Wanita ini bersedekah, d0a sambil n4ngis gara-gara hilang kucing… terharu jiran baru kenal t0l0ng cari sampai jam 3 pagi, tapi akhirnya Mang0 yang dapat ganjaran!

‘SAK1T’ keh1langan kucing yang dibelai manja sejak kecil hanya peminat si bulus sahaja yang faham.

Perasaan risaukan sang kucing ini membuatkan hati pemilik pasti t4k keruan.

Begitulah keadaan Nur Zaheera Ahmad Hamidi, 32, apabila kucing kesayangannya, L0ki, keluar dari rumah yang baru didiami mereka sekeluarga.

Menurut Zaheera, dia baru berpindah ke Kampar, Perak kerana mengikut suaminya, seorang pegawa1 b4nk, yang berpindah tempat kerja di Ipoh.

Katanya, pada 9 Oktober lalu mereka membawa Loki ke rumah baharu, namun kucing kesayangannya itu terlepas keluar selepas sekitar 20 minit tiba di rumah tersebut.

“Kami memang t4k ada pengalaman pindah dengan kucing ke tempat baru.

“Ingatkan dia terlepas tu boleh balik sendiri, suami pun ingat macam tu jadi kami tunggu sampai malam tapi tak balik-balik.

“Ternyata kami s1lap!” ujarnya.

Zaheera bersama keluarga kecilnya.

Pemilik War0ng Nasi Vanggey Nona Manes ini berkata, dia mula rasa t4k keruan memikirkan keadaan Loki yang dibelanya sejak kecil lagi.

“Saya bel4 Loki dari b4by lagi, ibu Loki nama Pasta saya beli kat pet sh0p.

“Dalam empat ekor anak Pasta hanya Loki je hidup, sekarang dah masuk dua tahun.

“Jadi bila dia h1lang tu memang saya tak boleh tidur, rasa tak gembira, sepanjang hari tu tertanya-tanya mana dia hilang lepas tu kejap-kejap menang1s bila teringat,” katanya.

Loki h1lang selama enam hari.

Engg4n berputvs asa, Zaheera dan keluarganya melakukan pelbagai ikhtiar demi mencari semula Loki.

Malah, dia tidak menyangka bahawa usahanya mencari Loki turut disertai jiran-jiran yang sanggup memb4ntunya dengan ikhlas, malah sehingga awal pagi!

“Pada 11 Oktober saya r0nda lagi dengan bawa anak berusia empat bulan, saya tak tahu lorong apa yang saya lalu dan terjumpa seorang adik ju4l burger. Dia kemudiannya kenalkan saya dengan kawannya yang kebetulan v1ral di grup Kampar sebab berjaya jumpa kucing jadi saya tinggalkan n0mbor telefon dan petang tu dia call saya, nama dia Pang.

“Pang yang tol0ng tampal poster Loki, bantu cari Loki waktu tengah panas terik sampai tiga hari, ada hari yang sampai pukul 3 pagi tapi dia t4k putvs asa mencari.

“Kakak dia, Wawa pun tolong sekali, dia kerja dekat Speedmart tapi lepas habis kerja pukul 10 malam tu dia akan r0nda dengan kami tolong cari,” katanya.

Pang dan Wawa yang tidak pvtus asa mencari Loki sehingga awal pagi.

Zaheera tidak pvtus-pvtus berdoa, mengadakan solat hajat serta bersedekah dengan harapan semoga Allah permudahkan urusannya.

“Saya sedekah dekat food rider yang hantar makanan t4k banyak pun RM1 je tapi saya minta mereka call kalau nampak Loki, kemudian kalau bel1 barang saya tak ambil bak1 dengan niat Allah mudahkan urusan saya jumpa Loki.

“Saya sentiasa berdoa doa sungguh-sungguh dari Asar nak ke Maghrib, d0a sampai menang1s,” katanya.

Zaheera menghebahkan mengenai keh1langan L0ki di kawasan kejiranannya.

Usahanya akhirnya membuahkan hasil apabila Loki ditemui sekitar tiga kilometer dari kawasan perumahannya selepas enam hari h1lang.

Menceritakan mengenai penemuan L0ki, Zaheera berkata, dia menerima panggilan telef0n daripada seorang individu yang tidak dikenali memaklumkan bahawa anj1ngnya, Mang0 telah berjaya menemukan Loki.

Menurut Zaheera, Mango dikatakan sedang berjalan bersama pemiliknya apabila dia berp4tah balik dan meny4lak ke arah semak.

“Mango dengan pemilik dia tengah jalan, lepas tu Mango p4tah balik dan meny4lak, owner Mango pun tengok la apa yang dia sal4kkan tu sekali dia ternampak Loki jadi dia p4tah balik ke tiang lampu untuk ambil nombor telefon saya pada p0ster iklan.

“Kebetulan sehari sebelum tu mereka nampak p0ster kehilangan Loki.

“Mango jaga Loki sampai suami saya datang,” ceritanya, terharu.

Mango duduk berhampiran Loki sehingga suami Zaheera tiba.

Loki, katanya kelihatan kepen4tan serta berada dalam keadaan kelap4ran ketika ditemui.

Menurut Zaheera, Mango menunjukkan kebesaran Allah dan tidak mustah1l seekor anj1ng yang kebiasaannya berc4karan dengan kucing, sebaliknya boleh b4ntu melindunginya.

Mango menerima buah tangan daripada Zaheera selepas pemiliknya menolak untuk menerima g4njaran tun4i yang ditawarkan.

Dia turut melu4hkan rasa syukur kerana dipertemukan dengan jiran-jiran yang sangat baik, malah pemilik Mango juga engg4n menerima g4njaran tunai seperti yang ditawarkan dalam p0ster.

“Mula-mula saya fikir mana mungkin baru pindah ada orang nak b4ntu saya, tapi jiran saya Pang dan Wawa tolong saya dengan ikhlas,” katanya sambil menambah kedua beradik berb4ngsa C1na itu dikatakan bakal memelvk agam4 Isl4m tidak lama lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment