Adik tersentvh, abangnya 24 jam dengan mak! Cuti tanpa g4ji, tinggalkan keluarga di Sing4pura demi jaga ibu str0k – “Kami t4k mampu buat macam abang”

HATI seorang adik sangat tersentvh tatkala melihat kesungguhan abangnya yang sanggup mengambil cuti tanpa gaj1 dan meningg4lkan keluarganya jauh beratus batu di negara lain semata-mata mahu pulang ke Malaysia menjaga ibu tercinta.

Video yang memperlihatkan ketekunan Alias Embong, 38, menjaga ibunya yang berkerusi r0da itu, mendapat pujian daripada warga maya.

Bercakap kepada mStar, adiknya, Nurkhadijah Embong, 34, yang berk0ngsi video tersebut di laman TikT0knya berkata, abangnya itu sememangnya manja dengan ibu mereka sejak kecil lagi.

Anak b0ngsu daripada 10 adik beradik ini berkata abangnya yang bekerja di Singapura itu sudah dua tahun tidak dapat pulang ke kampung halaman di Kemaman, Terengganu kerana Per1ntah Kawalan Pergerakan (P KP), namun urusannya untuk pulang dipermudahkan setelah ibu mereka terkena ser4ngan str0k.

“Abang anak kelapan dia memang dari kecil rapat dengan mak, kalau anak lelaki dia yang paling manja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Dia dah lama kerja dekat S1ngapura sebagai welder, kahwin pun dengan orang sana dan memang menetap di sana.

“Sejak c0vld-19 ni dia tak dapat balik tapi bila mak kena str0k dia usahakan juga, Alhamdullilah dapat balik tapi dia terpaksa ambil cuti tanpa gaj1 kemudian tinggalkan anak-anak dan isteri untuk jaga mak, hampir sebulan lebih dekat sini,” katanya, sambil menambah abangnya itu mempunyai tiga orang anak.

Alias sememangnya manja dengan ibunya.

Nurkhadijah yang juga sudah berumah tangga berkata, sejak pulang pada awal September lalu, abangnya mengambil alih tug4s menjaga ibunya yang diser4ng str0k pada Jun.

“Mak kena str0k lepas cucvk vaks1n, pagi cvcuk dalam petang tu mak dah rasa keb4s-keb4s tangan.

“Malam tu tak boleh tidur, kaki pun keb4s. Sampai sekarang tak boleh berjalan lagi, dua bulan mak tak tidur malam, dokt0r cakap sebab str0k jadi d0ktor bagi ub4t tahan sak1t tapi ‘tak jalan’.

“Sebelum abang balik kami adik beradik bergilir jaga mak, sama-sama tak tidur tapi sejak dia balik semua dia uruskan, masak, mandi, basuh kenc1ng ber4k mak,” katanya yang juga menetap di Kemaman.

Menurut Nurkhadijah setiap hari, sesudah subuh, abangnya akan mula masuk ke dapur untuk menyediakan makanan mengikut selera ibunya.

Alias akan masak makanan yang diinginkan ibunya.

Katanya, abangnya itu sememangnya mahir memasak makanan kampung seperti gulai itik dan masak lemak pucuk paku.

“Abang akan tanya mak nak makan apa kemudian abang akan usahakan buat, dah siap abang suapkan mak makan.

“Makan ub4t tukar p4mpers lap-lap badan kemudian tengah hari abang masak lagi, usahakan memasak lauk kegemaran mak, mandikan kemudian petang dia akan urvt mak.

“Memang 24 jam dekat dengan mak, malam pun abang tidur dengan mak,” katanya.

Menurut Nurkhadijah dia berasa amat tersentvh melihat layanan abangnya terhadap ibu mereka, malah meng4kui bahawa mereka adik beradik tidak mampu untuk memberi layanan sangat baik seperti yang dilakukannya.

“Abang pernah cakap nak jaga mak kena jaga bersungguh-sungguh sebab kita tak tahu bila Allah akan ambil mak, dan dia pula jarang dapat balik sebab tu bila dia balik dia jaga mak sungguh-sungguh.

“Saya rasa tersentvh sangat tengok dan kita pun harap anak-anak akan layan kita macam tu.

“Adik beradik semua memang dah tahu abang memang begitu dengan mak, kadang kami adik beradik tak mampu nak buat macam abang buat,” jelasnya.

Alias tidak dapat men4han kesed1han apabila terp4ksa berp1sah dengan ibunya serta ahli keluarganya yang lain.

Nurkhadijah turut berk0ngsi video abangnya itu menitiskan air m4ta apabila dia terpaksa pulang semula ke Singapura pada 17 Oktober lalu.

“Hari ni abang balik memang menang1s berpelvkan dua beranak,” ujarnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment