Ryzal kel4m k4but nak sambut kel4hiran anak sulung, terl4nggar side mirr0r dua buah kereta – “B4yi keluar dari r4him Maryam, terus air m4ta saya j4tuh”

SETELAH dua tahun mendirikan rumah tangga, akhirnya pas4ngan Instafam0us suami-isteri dari Malaysia dan K0rea Selatan menyambut kelah1ran anak sulung mereka jam 6.27 petang Rabu.

Menerusi satu perk0ngsian Instagram yang dibuat oleh si isteri, Maryam Y0u Narae, 28, dia meluahkan rasa bersyukur dan mengucapkan terima kasih atas doa yang diterimanya.

Rata-rata warganet mengucapkan tahniah kepada pasangan tersebut atas berita kelah1ran yang dik0ngsikan pada Khamis.

Bercakap kepada mStar, Ryzal Nik Ibrahim, 29, berkata dia kini berasa lebih bertanggungjawab setelah bergelar bapa kepada bay1 perempuan yang diberi nama Rina.

Tambahnya lagi, dia amat bersyukur apabila Maryam selamat melahirkan cahaya mata sulung mereka itu secara n0rmal, di sebuah h0spital sw4sta di ibu negara.

“Walaupun sebelum ni Maryam meng4ndung, tapi tak rasa lagi macam se0rang bapa sebab t4k nampak lagi bay1 lahir. Tapi semalam bila anak kami keluar sahaja dari rah1m Maryam, tiba-tiba air m4ta saya j4tuh.

maryam_bersalin

Maryam mengucapkan terima kasih kepada mereka yang mendoakan dirinya dan bay1.

“Saya tak fikir apa pun, cuma rasa tersentvh dan tak percaya sudah menjadi bapa kepada seorang cahaya mata perempuan.

“Banyak perkara yang saya kena belajar mulai sekarang dan mungkin ini adalah petanda untuk menjadi lebih matang,” ujarnya ketika dihubungi.

Lebih mesra disapa Ryzal, dia bersyukur kerana pr0ses kelahiran tersebut dipermudahkan Allah dan kedua-dua ibu serta bay1 berada dalam keadaan yang sihat.

Ryzal juga sempat bercerita bagaimana dia pan1k terp4ksa meredah traf1k yang ses4k ketika dalam perjalanan untuk ke h0spital semula setelah pulang mengambil barang bay1 yang tertinggal di rumahnya di Mont Kiara.

“D0ktor kata biasanya selepas bukaan dua sentimeter akan ambil masa dalam tiga hingga empat jam untuk berubah, jadi saya pun balik ke rumah sekejap untuk ambil kain pemb4lut bay1.

“Bila dah dekat rumah, satu jam selepas itu Maryam telefon beritahu buk4an dah sembilan sentimeter. Cepat-cepat saya gerak semula ke h0spital dengan jalan ses4k lagi, sampai t4k seng4ja terl4nggar side mirror dua buah kereta.

“Saya nak minta maaf sangat-sangat kepada pemilik kereta tersebut kerana terlalu kel4m k4but ketika itu sebab Maryam dah nak bersal1n.

“Alhamdulillah saya sempat sampai di h0spital dan Maryam masih tengah pvsh,” ujarnya dengan nada teruja.

Sementara itu berk0ngsi tentang persediaan berp4ntang isterinya, Ryzal juga berkata dia perlu belajar memasak masakan K0rea untuk dihidangkan kepada Maryam.

“Kami dapat sp0ns0r daripada sebuah syar1kat yang akan menghantar c0nf1nement lady selama 44 hari berp4ntang.

“Tapi saya pun t4k boleh la nak serahkan 100 peratus pada orang lu4r untuk menguruskan semuanya.

224561945_1318590005223516_2292122742369097796_n

Ryzal meng4kui berasa lebih bertanggungjawab selepas bergel4r se0rang bapa.

“Saya kena belajar juga macam mana nak sediakan lauk berp4ntang, sebab makanan Maryam ni makanan K0rea. Orang kita tak tahu sangat nak masak lauk mereka macam mana.

“Jadi saya kena belajar cara macam mana n4k masak sup seaweed dan hidangkan untuk dia setiap hari,” katanya.

Untuk rek0d Ryzal dan Maryam yang p0pular dengan saluran Y0uTube Duriankimchi berkahwin pada 16 Ogos 2019, di Masjid Itaew0n, Se0ul di K0rea Selatan.

Sumber : mStar

Leave a Comment