Cinta berputik di FB, akhirnya j4di jiran belakang rumah… isteri askar ini ‘n0 hal’ balik kampung, dulu 1km sekarang 10 tapak je – “Katanya kerja bawa l0ri ayam”

RAMAI yang teruja dan menarik nafas lega apabila aktiviti merent4s negeri akhirnya dibenarkan, sekali gus memb0lehkan masing-masing pulang ke kampung.

Namun t1mbul pers0alan buat pasangan suami isteri, kampung siapakah yang akan dikunjungi terlebih dahulu selepas sembilan bulan lar4ngan merent4s negeri ditar1k balik?

Seorang wanita bagaimanapun t1dak berdepan dengan k0nflik tersebut kerana rumah mentuanya hanya terletak di belakang rumah ibunya.

“Ni jalan ke depan rumah, kalau belakang rumah 10 tapak je,” tulisnya menerusi vide0 di apl1kasi TikT0k ketika memb0nceng motosikal dari rumah ibunya ke rumah mentuanya.

Wanita berkenaan, Khuzaipah Zaharimin berkata, dia dan suami merupakan rakan di sek0lah menengah dan kedua-dua mereka tinggal di taman yang sama di Sungai Petani, Kedah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Lebih dikenali sebagai Khu, katanya, ibunya berp1ndah berdekatan rumah mentuanya selepas beberapa bulan dia mendirikan rumah tangga.

“Ibu saya sebelum ini menyew4 dekat taman yang sama kira-kira satu kilometer (km) dengan rumah mentua. Kemudian tuan rumah nak masuk rumah tu semula, jadi kami perlu berp1ndah.

“Kebetulan ada rumah kos0ng dekat rumah mentua dan tuan rumah adalah kawan bapa mentua, jadi ibu berp1ndah ke situ. Dulu jarak satu km, sekarang hanya 10 tapak je,” katanya kepada mStar.

jiran belakang rumah 2

Bersama ibu dan adik-beradik.

Wanita berusia 27 tahun itu berkata, kedudukan rumah ibu dan mentua sememangnya memberi kelebihan buat dirinya dan suami yang kini menetap di Setapak, Kuala Lumpur.

“Saya dan suami lagi suka, lagi senang. Tak ada mas4lah nak balik kampung siapa sebab keluarga kami tinggal berdekatan.

“Sekarang ni, nak datang rumah ikut pintu belakang tinggal ketvk dan beri salam je. Selalu juga bertukar juadah antara satu sama lain.

“Kalau kami balik, ada je tempat kami bermalam di kedua-dua rumah. Kalau siang di rumah ibu, malam di rumah mentua mengikut keadaan,” ujarnya yang membesar di Sungai Petani.

jiran belakang rumah 3

Bersama keluarga mentua.

Walaupun rakan sekolah, Khu menjelaskan dia dan suaminya yang juga berusia 27 tahun hanya rapat selepas mengenali menerusi laman Faceb00k selepas tam4t persekolahan.

“Suami masa tu bekerja di Sarawak, katanya kerja bawa lori ayam. Beberapa bulan sebelum bertunang, suami buat peng4kuan dia sebenarnya askar dan bagi gambar dia pakai baju askar.

“Masa mula-mula bertegur di Faceb00k, suami tahu saya tak berapa suka dengan askar. Dulu ada pengalaman masa kerja di kedai dobi kena ng0rat dengan segelintir pel4nggan askar.

“Itu sebab suami beritahu kerja bawa lori ayam, t4kut kena r3ject. Dia pula tak pernah k0ngsi pasal askar kat Faceb00k, kalau bagi gambar pun pakai baju biasa je,” ujarnya secara berseloroh.

jiran belakang rumah 5

Jodoh Khu dengan seorang angg0ta tenter4.

Khu yang merupakan suri rumah berkata, cintanya tetap terpaut pada angg0ta tenter4 bernama Mohd Iqbal Naqueddin Abdullah meskipun ident1ti sebenar dided4h.

“Tak suka itu yang paling sayang. Lepas tiga bulan tunang kami kahwin, alhamdulillah,” ujarnya yang dikurniakan seorang cahaya mata perempuan berusia empat tahun.

jiran belakang rumah 4

Fot0 kiri Khu (kanan) bersama ibu, fot0 kanan Khu (kanan) dan ibu mentua.

Sebagai isteri kepada angg0ta tenter4 yang berdepan dengan jadual dan k0mitmen tug4san yang tidak menentu, Khu menjadi lebih berdikari dan tidak menjadi mas4lah untuk pulang ke kampung bersama anak tanpa ditemani suami.

“Suami sus4h nak cuti dan selalu 0utstat1on. Biasanya kalau nak bercuti di kampung, saya akan balik naik bas dengan anak dulu. Nanti suami datang menyusul dengan kereta dan kami bersama pulang ke Kuala Lumpur.

“Apapun n0 hal nak balik kampung. Ikut pintu belakang je nak datang antara rumah ibu dan rumah mentua. Kalau naik m0tor ikut pintu depan tak sampai seminit dah sampai,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment