Ul4r sawa ‘sembunyi’ di siling tand4s rumah keluarga Z0ey Rahman, ramai terg4mam tgk berat Ular tersebut

Kuala Lumpur: Pelak0n dan pengacara Z0ey Rahman, 36, meng4ku terkejvt dengan penemuan seekor ular sawa seberat 50 kilogram, semalam, di kediaman keluarganya di Terengganu.

Zoey dihubungi berkata keberadaan ul4r sawa itu yang bersembunyi di siling tand4s bahagian belakang dalam rumahnya difahamkan sejak dua minggu lalu.

“Mujur tand4s itu jarang digunakan oleh ahli keluarga saya. Cuma, semalam ayah saya masuk ke tandas berkenaan untuk mengambil barang dan mendapati terlalu banyak debu di lantai walaupun persekitarannya bersih.

“Jadi, ayah berasa cur1ga dan memanggil bapa saudara yang tinggal berdekatan untuk memer1ksa keadaan siling tand4s itu. Bila disuluh dengan lampu, baru nampak ada seek0r ul4r sawa berlingkar di situ.

“Ayah saya terus menghvbungi Angkatan Pertahanan Awam (APM) untuk datang ke rumah men4ngkap ul4r sawa berkenaan. Selepas dit4ngkap, tak sangka ia agak besar dan di4nggar seberat 50 kilogram,” katanya kepada Harian Metro.

Zoey berkata ul4r sawa itu mungkin datangnya dari kawasan semak berdekatan di belakang rumah kerana berhampiran sungai dan ada dusun buah-buahan.

“Biasalah, kawasan rumah kampung. Semak sikit-sikit mesti ada, ditambah dusun buah-buahan lagi. Apapun, saya bersyukur ul4r sawa itu sudah dit4ngkap oleh pihak APM semalam.

“Kalau tidak risau juga dengan kesel4matan ibu bapa serta abang saya bersama keluarganya yang duduk dalam rumah itu. Situasi keberadaan ul4r sawa terbabit sangat mengejvtkan,” katanya.

Zoey atau nama sebenarnya Mohd Hairey Azhar Abd Rahman berkata dia mengucapkan berbanyak terima kasih kepada p1hak APM kerana tindakan pantas dan segera dilakukan untuk men4ngkap ul4r sawa berkenaan.

Selep4s berhempas pul4s, akhirnya Ul4r tersebut berjaya di keluarkan

“9:24 debok nyo ul4r ni… Tak leh bayangkan Kalau dia bel1t family sy”-tulis Zoey Rahman di IG beliau

Menurut Zoey, dia tidak tahu ke mana ul4r sawa berkenaan dihantar dan dilepaskan p1hak APM. Apapun, Zoey turut berk0ngsi video pen4ngkapan ul4r sawa berkenaan di Instagram.

Rata-rata pengikutnya dan netizen yang men0nt0n video itu melu4hkan rasa b1mbang terhadap kesel4matan keluarga Zoey termasuk ramai mendoakan agar semua yang tinggal di rumah itu terus dilindungi Allah SWT dari segala b4haya.

Kenali ul4r sawa batik

Orang ramai dinasihatkan tidak mendekati atau men4ngkap sebarang jenis ul4r jika tidak mempunyai pengetahuan tentang cara mengendalikan reptilia merb4haya itu kerana ia berp0tensi membunvh walaupun bersaiz kecil.

Habitat

Ul4r sawa rendam tinggal di hutan hujan, hutan jarang, dan padang rumput yang berdekatan. Ul4r ini juga dikaitkan dengan sungai dan dijumpai di kawasan-kawasan yang dekat dengan anak sungai dan tasik. Sebagai perenang yang mahir, ul4r sawa ini turut dilap0rkan wujud di tengah-tengah laut dan oleh itu menduduki banyak pulau kecil dalam julatnya.

Pada awal abad ke-20, adalah dikatakan bahawa ul4r sawa turut dijumpai di kawasan-kawasan yang sibuk di Bangkok, kadang-kadang memakan ha1wan peliharaan.

Sumber : mStar

Leave a Comment