Mak lapik t4ngan dgn tudung bila salam dgn aku lpas s0lat. Aku peIik, sbelum ni dia salam el0k je. Rupanya mak dah tahu ssuatu yg aku smbunyikn

Sila baca dibawah ini untuk maklumat penuh dan lengkap bagi artikel ini. Terima kasih.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Jadikan k1sah ini sebagai iktibar. Sedikit panjang, baca perlahan lahan. Dik0ngsikan oleh seorang individu yg tidak mahu namanya dikenali di page fb Penang Kini.

Ikuti perk0ngsian dibawah. Kisah ini kisah benar yang berlaku pada diri saya sendiri.

Satu hari saya pergi ke sebuah Rumah 0rang Tua-Tua. Saya dapat b4ntuan sejumlah w4ng daripada seorang sahabat meminta saya bel1 dan sampaikan barangan #keperluan tersebut kepada 0rang m1skin.

Jadi saya pun bel1lah kain pelekat, kain batik, beli r0ti dan macam-macamlah saya bel1, saya pun pergilah Rumah 0rang Tua-Tua, tak payah sebutlah di mana.

Sampai saja kereta saya di perkarangan Rumah 0rang Tua-Tua, tiba-tiba ada seorang perempuan tua berlari dari asrama 0rang tua-tua tu mai dekat saya.

“Yea..yea.. Anak aku datang, anak aku datang, seronoknya anak aku datang..” Saya tak kenai dia siapa, dia mai pel0k saya, dia ci0m saya.

0rang tua tu kata. “Nak.. Kenapa tinggal mak kat sini nak, mak nak balikkkkkk.. Mak rindu dekat rumah..” Saya waktu tu.. Ya Allah.. Saya kata.. “Makcik..’ Saya pegang saya tengok muka dia, dia kata.

“Sampai hati hang tak meng4ku aku ni mak hang..” Saya boleh bayang perasan waktu tu dia rindu sangat pada anak dia, saya berlakon depan dia, saya kata. “Mak. Maafkan saya mak ye..”

Saya pegang tangan dia saya bawa pi duduk atas kerusi, saya ambik roti saya suap ke mulut dia. Cuba bayangkan haati ibu yang rindu kepada anak ini bila kita ambik roti kita suap kat mulut dia, apa perasaan dia? Apa perasan kita?

Semasa saya menyuap roti, air mat4 dia meleleh-leleh, dia pegang tangan saya, Subhana Allah .. Saya dapat rasa bagaimana perasaan rindunya kepada anak dia. Bila saya nak balik dia pegang kaki saya dia kata.

“Nak.. Jangan tinggai mak nak, mak nak balik, mak nak balik..” Akhirnya saya minta kebenaran dengan p1hak peng4wasan di situ. Check-check tengok rupanya dia ada anak 5 orang. Anak dia yang sulung bergelar T4n Sri, orang memang kaya, orang ada nama, hebat orangnya.

Saya waktu tu nak balik, dia pegang baju saya dan dia kata nak ikut saya balik, saya kata takpa lah, j0mlah jomlah.. Saya isi b0rang apa patut semua.

Ringkaskan cerita, saya minta pelepasan untuk bawa balik selama 5 hari saja. Bila balik rumah saya, s0lat #Subuh saya jadi Imam dia sembahyang di belakang, saya baca doa, saya tengok air m4ta dia j4tuh. Lepas tu saya pi salam dia, saya c1um tangan dia dan saya kata.

“Mak.. Maafkan saya mak yeee..” Waktu tu saya tak dak mak dah, tapi saya bayang ini ibu saya, sebab dia rindukan pada anak-anak dia.

Duduk hari ketiga di rumah saya, waktu solat Isyak, selesai doa saya nak pi salam dengan dia, tetiba dia lap1k tangan dia dengan kain tudung, baru dia salam.

Saya kata.. “Mak.. Kenapa mak lapik tangan, dua hari dah mak salam, mak tak lapik tangan dengan sy. Kenapa hari ni mak lapik tangan?” Dia kata.. “Ustaz.. Kau bukan anak saya ustaz ye..”

SubhanAllah. Tiba-tiba dia sebut nama saya ”Ustaz”. Saya kata.. “Kenapa mak panggil saya ustaz? Saya anak mak..”

Dia kata.. “Bukan.. Kalau anak saya dia tak akan buat macam tu, kalau anak saya dia tak akan jadi imam saya, kalau anak saya dia tak akan suap saya makan..”

Bayangkan sahabat-sahabat perasaan seorang ibu ini, tiba-tiba saja dia men4ngis, saya pun pegang dia, saya pelvk dia, saya pun men4ngis, saya kata.

“Mak.. Walaupun mak bukan mak saya tapi saya syangkan mak sebagai ibu saya sendiri ”. Saya pegang tangan ibu ini.. Walaupun dia bukan mak saya tapi saya tahu hati dia rindu sangat dekat anak dia, waktu tu saya pandang wajahnya, saya kata.

“Mak.. Walaupun ibu sebenar saya telah men1nggal dun1a, tapi mak boleh ganti tempat ibu saya, mak duduklah di sini..” Waktu nak makan saya suapkan nasi ke mulut dia, dia munt4hkan balik makan dari mulut dia. saya tanya.

“Kenapa mak?” Tiba-tiba saya tengok air muk4 dia puc4t, saya angkat dia, panggil 4mbulan hantar dia ke h0spital. Waktu dia di h0spital, saya ambik kep4la dia saya ribakan mak ini, dia pegang tangan saya dia kata.

“Ustaz.. Kalau saya m4ti, tolong jangan bagi tahu sorang pun anak saya, kalau anak saya tahu saya m4ti, jangan bagi tahu di mana kvbur saya, kalau dia tahu di mana kvbur saya jangan izinkan dia pegang batu nis4n..” Saya pegang dia saya kata.

“Mak.. J4ngan cakap mcm tu mak..” Isteri saya men4ngis di sebelah, anak saya men4ngis di sebelah pegang dia. Kami pegang dia.. “Mak.. Jangan cakap mcm tu mak, jangan mak..” Dia geleng kepala rupa-rupanya itulah saat penghujung h4yat dia, akhirnya dia pun men1nggal di atas ribaan saya di h0spital.

Dia men1nggal dalam pel0kkan saya, saya doakan Makcik Hajjah khalijah ini r0hnya mudah-mudahan bersama Salafusoleh. Sahabat-sahabatku,

sesiapa yang masih ada mak tolonglah taat pada mak, jangan d3rhaka pada mak kita, jangan tinggal dia di Rumah 0rang Tua, mak kita sak1t kita jaga dia, picit kep4la mak kita.

Sahabat-sahabat cuba tanya mak kita.. “S3ksa dak mak mng4ndungkan saya dulu? S3ksa dak mak melah1rkan saya dulu?”

Tanya mak kita sahabat-sahabat sekalian.. Kalau kita tanya sudah tentu air m4ta mak kita akan j4tuh, sebab tu sahabat-sahabat suapkanlah makanan pada mak kita.

Sahabat-sahabat semua.. Selepas daripada kem4tian makcik ini, sampailah berita kepada anaknya yang sulong, anak dia terus telefon saya.. Apa anaknya kata pada saya.. “I akan bawa you ke m4kh4mah, I akan s4man you sebab you bawa keluar mak I dari Rumah 0rang Tua-Tua”

3 tahun dia letak mak dia di Rumah 0rang Tua-Tua, dia tak pergi tengok, sebab tu mak dia rindu tak boleh beza saya dan anaknya..

Akhirnya saya tunggu, tunggu punya tunggu tidak ada s4man hampir setahun lebih. Saya pergi ceramah di Masjid di Gombak, selesai saya ceramah datang seorang lelaki p3luk saya. Men4ngis dalam masjid, orang dalam masjid ha1ran, sebab apa ni, saya tanya pada dia.

“Pasai pa ni? Ada mas4lah apa ni..?” Dia berkata dalam keadaan men4ngis.. “Ustaz.. Tolong bagi tahu di mana kubvr mak saya ustaz? Tolong bagi tahu di mana kub0r mak saya?”.. Saya kata.. “Kenapa hari ni baru tanya kvbur mak kamu?” Dia kata..

“Tolonglah ustaz.. Saya nak jumpa mak saya ustaz, sayalah orang yang bergelar T4n Sri yang nak s4man ustaz hari tu. Saya sekarang ni papa ked4na ustaz, isteri saya m4ti kem4langan, rumah banglo saya b4nk dah tarik, kereta mewah saya, semua b4nk dah tar1k, tinggal satu ja, kereta kancil..” Saya berkata.

“Saya boleh tunjuk kvbur mak kamu, tapi dengan satu syarat, kamu jangan pegang batu n1san mak kamu..”

Sampai saja di tanah perkvburan, tak sempat saya nak turun, dia turun dulu, saya tengok depan mata saya sendiri dia j4tuh tersvngkur tang4n dia menjadi hitam, mulut dia tar1k sebelah yang tadi pada awalnya, tangan dan mulutnya elok sambil memanggil-manggil.

“Ibu.. Ibuuu… Ibuuuu..” Tiba-tiba saya angkat dia tak jauh dari kvbur ibunya belum sampai lg ke kubvr ibunya, dia dah hembvskan n4fas trakhir berhampiran kubor ibunya.

Allahuakbar.. Mengucap panjang saya.. Allah SWT tunjuk di atas dunia lagi bal4san anak yang d3rhaka pada ibu dan ayah. Semoga kisah ini menjadi pengajaran di luar sana,ambillah iktibar dari kisah di atas.

“Dan apabila mata ibumu sudah tertutup maka hilanglah satu keberkatan disisi Allah, iaitu d0a seorang ibu”

Sumber : borak v1ral.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa K0men Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Seleksimedia

Leave a Comment