Anak terkejvt bapa tiba-tiba ‘request’ nak pergi h0spital di hari jadi, dua kali berlaku drama air m4ta

SIAPA yang tidak gembira apabila hari ulang tahun kelah1ran disambut oleh orang tersayang.

Namun bagi se0rang bapa, perasaannya sebak sehingga menitiskan air m4ta ketika menjamah sep0t0ng kek hari jadi.

Menerusi satu vide0 yang dik0ngsi di aplikasi TikT0k, dapat dilihat si anak cuba menenangkan hati lelaki itu dengan mengusap-usapkan tangannya.

Berk0ngsi kisah di sebaliknya vide0 itu, Quratu Quraidah Roslan berkata, rakaman dibuat ketika menyambut hari ulang tahun bapanya ke-54 pada 14 Oktober lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Gadis berusia 21 tahun itu berkata, dia begitu rapat dengan bapanya yang dipanggil abah itu, terutama sejak pemerg1an ibunya pada Disember 2020 pada usia 54 tahun akibat k4nser 0vari.

“Sejak mak meningg4l dunia, saya rapat dengan abah. Sebenarnya idea untuk sambut birthday abah dengan kek tu dibuat secara sp0ntan.

“Ketika saya dan abah makan di rest0ran piza. Masa buat kejvtan tu, abah pergi ke tandas. Tak sangka kejvtan kek birthday buat abah seb4k sampai menang1s,” katanya kepada mStar.

birthday abah 3

Atul (kanan) bersama bapanya di restoran.

Lebih mesra disapa Atul, katanya, tahun-tahun sebelum ini arw4h ibunya yang merancang kejvtan dan mengadakan sambutan hari jadi bapanya.

“Dari dulu arw4h mak yang sambut birthday abah. Tahun ini lain, pertama kali birthday abah disambut tanpa mak. Saya tak nak abah sed1h.

“Saya tak mahu abah rasa lain, sebab itu saya meneruskan sambutan birthday macam yang selalu mak buat sebelum ini,” ujarnya yang berasal dari Pontian, Johor.

birthday abah 2

Sambutan hari jadi bapa Atul yang terakhir disambut arw4h ibu (kanan).

Sebelum kejvtan kek hari jadi di restoran, jelas Atul, bapanya yang merupakan pemandu bas sekolah itu membuat permintaan untuk singgah ke H0spital Sultan Ismail di Johor Bahru.

“Tiada siapa yang dimasukkan ke h0spital masa birthday abah. Abah request sebab katanya nak imbau kenangan, sebab mak dulu selalu dir4wat dan buat k1moter4pi di h0spital tu.

“Kami pergi berdua. Tapi sebab tak ada siapa yang kami nak l4wat dengan S0P (pr0sedur 0perasi standard) kerana p4ndem1k, kami hanya lalu di perkarangan h0spital saja.

“Masa kami lalu kat h0spital, abah dah mula keluar air m4ta. Saya sendiri cuba tahan air m4ta sebab teringat juga masa mak w4rded berkali-kali, saya dan abah bergilir-gilir bermalam di h0spital jaga mak,” katanya sambil menambah arw4h ibunya did1agn0sis k4nser sejak 2012.

birthday abah 5

Atul (kanan) bersama keluarga.

Menurut anak bongsu daripada empat beradik itu, bapanya disifatkan sebagai seorang yang penyayang, baik hati dan mudah sens1t1f serta tidak suka memend4m perasaan.

“Abah tak suka pend4m-pend4m. Kalau abah sed1h, dia akan tunjuk dia sed1h atau menang1s. Tapi abah akan okay sendiri, kadang-kadang je saya pujvk.

“Saya tenangkan abah, saya kata yang pergi tu tetap pergi, kita yang masih ada ni banyakkan doa buat mereka yang telah tiada,” ujarnya yang bekerja di sebuah kedai serbaneka.

birthday abah 4

Kenangan… Atul (tengah) bersama arw4h mak (kiri) dan abah.

Atul yang juga berniaga baju terpakai (bvndle) berkata, perkara yang paling dirindu bapanya adalah bebel4n ibunya di rumah.

“Biasalah per4ngai mak-mak, ada saja nak dib3belkan. Sekarang ni hanya saya dan abah tinggal berdua. Rumah tu sekarang sangat-sangat sunyi.

“Saya banyak rakam video abah sebab sebelum ni memang ta4k suka rakam, Jadi terk1lan sebab tak banyak video dengan arw4h mak.

“Apa yang saya cuba nak sampaikan, selagi ada depan mata dan masih ada mak ayah, hargailah mereka. Gunakan masa dan peluang yang ada untuk menggembirakan mereka,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment