G4dai barang kemas terakhir demi anak nak masuk darjah 1, selepas 20 tahun ibu seb4k dapat sarung semula cincin di jari

“ADIK ganti balik cincin yang mak gadai untuk sek0lahkan adik.”

Begitulah kata-kata seorang anak yang ingin memb4las semula peng0rbanan si ibu.

Rakaman vide0 yang dimuat naik oleh wanita berkenaan memaparkan dia menghulurkan sebuah k0tak yang berisi sebentuk cincin kepada ibunya.

Berk0ngsi kisahnya dengan mStar, Norhayati Nordin berkata, 27, berkata, ibunya Salamah Sudin yang berusia 65 tahun melakukan dua kerja demi kelangsungan hidup keluarga setelah keh1langan suami ak1bat kem4langan motosikal pada 1995.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Tambahnya lagi, ibunya sudah mula bern1aga nasi lemak di stesen Keretapi Tanah Melayu (KTM) Tapah R0ad, Perak sejak tahun 1985.

“Kami berasal dari keluarga yang sus4h, ibulah yang bekerja siang malam mencari duit selepas ayah meningg4l dun1a. Waktu siang ibu kerja kedai makan, malam pula dia menju4l nasi lemak di stesen kereta api.

IMG_1578

Salamah (kanan) mengg4daikan cincin perkahwinannya bagi membolehkan Yatt ke sekolah.

“Sedikit demi sedikit ibu mula mengg4daikan barang kemas yang ada untuk menampung perbelanjaan rumah,” katanya yang menetap di Kampung Changkat Besar, Perak.

Mesra disapa Yatt, katanya, ibunya mengg4daikan barang kemas terakhir iaitu cincin perkahwinannya sewaktu dia mula bersek0lah di Sek0lah Jen1s Kebangsaan (C1na) Phui Chen, Tapah, Perak.

Tambahnya lagi, pendidikan merupakan satu-satunya kemewahan yang ibunya mampu berikan kepadanya ketika itu.

Vide0 berdurasi 20 saat itu meraih hampir 10,000 tontonan di aplikasi TikT0k.

“Waktu nak masuk darjah satu, ibu gad4ikan cincin terakhir dia. Cincin tu pula cincin kahwin ibu, dia dapat RM300 sahaja selepas dig4daikan

“Dengan duit tu la ibu guna untuk bel1 pakaian, buku, yur4n dan kelangkapan sekolah saya. Masa tu saya rasa sed1h sebab ibu terpaksa g4daikan cincin yang dia paling sayang.

IMG_1582

Salamah (kiri) bergelar ibu tungg4l selepas keh1langan suami pada tahun 1995.

“Ibu kerja ker4s untuk pastikan saya bersekolah. Dia selalu nasihatkan untuk belajar betul-betul sebab itu je yang dia mampu untuk bagi pada saya,” ujarnya yang merupakan anak jati Perak.

Yatt mengambil alih gerai ibunya pada tahun 2014 setelah tiga tahun bekerja sebagai operat0r di sebuah k1lang di Jalan Tapah.

Dalam masa lima bulan, dia berjaya mengumpul w4ng dan menghadiahkan sebentuk cicin belah r0tan buat ibu tersayang.

“Alhamdulilah, tahun ni rezeki saya semakin mur4h. Hasil dari duit berniaga nasi lemak dan kuih muih, saya belikan ibu cincin yang hampir sama.

“Waktu saya nak bagi cincin tu, ibu terkejvt dan dia rasa nak menang1s sebab dapat rasa pakai cincin hasil titik pelvh anaknya sendiri. Ibu ucapkan terima kasih dan mendoakan semoga dimurahkan lagi rezeki.

“Saya seronok sangat waktu tu sebab dapat hadiahkan sebentuk cincin pada ibu sebagai tanda memb4las jasa dan peng0rbanannya dahulu,” katanya sambil menambah, ibunya merupakan seorang yang g4rang tetapi peramah.

Menurut anak bongsu daripada lima beradik ini, sudah tiba masa untuk ibunya berehat dan giliran anak-anak pula mencari rezeki.

“Dulu ibu saya banyak berk0rban, siang dan malam kerja mencari duit untuk sara keluarga kami.

IMG_1581

Yatt (tudung hitam) kini mahu ibunya berehat di rumah setelah bertahun bekerja keras untuk mereka sekeluarga.

“Sekarang dia dah banyak berehat di rumah sebab kami tak bagi dia buat kerja berat, lebih-lebih dengan keadaan ibu yang sudah berusia.

“Pada yang masih ada ibu, hargailah mereka selagi masih boleh rasa kasih sayang seorang ibu,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment