan paling berb4haya dan berisik0 di dunia.

Namun berbekalkan minat dan ‘passi0n’ yang mendalam, wanita ini memilih untuk memasuki bidang kerja yang lazimnya did0minasi oleh kaum lelaki, iaitu juruteknik akses tali (r0pe access).

Biarpun segelintir orang mungkin menganggap wanita ini melakukan ‘kerja g1la’ kerana mempert4ruhkan ny4wa ‘terg4ntung’ di atas bangunan pencakar langit, namun pemilik nama N0rmalia Sidek ini berasa terpanggil untuk mended4hkan realiti sebenar kerjayanya sekaligus memberi insp1rasi kepada orang ramai khususnya kaum hawa.

Vide0 mengenai kerjayanya yang dik0ngsikan di aplikasi TikT0k sehingga kini meraih melebihi 100,000 jumlah t0ntonan selain dibanjiri k0men w4rganet yang melu4hkan rasa kagum dengan kekentalan dan keberaniannya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Bercerita bagaimana dia mula terjeb4k dalam kerjaya tersebut, Normalia atau senang disapa sebagai Maya berkata segala-galanya bertitik tolak daripada h0binya yang menggemari sukan lasak ‘r0ck climbing’.

“Ia memang sukan kegemaran saya. Jadi bila dapat tahu ada bidang kerja yang mem4njat dan guna tali, saya terfikir nak mencuba. Saya berusaha ke arah itu dan menjalani tra1ning selama enam bulan.

“Kali pertama dapat j0b selepas tra1ning, saya ditug4skan untuk satu tug4san ma1ntenance di bangunan 30 tingkat. Saya masih ingat, saya menang1s teres4k-es4k. Macam-macam perkara saya fikir masa ‘terg4ntung’ terutama ibu bapa.

“Terfikir juga ‘kenapalah aku pilih kerja ni?’. Namun mujur supervis0r pandai handle em0si saya dan berjaya juga laksanakan tug4s tu.

spiderwoman 2

Minat untuk menceburi kerjaya sebagai jurutekn1k akses tali bertitik t0lak kerana h0binya yang menggemari aktiviti r0ck climbing.

“Kali kedua dan seterusnya, saya dah okay. Perasaan gay4t tu tetap ada namun lama kelamaan h1lang sebab akhirnya kita akan fikir, inilah kerja untuk cari makan,” ujar wanita berusia 29 tahun ini.

Kini Maya sudah empat tahun berkecimpung dalam bidang berkenaan sebagai seorang juruteknik akses tali bebas (freelance).

Bercerita lebih lanjut mengenai kerjayanya, Maya berkata juruteknik akses tali tidak sekadar membersihkan tingkap bangunan pencakar langit semata-mata.

“Selalu orang ingat kerja terg4ntung pakai tali ni cuci tingkap je. Tapi sebenarnya tugas juruteknik akses tali ni luas… banyak cabangnya.

“Saya sendiri mener0ka cabang-cabang baru dan ambil certificate pelbagai bidang dalam lapangan ini sebab terfikir, sampai bila nak cuci bangunan.

spiderwoman 1

Maya sudah empat tahun berkecimpung sebagai seorang juruteknik akses tali bebas (freelance).

“Contohnya, baru-baru ini saya terlibat dengan tug4s insp4ction di 0ffshore. Ia antara satu kepuasan dalam bidang ini,” kata wanita yang berasal dari Nilai, Negeri Sembilan ini.

Bercerita mengenai penerimaan ibu bapa, Maya mended4hkan dia menyorokkan kerjanya daripada pengetahuan keluarga pada awalnya, namun rahs1a tersebut pec4h selepas mereka menonton sebuah rancangan di televisyen.

“Kant0i bila mereka nampak muka saya dalam Maj4lah 3. Akhirnya saya meng4ku saja. Alhamdulillah, ayah sangat menyokong… mak saya restu tapi biasalah, mak-mak mesti r1sau lebih.

“Saya bukan apa, seg4n nak beritahu t4kut mereka b4ngkang. Tapi akhirnya saya sedar, setiap langkah kita memerlukan doa dan restu ibu bapa. Ada hikmahnya juga kant0i,” kata anak kelima daripada enam adik beradik ini sambil ketawa.

Setakat ini, Maya mampu berb4ngga dengan pencapaiannya yang sudah berjaya menakluk puncak (p1nnacle) bangunan ik0nik Menara Berkembar Petronas.

“Ia antara bucket-list yang sudah berjaya dicapai. Seterusnya, saya punyai impian nak takluk Burj Khalifa di Dubai pula,” katanya.

Siapa sangka, wanita ini bertemu jodoh dengan jejaka yang juga berkecimpung dalam bidang yang sama.

“Tak sangka langsung bakal suami pun dalam bidang ni. Tapi saya bersyukur sangat kerana dia sangat memahami kerana berada dalam bidang sama. Tak semua orang boleh faham dan terima wanita kerja macam ni kan,” ujarnya yang bakal bernikah dengan jejaka pilihan hati pada 21 Oktober ini.

spiderwoman 3

Maya ketika menjalankan tugas insp3ction di pelantar.

Tidak menyangka video yang dimuat naik secara suka-suka menjadi tul4r, Maya berkata dia berharap agar perkongsiannya mampu memberi inspirasi kepada orang lain.

“Ramai yang tanya macam-macam selepas saya share. Alhamdulillah, secara tak langsung mereka tertarik nak tahu lebih lanjut.

“Apapun bagi mereka di luar sana, kalau teringin lakukan sesuatu, jangan teragak-agak lakukannya.

“Jangan rendah diri kalau bidang kerja did0m1nasi lelaki. Pendek kata, tiada apa yang mustah1l. Semuanya terletak pada diri sendiri,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment