Pensyarah terkejvt tangga j4tuh kena kereta baharu, t4k jadi m4rah banding dirinya dengan pekerja k0ntrak – “Mungkin uncle tu kerja tervk”

KETIKA ini penggunaan kamera papan pemuka (d4shcam) sememangnya penting untuk setiap kenderaan lebih-lebih lagi sebagai bukt1 apabila berlakunya sesuatu ins1den ketika sedang memandu.

Menerusi satu perk0ngsian di TikT0k, seorang lelaki memuat naik video detik-detik cem4s apabila keretanya hampir terb4bas gara-gara tangga dari sebuah kenderaan di hadapannya terj4tuh secara tiba-tiba di atas jalan raya.

Siapa sahaja yang berdepan dengan ins1den sedemikian sudah pastinya m4rah apatah lagi ia membabitkan kecua1an p1hak lain.

Namun menerusi rak4man berkenaan, kelihatan lelaki itu tenang malah bert0lak ansur ketika bersemuka dengan pemandu kenderaan di hadapannya selepas kejadian tersebut, sekali gus mengundang pujian ramai.

Sehingga kini vide0 tersebut meraih lebih 916,000 jumlah tontonan selain dibanjiri ratusan k0men netizen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Muhammad Zulqarnain Hakim berkata ketika kejadian pada Jumaat lalu, dia bersama isteri dan seorang anaknya dalam perjalanan untuk menjenguk kedua 0rang tuanya di Kluang, Johor.

“Kami tiga beranak dari Segamat. Sebenarnya saya dah f0llow kereta tersebut lama. Masa itu memang nampak ada tangga yang diletakkan di bahagian bumbung keretanya.

“Saya sememangnya seorang yang agak skept1kal tambah-tambah lagi apabila s0al kesel4matan. Masa tu dah terdetik dalam hati ‘jang4nlah ada benda yang terj4tuh’.

“Sebetulnya saya mahu mem0tong kenderaan di depan dan sudah berada di lorong kanan pada kelajuan biasa. Belum sempat saya pintas, apa yang saya t4kutkan benar-benar terjadi depan mata!

Imej dari d4shcam menunjukkan Muhammad Zulqarnain sedang berbincang dengan pemandu kereta berkenaan selepas ins1den berlaku.

“Tangga dari atas bumbung kereta itu terj4tuh atas jalan pada laluan saya. Saya terp4ksa masuk lorong kiri untuk elak sebab kereta belakang saya laju dan dikhuat1ri mel4nggar kami pula,” ceritanya.

Menurutnya yang juga pensyarah di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Segamat, kejadian yang berlaku sekelip mata itu membuatkan mereka tiga beranak terkejvt.

“Jujurnya bila tangga itu j4tuh dan terkena bahagian depan kereta saya, memanglah ada rasa nak m4rah juga. Lagi pula baru je pakai tak sampai empat bulan.

“Masa saya turun daripada kereta, pemandu itu juga berhent1kan keretanya di bahu jalan cepat-cepat datang dan moh0n maaf.

kereta tangga

Akibat terkena tangga tersebut, satu klip di bahagian bumper depan milik kereta Muhammad Zulqarnain p4tah selain terdapat beberapa kes4n c4lar.

“Tengok gayanya dia seperti seorang pekerja k0ntrak. Saya terfikir mungkin uncle ni kerja tervk untuk pendapatannya… kita pula kerja dalam penghawa dingin. Perkara itu buat kita lebih bert1mbang rasa.

“Dia ada tawarkan hantar kereta ke b3ngkel rakannya dan akan selesaikan apabila kerjanya siap pada sebelah petang. Tapi saya tak mahu panjangkan cerita. Bila per1ksa kereta, Alhamdulillah t4k ada yang r0sak tervk,” ujar lelaki berusia 29 tahun ini.

Menurut Muhammad Zulqarnain, akibat terkena tangga itu, satu klip di bahagian bumper depannya p4tah selain terdapat beberapa kes4n c4lar.

Namun apa yang lebih membuatkannya bersyukur adalah ketiga-tiga mereka tidak mengalami sebarang keced3raan.

“Alhamdulillah, mujurlah tiada antara kami yang terc3dera melainkan hanya terkejvt,” katanya lagi.

Tidak menyangka perk0ngsiannya menjadi tul4r, Muhammad Zulqarnain berkata dia memuat naik video tersebut untuk berk0ngsi pengalaman dalam masa yang sama memberi peringatan buat pengguna jalan raya yang lain.

pensyarah

Muhammad Zulqarnain bersyukur mereka tiga beranak tidak mengalami sebarang keced3raan.

“Alhamdulillah… saya terh4ru dengan k0men p0sitif ramai. Namun ada juga yang berpandangan kenapa tak lap0r p0lis agar tindakan tegas boleh diambil sebagai pengajaran.

“Saya rasa ketika itu tak padan nak lap0r p0lis. Tak apalah, saya harap apa yang saya lakukan ini ‘dib4yar’ dengan ganjaran lain satu hari nanti. Tapi saya sudah ingatkan uncle tu tentang bah4ya atas tindakannya itu.

“Cuma orang nampak saya t4k nak salam uncle tu… bukan s0mb0ng, tapi sekarang ni mus1m c0vld-19. Tak sesuai rasanya.

“Apa pun, ins1den ini memberi mesej bahawa pentingnya d4shcam ketika ini. Dengan adanya d4shcam, insyaAllah ia jadi bukt1 dan boleh def3nd jika sesuatu berlaku,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment