“Tak kan semua nak beritahu 0rang?” – Selepas 7 tahun menunggu, sabar ‘h4dap’ s0alan sens1tif… pasangan TTC masih harap timang zuriat tahun 2022

KURANG tiga bulan melangkah ke kalendar 2022, setiap individu pastinya mempunyai harapan atau imp1an yang ingin dicapai sempena tahun baharu.

Begitu juga dengan pasangan ini yang terus mengimpikan untuk menimang zuriat sebagai penyambung ketvrunan selepas kira-kira tujuh tahun menunggu.

“Kami masih menantimu wahai mala1kat kecil,” demikian kapsyen pada vide0 yang dimuat naik di aplikasi TikT0k.

Menerusi vide0 berkenaan, pasangan suami isteri ini membuat lakaran tahun demi tahun di atas pasir pantai, menandakan simb0lik penantian mereka selama tujuh tahun.

Sehingga kini vide0 berkenaan meraih melebihi 166,000 jumlah tontonan selain dibanjiri ribuan k0men daripada netizen yang mengirimkan doa buat mereka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Berk0ngsi cerita dengan mStar, wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Azliza Syahirah berkata vide0 tersebut dirakam secara sp0ntan ketika dia dan suami, Mohd Azri, bercuti di Pulau Tioman, baru-baru ini.

“Masa tu kami sedang jalan-jalan dekat pantai. Kemudian terfikir, apa kata buat vide0 dan suami pun okay. Tujuan utama adalah untuk merakam m0men dengan suami.

“Saya kemudian terfikir untuk k0ngsi di media sosial dengan harapan untuk memohon doa daripada rakan-rakan foll0wers. Mana tahu, ada di antara doa-doa ini akan diangkat dan dimakbulkan Allah,” ujar wanita berusia 30-an ini.

Senang disapa sebagai Syira, wanita ini berkata sepanjang dalam usaha mendapatkan zuriat atau ‘trying to c0nceive’ (TTC) selama tujuh tahun, dia pernah dua kali mengalami kegvguran.

ttc baru 1

Syira pernah dua kali kegvguran sepanjang tujuh tahun berusaha mendapatkan zuriat.

“Perasaan masa ‘keh1langan’ itu, memang terlalu suk4r untuk diungkap. Namun akhirnya saya dan suami reda bahawa belum masanya untuk dikurniakan rezeki zur1at.

“Saya cuba pujvk hati, sekurang-kurangnya saya pernah merasai pengalaman membawa zur1at dalam rah1m. Dan ini menjadi penguat semangat untuk saya yakin bahawa selepas ini pasti ada peluang lagi.

“Hati ini kuat mengatakan selepas ini pasti ada lagi. Namun kita t4k boleh ambil kerja Tuhan. Kalau Dia izin, maka ada. Namun setiap kali selepas s0lat, tak pernah putvs berdoa… kalau dapat seorang pun jadilah, kami bersyukur teramat,” ujarnya yang menetap di Kuantan, Pahang.

Sama seperti wanita TTC lain, Syira berkata dia juga tidak dapat ‘lar1’ daripada mulut segelintir individu yang kurang sens1tif apabila membangkitkan s0al zur1at.

“T1pulah tak d0wn. Bila pet1k s0al anak, pasti hati ni jadi macam t1su. Kadang ada orang tanya, ‘tak cuba buat itu atau tak cuba buat ini?’. Tak kan setiap apa yang kita lakukan, kita nak beritahu 0rang?

“Sebenarnya sepanjang penantian ini, pelbagai ikhtiar telah saya dan suami lakukan sehingga kami bercadang nak cuba IV F. Orang tak duduk dalam kasut kita, jadi mereka tak tahu apa yang kami lalui,” ujarnya yang menjalankan b1snes secara dalam talian (0nline).

Bagaimanapun Syira memanj4tkan kesyukuran kerana keluarganya mahupun keluarga mentua begitu memahami dan tidak pernah memberikan tek4nan.

Tidak menyangka perk0ngsiannya menjadi tul4r, Syira turut melahirkan rasa terh4ru bukan sahaja kerana ramai yang mengirimkan doa atau kata-kata semangat, mal4h ada yang menawarkan b4ntuan dari segi r4watan.

ttc baru 2

Syira t1dak menyangka perk0ngsiannya menjadi tul4r sehingga ramai pihak tampil untuk menghulurkan b4ntuan.

“T4k sangka langsung boleh v1ral. Jika dilihat dalam video itu kami seperti pasangan yang kuat, namun sebenarnya masa ed1t tu sed1h sangat.

“Alhamdulillah, terlalu ramai yang mengambil berat malah ada yang mencadangkan raw4tan untuk kami.

“Akhirnya apa yang boleh saya k0ngsikan, kepada pasangan T TC lain, jangan terlalu fikirkan pandangan orang. Enj0y your life. Kita tak boleh tutup mulut orang.

“Kita hanya perlu terus kuat, berusaha, berikhtiar, berdoa dan akhirnya bertawakal. Selagi ada rah1m, ikhtiarlah. Kepada orang lain, usahlah tanya soalan sens1tif sebaliknya apa yang anda perlu buat adalah sama-sama mendoakan,” akhirinya.

Sumber : mStar

Leave a Comment