Sentiasa pilih w0rk smart, nasib baik suami si tuk4ng besi kreatif… sebut saja mas4lah pasti ada cara kasi settle!

SELAIN kerja keras, hidup ni kata orang kena w0rk smart juga.

Mungkin itulah yang dipegang seorang pemuda yang dah lenguh meng4cau kentang setiap hari untuk dijadikan mashed potato yang diju4lnya bersama isteri.

Vide0 cara kreatifnya memukvl kentang rebus menggunakan whisk yang disambungkan pada electr0nik drill mendapat pujian rata-rata pengguna s0sial media.

“Tersangat menyeng4t dia punya kreatif, mantap,” tulis salah seorang pengguna media s0sial.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

Bercakap kepada mStar, Hashimah Ramli, 32 yang merakam vide0 tersebut berkata, idea untuk menggunakan alatan drill itu datang daripada suaminya, Muhammad Akram Ibrahim, 37 yang mengambil alih tug4snya melenyek kentang tersebut.

“Kami bern1aga western f00d khususnya meatball yang dihidangkan bersama mashed potat0, dulu akak buat seorang tapi bila t4k sempat minta tolong suami.

“Hari-hari bila part nak kena whisked mashed potato tu memang akak mengelat sebab lenguh nak whisk sampai gebu jadi beralih jadi tug4s dia.

“Kami pernah bel1 hand blender tapi lama-lama dia l00se, jadi whisk yang dari hand blender tu dia sambung dekat drill, jadi memang mudah kerja dan result dia memang gebv sangat mashed potato tu,” katanya, menambah mereka kini menggunakan alat tersebut setiap hari.

Hashimah berniaga makanan western di Pekan Kuala Ketil, Kedah.

Menurut Hashimah, alat drill tersebut merupakan alat drill yang baru dibel1 dan tidak pernah digunakan untuk kerja-kerja pertukangan.

“Dulu kami bel1 drill ni sebab nak sambung pada pembuka tin, akak men1aga teh ais “mengg1gau”, jenuh nak buka tin jadi bila suruh dia bukakan terus dia fikirkan jalan untuk memudahkan kerja,” katanya yang berniaga di Pekan Kuala Ketil, Kedah.

Antara menu yang diju4l mereka.

Menurut Hashimah, suaminya yang merupakan tukang besi ini pernah menghasilkan pelbagai peralatan lain bagi memudahkan kerja-kerja harian mereka.

“Dia pernah buat mesin gaul ayam g0reng untuk adik sebab dia men1aga ju4l ayam goreng, lepas tu mesin napier (rumput untuk bagi kambing atau lembu makan), meja bern1aga yang boleh buka dan pasang, jadi senang nak bawa dengan kereta kecik,” katanya yang mempunyai dua orang cahaya mata.

FotoJet (4)

Akram yang juga tukang besi mencipta pelbagai kaedah kreatif untuk memudahkan hidup mereka disamping mencari hiburan.

Selain daripada peralatan yang bertujuan untuk memb4ntu tugasnya, Akram juga cipta basikal yang berfungsi dengan petr0l.

Sumber : mStar

Leave a Comment