Ber4t hati nak masuk kampus, si b0ngsu risau fikirkan siapa akan mandikan ayah… terkesan dek kata-kata ibu, jejaka ini terus p4njatkan d0a

KASIH ibu membawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa.

Begitulah kisahnya mengenai anak b0ngsu daripada 10 beradik ini yang berat hati untuk berp1sah dengan orang tuanya.

Menurut M0hamad Hasbi, 20, ini merupakan kali pertama dia berjauhan daripada bapanya, Che Mat Ibrahim, 74, dan ibunya, Rafiah Md Yusoff, 62, yang menetap di Bera, Pahang.

Senang disapa Hasbi, pelajar bidang Perancangan Bandar dan Wilayah itu baru sahaja memulakan kehidupan kampus di Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang pada Jumaat lalu.

“Saya baru masuk kampus pada hari Jumaat. InsyaAllah kelas akan bermula Isnin depan. Sekarang saya tengah ikuti minggu 0rientasi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Seumur hidup saya t4k pernah duduk asrama. Ini kali pertama berp1sah. Adik-beradik saya yang lain semua dah kerja. Di rumah hanya ada saya, mak dan ayah.

“Biasanya saya yang akan keluar bel1 barang. Bila saya dah masuk belajar, saya terfikir macam mana nak tolong mereka? Kakak saya ada berdekatan dengan mak ayah, cuma dia tinggal berasingan,” ujar Hasbi kepada mStar.

hasbi3

Hasbi seronok menjalani kehidupan asrama.

Menurut si bongsu itu, dia seb4k untuk berjauhan dengan keluarga memandangkan bapanya sudah lima tahun terlantar akibat str0k.

Malah kata Hasbi, dia juga seb4k ketika ibunya mahu berangkat pulang ke kampung selepas menghantarnya ke kampus pada minggu lalu.

“Memang rasa seb4k. Selepas dapat tahu keputusan sambung belajar di USM, saya sedaya upaya luangkan masa dengan emak, tidur dengannya setiap malam sebab tahu kami akan berp1sah.

“Ayah dah dekat lima tahun kena str0k, ayah t4k sihat. Selalunya saya yang akan mandikan ayah sebab dia dah tak boleh berjalan.

“Bila saya berjauhan dengan mereka, saya jadi sus4h hati fikir mengenai hal itu. Ayah pun tak boleh nak travel jauh. Masa saya daftar masuk kampus minggu lepas, hanya mak dan kakak yang datang hantar saya.

hasbi2

Keluarga Hasbi menetap di Bera, Pahang.

“Pada waktu itu, mak pun macam seb4k tapi dia tak menang1s. Kalau saya menang1s, mesti mak pun akan menang1s. Jadi saya tah4n saja, lepas mak pulang baru saya nang1s,” ujarnya lagi.

Menurut Hasbi, dia cuba mencari semangat untuk meneruskan pengajian demi mencapai cita-cita dan menghadiahkan kejayaan buat keluarga.

Malah katanya, dia yang pertama kali menjalani kehidupan asrama meng4kui seronok dapat bertemu kawan baharu dan belajar untuk berdikari.

“Setiap hari saya akan hubungi mereka. Memang rindu bila berjauhan. Tapi saya fikir, saya nak cari ilmu, nak banggakan mereka.

hasbi4

Video persiapan ke kampus yang dik0ngsi Hasbi tular di TikT0k.

“Tapi mak ada cakap, sempat ke dia nak tengok saya konvo, sempat ke merasa gaj1 saya. Terus saya rasa seb4k. InsyaAllah semoga mereka dipanjangkan umur.

“Sejujurnya seronok duduk asrama. Boleh b0rak dengan kawan-kawan, kena pandai berdikari. Kiranya semua buat sendiri tapi tak ada mas4lah. Senior pun baik,” ujarnya.

Dalam pada itu, Hasbi juga tak sangka vide0 persiapan dia untuk menempuhi alam pengajian meraih sehingga ratusan ribu tontonan di TikT0k.

Malah, video Hasbi yang berpelvkan dengan ibunya ketika mendaftar masuk ke asrama pada Jumaat lalu turut mengundang seb4k netizen.

Sumber : mStar

Leave a Comment