Si b0ngsu punca sekeluarga ‘banjir’ dalam kereta di k0lej, sampaikan perjalanan balik ke Ip0h sunyi sepi… apa r4hsia pasangan dikurnia 4 puteri ini

SEIRING dengan peralihan Fasa Pel4n Pemul1han Negara (P PN), kebanyakan institusi pengajian tinggi sudah mengumumkan tarikh kemasukan semula pelajar ke kampus.

Sekian lama melalui temp0h pengajian secara atas talian (online) dari rumah, kini tiba masanya untuk para pelajar kembali ke kampus atau institusi masing-masing bagi menjalani pengajian secara bersemuka.

Sudah pasti sedikit sebanyak t1mbul perasaan sed1h apabila terp4ksa berp1sah seketika dengan keluarga tercinta demi mengejar cita-cita.

Tul4r di apl1kasi TikT0k video seorang kanak-kanak perempuan menang1s teres4k-es4k apabila menghantar kakak kesayangannya ke kampus untuk menyambung pengajian.

Situasi penuh syahdu apabila si adik memelvk kakaknya menyebabkan ibu bapa serta adik beradik yang lain turut sama mengalirkan air m4ta.

Sehingga kini video penuh meruntvn j1wa itu meraih melebihi 1.7 jut4 jumlah tontonan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Berk0ngsi cerita dengan mStar, Siti Aminah Hamzah berkata m0men sed1h itu dirakam pada Sabtu minggu lalu ketika dia dan suami menghantar anak kedua mereka, Aina Masturah Amil Shah Bana,18, melanjutkan pelajaran ke Politeknik Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (P0limas), di Jitra, Kedah.

“Sebenarnya sebelum hantar kakaknya, anak bongsu saya, Alissa Zalikha yang berumur tujuh tahun tu dah tahu kakaknya yang dipanggil Aina nak sambung pelajaran ke Jitra.

“Masa mengemas, packing barang pun dia dah sed1h. Tapi apabila tibanya hari kami sekeluarga hantar Aina, dia tak dapat tahan kesed1han dan menang1s.

kolej 2

Zalikha dan Aina begitu akrab sehingga si bongsu berusia tujuh tahun itu tidak dapat menahan kesed1han apabila kakak kesayangannya melanjutkan pelajaran.

“Masa kereta tengah beratur nak turunkan anak masing-masing, tiba-tiba Zalikha minta kakak Aina dia j4ngan pergi. Kakak Aina dan dua kakaknya yang lain dah berair m4ta.

“Saya pun sebagai ibu memang sedi1 tapi cuba nak sorokkan. Bila Zalikha dah mula babak air m4ta, semua satu kereta banjir,” cerita wanita berusia 41 tahun itu.

Menurutnya, mereka semua memujvk Zalikha dan memberi jam1nan akan kembali menjemput si kakak apabila menjelang cuti sempena perayaan Deepaval1, awal November depan.

Bercerita mengenai keakraban hubvngan anak-anaknya, Siti Aminah berkata anak bongsunya itu sememangnya rapat dengan kakak keduanya.

kolej 1

Keluarga bahagia Siti Aminah dan Amil Shah Bana yang dikurniakan empat puteri.

“Dengan kakak sulung dan kakak ketiganya pun dia rapat. Tapi dengan Aina ni terlebih rapat sebab Aina ni paling suka melayan adik bongsunya dari b4by lagi. Bancuh susu, ajar buat homework malah mereka tidur sebilik.

“Itu yang dia rasa sed1h sangat sebab kakak kesayangannya sambung belajar. Selama ini mereka tak pernah berp1sah, inilah kali pertama perp1sahan sebab Aina baru dapat tawaran menyambung pengajian peringkat diploma dalam bidang Perakaunan selepas t4mat SPM.

“Dalam perjalanan balik selepas selesai menghantar Aina, sunyi je kereta sampailah kami tiba rumah yang terletak di Ipoh, Perak,” cerita ibu kepada empat puteri ini.

Menurut Siti Aminah, dia sememangnya suka merakam momen-momen bersama ahli keluarganya sama ada ketika bercuti atau ketika menghabiskan masa bersama-sama.

“Ini adalah satu momen bermakna apabila kami hantar anak ke I PT. Tak sangka pula bila saja-saja share di TikT0k boleh jadi v1ral. Ramai yang turut tersentvh apabila teng0k video tu,” katanya yang merupakan penj4wat sektor sw4sta.

Menurut Siti Aminah, kesed1han anak bongsunya itu terub4t sedikit demi sedikit dan sudah mulai ceria apabila membuat panggilan video dengan kakaknya.

kolej 4

Anak-anak gadis Siti Aminah yang berusia di antara tujuh tahun hingga 19 tahun.

“Saya hanya tahu video ni v1ral selepas anak sulung beritahu. Tak berb4las rasanya komen-komen orang yang turut mendoakan anak-anak saya.

“Ada juga yang kongsi pengalaman serupa ketika hantar anak sambung belajar. Tapi saya tersentvh baca k0men seorang netizen ni, katanya famili dia langsung tak sed1h malah pergi bercuti selepas dia pulang ke kampus.

kolej 3

Siti Aminah dan suaminya sentiasa menghabiskan masa dengan bercuti bersama anak-anak untuk mengeratkan hubvngan kekeluargaan.

“Kami suami isteri sememangnya sangat menitikberatkan hubvngan kekeluargaan. Nak bercuti mesti kena semua c0mplete. Setiap kali raya, wajib suami beri tazkirah… iyalah, anak kami semua perempuan.

“Kena teliti sangat-sangat. Pendekatan kami mudah, sentiasa menegur.

“Saya gembira apabila video ini sedikit sebanyak dapat memberi impak kepada netizen di luar sana, terutama dari segi hubvngan kekeluargaan,” katanya lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment