Dah n4k tengah malam, perjalanan rider silap simpang berakhir di kubvr… tak terfikir g4ngguan mist1k, cuma risau kena pr4nk – “Ada nampak lemb4ga bawah khemah”

SETIAP pekerjaan ada cabarannya yang tersendiri.

Bagi petug4s penghantaran makanan ataupun rider, banyak cabaran yang terp4ksa dilalui setiap kali mereka keluar bekerja.

Selain risik0 kesel4matan, mereka turut berhadapan cabaran cuaca, rag4m pelanggan serta macam-macam lagi.

Terbaharu, tul4r vide0 memaparkan seorang rider yang terses4t sehingga ke kawasan kubvr.

Ketika dihubungi mStar, jejaka berusia 25 tahun yang mahu dikenali sebagai Angah itu mended4hkan kejadian tersebut berlaku di ibu negara, baru-baru ini.

“Kejadian berlaku di sekitar Pantai Dalam. Ia merupakan 0rder terakhir saya, dalam jam 11 malam. Pada waktu itu, saya kena pick up makanan dekat kedai tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

First time pergi kedai tu. Sebab tu saya ses4t. Mula-mula dah call abang kedai, dia kata nanti nak sampai akan ada simpang kiri dan kanan. Saya tak nampak ada simpang kecil sehingga ters1lap.

“Itu yang sampai ke kawasan kvbur, ia tanah perkvburan Islam. Terkejvt saya pada masa tu, dengan hari pun dah lew4t malam. Saya tak fikir mengenai g4ngguan m1stik, cuma risau orang pr4nk.

“Selepas itu saya call balik abang tu, baru saya jumpa lokasi sebenar kedai,” ujarnya ketika dihubungi.

angah2

Kata Angah, dia ters1lap masuk simpang sehingga sesat ke kawasan kvbur.

Menurut Angah yang sudah setahun berkh1dmat dengan FoodPanda, dia lega apabila kebvntuannya pada malam itu berakhir dan dia dapat menghantar makanan kepada pelanggan dengan selamat.

Imbas Angah, sepanjang bekerja dalam bidang itu, dia belum pernah berhadapan sebarang g4ngguan m1stik dan berharap segala urusannya akan sentiasa dipermudahkan.

“Ini kali pertama sesat hingga ke kawasan kvbur. Sebelum ini pernah ses4t masuk sampai ke dalam estet. Alhamdulillah, saya tak ada pengalaman m1stik lagi setakat ini.

“Cuma malam-malam, kita nampak macam ada bayang kat tepi jalan ketika naik motor. Sebenarnya tak ada apa-apa pun, cuma perasaan saja.

“Sebenarnya lagi t4kut manusia daripada t4kut h4ntu. Risau kena s4mun dan sebagainya. Dulu masa saya jadi runner sebelum sertai F00dPanda pernah ada orang pr4nk 0rder. Sampai tempat dr0p off, gelap sekeliling, tak ada rumah pun.

“Saya tawakal ketika bekerja. Semoga dilindungi dan tiada apa-apa. Saya doa yang baik-baik saja,” ujarnya yang berasal dari Tangkak, Johor.

Malah kata Angah, dia bersyukur apabila semua pelanggan yang ditemuinya sangat baik dan tidak pernah menimbulkan mas4lah.

Food panda rider on his duty in Putrajaya.MOHD SAHAR MISNI/The Star

Banyak cabaran dilalui rider setiap kali mereka keluar bekerja. (Gambar Hiasan)

Dalam pada itu, Angah juga tak sangka video dia ses4t ke kawasan kubvr akan tular dan meraih perhatian ramai.

Selain rakan rider yang turut berk0ngsi kisah masing-masing, ada netizen turut membuat d4kwaan di ruangan k0men, kononnya mereka melihat kel1bat m1steri di kawasan kvbur tersebut.

“Saya sekadar suka-suka k0ngsi video. Kebanyakan k0men, mereka kata nampak h4ntu bawah khemah di kvbur itu. Mereka kata ada lemb4ga di bawah khemah.

“Tapi saya jelaskan balik. Ia sebenarnya kerusi. Tiada apa-apa pun. Ada juga yang kata mereka nampak p0ntian4k, saya terhibur baca k0men-k0men,” ujarnya lagi.

Video itu sehingga kini meraih hampir setengah jut4 tontonan di TikT0k.

Sumber : mStar

Leave a Comment