Jangan Guna 4 Akses0ri Kereta Ini, Jika Kita Pakai Mungkin T4k Dapat Nak Cl4im Insur4ns Bila Kem4langan

Ada banyak akses0ri kereta yang diju4l di kedai ketika ini tapi fikir dulu sebelum membeli1ya. Ini kerana ada akses0ri sebenarnya t1dak perlu, malah membah4yakan nya4wa pemandu dan penumpang kereta.

Dik0ngsi oleh Adrian Chia yang selalu berk0ngsi t1p tentang kereta di ak4un T1k T0k katanya ada empat jenis akses0ri kereta yang berb4haya jika digunakan. Ujarnya akses0ri ini mungkin membuatkan kereta nampak lebih cantik tapi ia sebenarnya tiada fungsi yang pr4ktikal malah memberi risik0 kepada kesel4matan pemandu.

1. Karpet dengan saiz yang t4k sesuai

Sama ada terlebih besar atau kecil, ia boleh menyebabkan brek ters4ngkut. Pastikan saiznya betul betul sesuai.

2. Dashboard c0ver

Ia mungkin dibel1 untuk mencantikkan kereta atau melindungi dashb0ard tapi ia sebenarnya boleh menghalang pembentukan a1rbag ketika kem4langan berlaku. Keadaan ini sudah tentu membahay4kan ny4wa pemandu dan penumpang.

3. Seatbelt clip

Ada yang menggunakannya kerana tidak mahu mengenakan tal1 pinggang keledar dan mengh4lang bunyi peringatan. Tiada bunyi b1sing, tapi bila kita menggunakan tal1 pinggang keledar bersama klip ini, ia tidak mampu menampung berat badan bila berlaku kem4langan. Klip boleh terc4but ketika berlaku impak kuat dan pemandu boleh terc4mpak ke depan.

Paling merug1kan, jika berlaku kem4langan dan akses0ri ini dijumpai dalam kereta oleh pihak insvran anda mungkin tidak boleh boleh membuat tvntut4n.

4. Sticker diam0nd pada stering

Rupanya yang berkilat blink-blink ini nampak cantik tapi berbah4ya kepada pemandu bila berlaku kem4langan. Bila airbag terbuka, sticker akan terpelant1ng dan mungkin terkena pada muka dan menyebabkan keced3raan.

Sudah tahu bah4yanya jadi el4kkan dari menggunakan empat aksesori ini. Jika sudah terbel1, j4ngan guna dan keluarkan dari kereta!

Anda boleh tonton video penjelasan Adrian di SINI.

SUMBER: https://www.vanillakismis.my/

Sumber : Limauasamboi

Leave a Comment