Mula kawin, sendawa pun jadi lsu! Wanita ini t4k impi nikah lelaki 4sing, segalanya berubah saat bertemu famili jejaka Iran – “Kalau sebab rupa, saya tak suggest”

BENARLAH kata orang, jod0h pertemuan semuanya di tangan tuhan.

Begitulah k1sah wanita Malaysia ini yang bertemu j0doh dengan jejaka Iran sehingga mereka mendirikan rumah tangga pada tahun 2017.

Menurut Farah Nur Izzati Shaifuddin, 31, dia tidak pernah memasang angan-angan untuk berkahwin dengan jejaka as1ng, namun menerima jod0hnya dengan suami, Sasan Soleiman Pour, 32, dengan hati terbuka.

“Saya tak pernah terfikir nak kahwin dengan f0re1gner. Dulu saya suka lep4k di Publika dengan kawan-kawan. Kebetulan suami saya pengurus di salah sebuah rest0ran yang kami suka kunjungi.

“Kami kawan biasa saja pada tahun 2016. Kebetulan keluarga suami datang ke Malaysia, dia bawa saya jumpa mereka. Bila bersembang, mak dia pun suka. Kemudian dia ajak kahwin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Kemudian saya maklumkan pada mak ayah. Mereka tanya juga pada mulanya, tapi selepas mak ayah dah jumpa dan semuanya 0K, kami akhirnya berkahwin pada 29 Januari 2017,” imbasnya kepada mStar.

Mesra disapa Farah, dia mended4hkan suaminya sudah lama berada di Malaysia dan kini bertug4s sebagai pengurus besar di sebuah restoran di ibu negara.

farah2

Gelagat Tristan mencuri perhatian ramai di aplikasi TikT0k.

Imbas Farah, perbezaan budaya menjadi cabaran utama antara mereka ketika fasa awal perkahwinan, beberapa tahun lalu.

“Suami dah lama kat Malaysia. Dia ada di sini sekitar enam tahun sebelum jumpa saya. Suami pun memang belajar di Malaysia. Keluarga dia juga suka datang ke Malaysia.

“Perbezaan budaya jadi cab4ran utama. Masa awal kahwin, saya tak tahu bahawa sendawa di hadapan suami dianggap tak el0k dalam budaya mereka.

“Tapi lama kelamaan, kami sama-sama belajar bud4ya masing-masing. Saya pun pernah ke Iran untuk jumpa keluarga dia,” ujarnya lagi.

Hasil perkahwinan itu, Farah dan suami dikurniakan seorang cahaya mata lelaki, Tristan Soleiman Pour yang kini berusia dua tahun.

Menetap di Kuala Lumpur, Farah juga sering berk0ngsi vide0 mengenai anaknya di media s0sial sehingga dia sekeluarga meraih perhatian ramai.

farah3

Farah kini sedang menanti masa untuk menimang cahaya mata kedua.

Ujar Farah, dia t4k menyangka vide0 memaparkan kelet4h anaknya itu akan mencur1 hati ramai netizen sehingga meraih puluhan ribu t0ntonan di TikT0k.

“Saya memang aktif k0ngsi video di Instagram, tapi di sana kebanyakannya hanya kenalan saja.

“Bila k0ngsi di TikT0k, ada pelbagai jenis orang yang tengok. Tapi Alhamdulillah penerimaan semuanya OK,” ujar Farah yang kini sedang ham1l anak kedua.

Selain terhibur dengan kecomelan putera sulungnya, Farah turut menerima mesej daripada orang tempatan yang bertanya mengenai perkahwinan c4mpur.

farah4

Kata Farah, perbezaan budaya menjadi cabaran utama ketika fasa awal perkahwinan mereka.

“Memang ada yang mesej tanya dan minta nasihat saya. Mereka tanya mengenai perkahwinan campur dengan lelaki dari lu4r negara.

“Pada saya, memang kita boleh cari jika mahu berkahwin dengan lelaki dari Iran atau Arab misalnya, tapi kena fikir masak-masak dulu.

“Sebabnya tak semua bernasib baik. Kalau sekadar kahwin untuk dapatkan bak4 baik atau sekadar pilih rupa, saya t4k suggest la,” ujarnya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment