Sanggup habiskan separuh g4ji demi 7 kucing, vide0 Ara intai ayam ketika pertama kali balik kampung raih ratusan ribu t0nt0nan – “Kat b4ndar tak ada macam tu”

VIDE0 memaparkan seek0r kucing bet1na berusia lima bulan yang pertama kali pulang ke kampung meraih hampir 200,000 tont0nan di aplikasi TikT0k.

Menurut pemiliknya, Norhafizah Roslan, 29, kucing yang diberi nama Ara itu seolah-olah teruja melihat ayam yang sedang berkel1aran di sekitar kediaman neneknya di Jerantut, Pahang.

Bercerita kepada mStar, dia yang mesra disapa Fiza turut terkejvt apabila video itu meraih perhatian ramai sehingga dia dihunjani pelbagai s0alan daripada netizen.

“Saya balik ke rumah nenek hari Jumaat lepas. Tapi saya hanya bawa balik dua ekor yang masih kecil. Lima ekor lagi saya tinggalkan di h0tel kucing.

“Ia kali pertama Ara balik kampung. Ara dilahirkan ketika Per1ntah Kaw4lan Pergerakan (P KP), jadi memang tak pernah berjalan ke mana-mana lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Alhamdulillah, Ara sangat baik, sepanjang perjalanan ia tidur berterusan. Nak bagi makan pun saya kena kejvtkan.

“Saya sekadar suka-suka nak tunjukkan ayam kepada Ara. Kat bandar tak ada macam tu. Tak sangka Ara teruja. Tapi saya pun r1sau nak lepaskan, t4kur Ara kej4r,” ujarnya berseloroh.

ara3

Fiza mempunyai tujuh ekor kucing.

Menurut Fiza yang menetap di Klang, Selangor, dia juga sedaya upaya cuba menjawab setiap pers0alan yang diajukan selepas video Ara tul4r di aplikasi TikT0k.

“Ada yang tanya tip penjagaan kucing, tip untuk perjalanan jauh bawa kucing, tip pemakanan dan sebagainya. Setakat ini, saya memang akan jawab soalan yang ditanya.

“Sebagai pemilik kucing, saya pun selalu bertanya sebab banyak perkara yang kita tak tahu sebenarnya. Yang mana sempat, InsyaAllah saya akan jawab,” ujarnya.

Selain Ara, Fiza turut mempunyai enam lagi kucing iaitu Cici, Mimi, Mia, Hitam, Omey dan Capang yang dibela sejak tahun 2016.

Menurut Fiza, kucing-kucing yang dibela oleh ibunya kini berada dalam jagaannya termasuklah Ara yang baru dilahirkan tahun lalu.

“Cici merupakan kucing pertama dalam keluarga kami. Sebenarnya abang yang bel1, waktu itu mak saya tinggal sendirian. Jadi Cici dibel1 untuk teman mak.

Sebahagian kucing dalam Cici Clans yang dibel4 Fiza.

“Kemudian kami bagi Cici berkawan dengan Mimi, lepas tu terus beranak. Sayang nak ju4l anak-anak, jadi kami jaga semuanya. Dari situ datangnya nama Cici Clans.

“Waktu itu saya baru habis belajar dan meng4nggur beberapa bulan. Pada waktu itu jugalah t1mbul rasa sayang pada mereka. Sekarang, tujuh ekor kucing tu saya yang jaga.

“Tapi Ara b4ka lain, ia bukan keturunan Cici,” ujar Fiza yang bekerja dalam bidang Perakaunan.

Menurut Fiza yang belum mendirikan rumah tangga, kehadiran kucing-kucing itu menjadi pelengkap hidupnya.

ara5

Menurut Fiza, dia sanggup berbel4nja demi kes1hatan kucing-kucing peliharaannya.

Malah, kelet4h comel kucing turut dianggap sebagai terapi minda selepas seharian keluar bekerja.

“Saya tak ada anak dan belum kahw1n lagi. Balik rumah, saya akan cari kucing dulu. Mereka juga akan tunggu saya depan pagar, macam dah tahu saya balik. Bunyi kereta saya pun mereka tahu.

“Saya anggap kucing-kucing ni macam anak sendiri. Orang ingat bela kucing sekadar bagi makan saja, tapi banyak k0mitmen sebenarnya. Saya jarang sh0pping untuk diri sendiri, banyak sh0pping untuk kucing.

“Saya juga habiskan sep4ruh gaji untuk kucing-kucing saya. Saya percaya akan k0nsep rezeki. Bukan kucing yang tumpang rezeki kita, tapi kita yang tumpang rezeki kucing. Sebab itu jangan berkira dengan haiwan,” ujar Fiza lagi.

Sumber : mStar

Leave a Comment