Bunyi macam 0rang main gendang di dapur, rupa-rupanya mesin basuh b4ru beli ‘jalan’ sendiri… sampaikan ada yang k0men “nasib tak rent4s daerah”!

“NASIB mesin tu t4k rent4s daerah”

Itulah salah satu k0men yang dil0ntarkan warg4net setelah melihat vide0 mesin basuh yang dimuat naik 0leh seorang pemuda di TikT0k.

Menerusi rak4man v1sual yang dimuat naik 0leh pemuda berkenaan, ia kelihatan seperti mesin basuh baharu milik ibunya berganjak dari tempat yang sepatutnya

Berk0ngsi cerita kepada mStar, Muhamad Sahir Jalal, 31, memberitahu ibunya, Rohaya Mohd Ali menggunakan mesin basuh yang dibel1 pada September lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Hampir sebulan mereka menghabiskan RM21 untuk mencuci dan mengeringkan pakaian di kedai d0bi yang terletak kira-kira 10 minit dari rumah mereka di Balak0ng, Selangor.

“Dalam sebulan jugak t4k ada mes1n basuh, jadi pakaian semua hantar ke d0bi je. Bila orang delivery hantar mesin basuh baharu, dia cuma letak di dapur dan terus balik.

“Mesin basuh tu baru sehari, jadi malam tu jugak mak guna untuk basuh pakaian k0t0r.

IMG_1131

Mesin basuh itu baru sahaja dibel1 oleh Rohaya (tudung ungu).

“Perasan mesin tu bergerak sebab macam ada bunyi 0rang main gendang di dapur,” katanya sambil menambah, mesin baharu itu menggantikan mesin basuh yang sudah lima tahun digunakan.

Terkejvt dengan apa yang didengarinya di dapur, pemuda yang mesra disapa Sahir segera menutup su1s utama mesih basuh berkenaan.

Perasaan bercampur b4ur apabila melihat mes1n basuh jenama LG yang dibel1 dengan h4rga RM3,600 bergerak dengan sendirinya.

Vide0 berdurasi 22 saat itu meraih lebih daripada 100,000 tontonan di aplikasi TikT0k.

“Memang t4k sangka mesin basuh tu boleh j4tuh dan kelihatan seperti berjalan sendiri. Sebab mesin basuh sebelum ni pun mak letak atas kaki batu juga tapi t4k pernah pula jadi macam tu.

“Dia suka tinggikan mesin basuh supaya senang nak cuci bahagian bawah mesin. Mak rakam apa yang telah berlaku dan letak dalam grup WhatsApp famili untuk minta pendapat mereka.

“Abang dengan kakak bagitahu ada b0lt di bahagian kat belakang t4k buka lagi, k0men di TikT0k pun cakap yang benda sama.

“Mula-mula tengok Y0uTube cara nak buka b0lt tersebut tapi ketat dan tak berani nak tarik kuat-kuat sebab t4kut p4tah. Jadi kakak saya dari Bukit Jalil datang naik grab terus s3ttle!,” katanya yang bekerja sebagai pelatih di sebuah syar1kat telem4rketing di Bukit Bintang.

Menurut anak keempat daripada lima beradik itu berkata, kini ibunya sudah ser1k untuk men1nggikan mesin basuh mereka.

Sahir juga menyar4nkan agar pengguna belajar cara menggunakan peralatan elektrik terlebih dahulu sebelum su1s dihidupkan.

“Selepas daripada kejadian itu, mak dah t4k nak letak dah mesin basuh atas kak1 batu. Nasib baiklah tak ada sebarang ker0sakkan pada mes1n basuh tu.

“Ye la sayang kot benda baru je bel1, tak sampai sehari guna macam-macam jadi.

IMG_1129

Rohaya (dua, kanan) mendapatkan b4ntuan daripada anak-anaknya untuk menyelesaikan mas4lah berkenaan mesin basuh baharu.

“Saya nak ingatkan pada orang ramai supaya bacalah dahulu m4nual atau teng0k video berkenaan mesin basuh anda sebelum nak guna.

“J4ngan jadi macam kami, main lenj4n je pakai,” katanya bersel0roh.

Sumber : mStar

Leave a Comment