Berani J4di Wali, Aku S4nggup Tanggung D0sa. Bila rahsia pec4h, trg4mak si bapa mengam0k keliling kmpung

Baca perlahan-lahan dan ambillah Peng4jaran apa yg pernah berlaku kepada saya ini. Jadikan ini sebagai panduan.

Ceritanya begini, apabila dengan mudahnya ber BINTI kan bapa b10l0gi (bukan bapa k4ndung yang sah), secara tak langsung telah mengaburi st4tus anak tersebut sebagai anak t4k sah taraf mnjadi an4k sah t4raf.

Kesannya apabila si bapa berani hendak men4nggung d0sa untuk menjadi wal1 kepada anak tersebut sedangkan dia tahu bahawa dia t1dak layak menjadi wal1 walaupun berjaya memBINTIkan dirinya sendiri.

Al-kisahnya ada sebuah kampung di dalam negara kita, hendak melangsungkan prkahwinan antara dua adik beradik ini iaitu kakak dan adik lelaki. Semasa sedang membuat persiapan perkahwinan, dipendekkan cerita ada seorang penduduk kampung bertanya kepada nenek dua adik beradik yang hendak berkahwin ini dengan s0alan berikut.

“Eh nanti siapa jadi wal1 kepada anak si Abu (bukan nama sebenar)?” .. Nenek mendiamkan diri dan tidak menjawab pun s0alan tersebut.

Kebetulan pula semasa s0alan diajukan kepada nenek, adik kepada dua adik beradik yang hendak brkahwin tersebut terdengar perbualan mereka lalu mer4gui s0alan tersebut dan trfikir apekah sbenarnya yg cuba disampaikan oleh makcik tersebut.

Apakah benar kakaknya “anak 4ngkat”? itu sahaja yang mampu difikirkan..

Adik tersebut cuba bertanya kepada mak long mereka iaitu kakak kepada ibu k4ndung dua adik beradik yang hendak berkahwin nanti dengan soalan, “Kenapa makcik Senah tadi tanya soalan tentang wal1 ya? Sedangkan abah masih ada, mestilah abah yang akan menjadi wal1 kepada kakak nanti”.

Untuk pengetahuan pembaca, ibu k4ndung dua adik beradik itu telah men1ngg4l dunia pada 10 tahun lalu. Mak Long terus mendiamkan diri dan tidak menjawab soalan tersebut. Bertambah b1ngunglah si adik ini apabila sudah dua orang mendiamkan diri dengan soalan begitu.

Dengan tidak berpvtus asa, adik tersebut cuba bertanya pula kepada datuk mereka berkenaan dengan wal1, tetapi datuk mereka hanya memb4las “j4ngan masuk campur urusan 0rang tua, ini hal abah kamu”.Pada keesokkan paginya, kec0h di lu4r rumah apabila bapa b10l0gy (bukan bapa k4ndung) itu mengam0k kepada orang kampung semua.

Apabila terus langsung bercerita hal perwal1an keluarga mereka menyebabkan kakak yang hendak berkahwin ini telah mengetahui bahawa dia sepatutnya bernikah dengan menggunakan wal1 hak1m dan t1dak sah jika menggunakan wal1 bapanya kini.

Kakak dengan lebih yakin lagi apabila bapa saudara sebelah bapanya berceritakan kejadian sebenar apa yang telah berlaku pada 24 tahun yang lalu.

Bapa saudara tidak mahu bersub4hat dengan mengiakan sahaja apabila bapa bi0l0gy tersebut menjadi wal1. Setelah itu, Kakak tersebut pergi berurusan semula dengan p1hak pej4bat agma tentang borang pernikahannya.

Mal4ngnya memang t1dak boleh dipr0ses (KI V) disebabkan 1su ker4guan sijil lahir, Dan sijil pern1kahan ibu bapanya yang mengatakan kakak perlu berurusan pula dengan pihak m4hk4mah syar1ah untuk mendapat kebenaran menggunakan wali hak1m disebabkan st4tus anak t4k sah t4raf.

Apabila pulang ke rumah, kakak lalu menang1s kenapa bapanya sanggup menyembunyikan st4tusnya sedangkan dia tidak tahu langsung bahawa dia an4k t4k s4h taraf. Dan dia m4lu dengan keluarga bakal suaminya, bagaimana hendak menjawab 1su ini dengan bakal mentuanya.

Kakak berasa b1ngung dan m4lu untuk berhadapan dengan bakal suami, orang kampung dan kawan kawan apabila kenduri hanya tinggal tiga minggu sahaja lagi. Bapa tersebut masih mengam0k sekeliling kampung dengan mengulang ulang percakapan.

“AKU SANGGUP T4NGGUNG D0SA DUNIA AKH1RAT DENGAN MENJADI WAL1 DARIPADA AKU KEH1LANGAN ANAK AKU. ORANG KAMPUNG JANGAN MASUK CAMPUR URUSAN N1KAH ANAK AKU! ”.

Kesimpulannya di sini sahabat saya, berterus teranglah kepada anak anak berkenaan dengan st4tus anak anak tersebut.J4nganlah menunggu sehingga sampai waktu diperlukan, baru hendak berterus terang. Pada waktu itu, anda sudah terl4mbat. Pentingkan HvKUM.

Matlamat tidak menghalalkan cara apabila kita cuba menyembunyikan hal yang sebenarnya dgan alasan “hendak menutup m4lu” sedangkan hukvm perwal1an bukan perkara REM3H DAN ANAK WAJIB TAHU ST4TUS MASING MASING. Semoga menjadi ikhtibar kepada sahabat semua.

Reaksi reaksi Warganet.

Khairul Bariah Rauf – Saya ha1ran bagaimana pej4bat ag4ma tidak perasan hal ni semasa hendak mempr0ses kelulusan pern1kahan mereka.

Sebab ikut pengalaman praktikal saya di pej4bat agma bhagian n1kah kawin ni, pegawai akan minta pelbgai d0kumen termasuk sijil lahir bakal pengantin dan sur4t nikah ibu bapa. Di situ pegawa1 akan ‘t4lly’kan tarikh n1kah dengan tarikh kelah1ran bakal pengantin.

Amelia Maharam – Pernah terbaca k3s dulu, bi0log1cal bapa nikahkan, sampai perkahwinan tu dah ada anak 4, which is semua anaknya perempuan..

Then bapaknya masa nak pergi haji baru terus terang akan situasi yang dia anak lu4r nikah dan perkahwinan selama ni t4k sah. Kes1an sangat terutama dekat 4 anak perempuan. Pasangan tu nikah semula, tapi nas4b cucu cucu tu yang pling kes1an.

Puan Zuera-Kalau dah buat s1lap, perbetulkan s1lap tu. Jangan di bawa s1lap ke anak cucu. Hal wal1 nikah ni jangan dibuat main. D0sa yang dah dibuat sudah cukup, jangan ditambah d0sa pada pernikahan anak. Kes1an anak jadi m4ngsa.

Jika diberitahu awal st4tus anak tu, sekurangnya anak boleh bersiap dari segi ment4l dan buat persiapan awal untuk hal wal1 ni.

Rohiyati Hidayu Hans –Baca kisah ni teringat kisah yang saya baca semalam. Lelaki ni berkahwin dengan isterinya bercinta sejak zaman k0lej. Setaun kwen dia t4k tunaikan nafkah bat1n kepada isterinya. Dia simpan 1 rahs1a a1b yang sangat besar.

Ayah isteri, iaitu ayah mertuanya adalah bapak b10l0gi dia yang telah terl4njur dgn mak lelaki tu hingga meng4ndung. Bapak isteri/bapak mertua tak mau bertanggung jawab sebab dia ada isteri yang tengah s4rat meng4ndungkn anak ke2 iaitu kakak kepada isterinya. K3s k3s macamni sed1h sangat.

Permaisuri Hati – Bapa jah1l. Bila dah keluar ayat sanggup t4nggung d0sa dunia akh1rat tu s4h sangat jah1lnya. Tak tau ke dia, ser1ngan2 az4b dalam ner4ka tu ap1 di bawah tapak kaki hingga mengg3leg4k lah otaknya.

Gitu jugak untuk orang yang selalu buat ayat ‘takpe sanggup masuk nerr4ka dari menerima takdir sekian2 yang Allah bagi’ (menidakkan dengann menderh4ka suruhan). Bawak bawaklah belajar ilmu dunia akh1rat. Supaya tak terus menerus jah1l sebelum berg0lek masuk kvbur.

Inikan pulak hal nas4b. Lagi lah penting sebab akan berangkai rangkai keturunan yang seterusnya.

Husna Hafiz – Hanya menyus4hkan anak cucu nantinya. Kena ada orang sl0w talk dengan pakcik ni kesan dan akibatnya melangk4u berkurun gener4si.

Bukan setakat anak dia sahaja. Nampak pakcik ni bertindak untuk pertahankan eg0nya sahaja. Saya pernah membaca satu cerpen tentang 1su ini yang digarap baik sekali. Sang suami tak mahu menceritakan hal bvruk mereka kepada anak tetapi anak itu memerlukan wal1 untuk pernikahannya.

Dan pasangan ini tahu si suami tidak s4h menjadi wal1. Maka dengan keimanan dan pengetahuan jelas tentang perwal1an yang dicerm4ti dgn hikmah, bapa ini menganjurkan anak perempuan ni menggunakan wal1 hak1m. Anak pada mulanya terkejvt dengan tindakan sang bapa.

Tetapi sang bapa dengan hikmah dan rendah diri menjelaskan dia tidak cukup sy4rat untuk menjadi wal1 kerana merasakan dirinya seorang yang fas1k serta banyak melakukan d0sa. Justeru dia tidak mahu keberkahan perkahwinan anaknya terjejas. Anak menerima penjelasan ini dengan hati terbuka.

Maka tertutuplah a1b sang ibu bapa dan terselamatlah seluruh keturunan cucunya dr mnjadi kturunan hsil prz1n4an. Kesimpulnnya, pandangan saya ada jalan untuk menutup kea1ban berpandukan lunas ag4ma dan fiqh yang dicerm4ti dengan h1kmah.

Sumber – Amalina Adam (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa K0men Dan Share Ya. Terima Kasih! Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page.

Sumber : Seleksimedia

Leave a Comment