C0mel! Nenek bercel0teh di TikT0k, beri nasihat padu untuk cucu lelaki lembut dan rakan-rakan ‘senasib’ – “T0k tak suka tuk4r jadi perempuan”

SETIAP insan di muka bumi ini pasti akan melalui uj1an berbeza-beza dalam hidup mereka.

Begitu juga dengan pemuda ini yang sering berdepan pandangan ser0ng masyarakat apabila dilah1rkan sebagai lelaki lembvt.

Menurut Muhammad Harries Aiman Ahmad Shakir, 18, kenangan zaman persek0lahannya cukup per1t apabila dia sering menjadi m4ngsa ej3kan.

“Saya dipanggil dengan pelbagai gel4ran ketika berjalan di sekolah. Saya rasa terk1lan, tapi nak buat macam mana? Masa tu memang saya rasa m4lu.

“Kita t4k tuk4r jant1na pun, tapi ada segel1ntir pelajar yang jer1t-jer1t dari dalam kelas ketika saya lalu di k0ridor.

“Saya rasa kec1l hati. Lembut ini bukan penyak1t. Saya tak pernah minta jadi lelaki bersifat lembvt,” ujarnya kepada mStar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Mesra disapa Harries, dia pada Selasa lalu mendapat perhatian ramai selepas berk0ngsi vide0 mengenai 1su lelaki lembvt menerusi aplikasi TikT0k.

Paling mencur1 tumpuan tentunya kemunculan nenek Harries iaitu Maznah Salim, 63, yang memberi s0kongan m0ral buat remaja itu.

harries2

Harries terh4ru dengan jawapan p0sit1f yang diberikan neneknya.

“Nenek, nenek m4lu tak dapat cucu lembvt?” s0al Harries dalam vide0 tersebut.

Menurut nenek Harries, dia tidak m4lu, sebaliknya b4ngga kerana cucunya rajin belajar dan tidak pernah menyus4hkan ibu bapa.

Malah, warga em4s itu sempat menitipkan pesan kepada ibu bapa di luar sana agar t1dak meminggirkan anak lelaki mereka yang berperwatakan lembvt.

“Tak m4lu. Nenek berbangga sebab lembvt bukan sebarang lembvt. Lembvt pun dia usaha, dia gigih, dia belajar rajin.

“Harries tak menyus4hkan orang, pandai cari du1t, pandai belajar, tak menyus4hkan mak ayah… kalau m4rah hilang lembvtnya.

“Lembvt tak semestinya tak berjaya. Kita kena terima anak kita macam mana, kita kena terima takdir dia macam tu. Banyaklah orang lembvt berjaya.

harries3

Harries menetap di kediaman neneknya sejak berusia 14 tahun.

“Kepada ibu bapa di luar sana, hargai anak lembvt. Jangan ketepikan mereka, bagi semangat kepada mereka. Bagi sokongan sem0ga mereka berjaya.

“Biar dia jadi diri sendiri. Yang pent1ng, tok tak suka lembut bertuk4r jadi perempuan. Jadi diri sendiri. Dil4rang jad1 perempuan,” ujar neneknya panjang lebar sebelum dihadiahkan c1uman di pipi oleh Harries.

Jawapan nenek Harries yang penuh hemah memberi penjelasan serta kata-kata semangat ternyata mencur1 perhatian ramai sehingga ia meraih lebih 30,000 tontonan di TikT0k.

Jelas Harries yang juga anak sulung daripada tiga beradik, dia kini menetap bersama neneknya di Petaling Jaya, Selangor manakala keluarganya berada di Sungai Buloh.

“Saya duduk dengan nenek sejak tingkatan dua lagi. Saya dapat idea untuk hasilkan vide0 itu secara sp0ntan. Tak sangka ia akan dapat reaksi p0sit1f netizen.

harries5

Harries turut bern1aga sambal yang dihasilkan oleh ibunya.

“Saya bersyukur sebab nenek terima saya, dia tak pernah hak1mi saya. Yang penting, dia pesan agar saya tak buat benda yang mud4ratkan diri. Saya juga bersyukur dapat keluarga yang terima saya.

“Video itu juga bertujuan untuk bagi kesedaran kepada masyarakat. Tak semua ibu bapa boleh terima anak lembvt. Tapi kami bukan minta dilahirkan lembvt, dah ditakdirkan begini.

“Tol0ng j4ngan pinggirkan anak yang lembut. Pimpin tangan mereka sampai berjaya. Bagi peluang untuk mereka tonj0lkan diri. Bukannya lembvt tak boleh berjaya,” ujar Harries lagi.

Dalam pada itu, Harries yang sedang menanti waktu untuk memulakan pengajian dalam bidang Sumber Manusia tidak lama lagi turut menjalankan pern1agaan sambal belimbing hitam Pahang yang dihasilkan ibunya.

Ujar Harries, dia bern1aga secara dalam talian demi mencari wang sampingan untuk menampung k0s pengajiannya tidak lama lagi.

Akhir bicara, Harries sekali lagi memberi pesan kepada insan senas1b dengannya agar tidak m4lu dengan diri sendiri dan yakin dalam mengejar cita-cita, asalkan tidak melakukan perk4ra yang ditegah ag4ma.

Sumber : mStar

Leave a Comment