Suami meningg4l ketika usia k4ndungan 26 minggu… mujur ada rakan baik, tempat an4k menumpang kasih – “Haddad men4ngis tersedv-sedv nak ikut Sharis”

“ALLAH hadirkan sahabat arw4h menjaga anak seperti anaknya sendiri”

Begitulah kapsyen yang tertera pada vide0 yang memaparkan seorang lelaki mendekati kanak-kanak lelaki yang berada di dalam kereta.

Rak4man visual yang dimuat naik oleh wanita berkenaan meraih hampir tiga jut4 tontonan di aplikasi TikT0k.

Berk0ngsi kisahnya dengan mStar, Halimatus Saadiah Mustajap, 26, merakam reaks1 anaknya, Ibnor Al Haddad Ibnor Hakim yang berusia hampir dua tahun apabila bertemu dengan rakan baik kepada arw4h bapanya.

Muhamad Sharis Mohamad, 30, sudah berkawan dengan Allahy4rham Ibnor Hakim Mohd Sharif sejak di bangku sekolah lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Kisahnya kawan arw4h nak sangat jumpa Haddad, jadi saya pun bawa anak berjumpanya.

“Kemudian nak balik tu tiba-tiba Haddad menang1s sampai tersedv-sedv sebab nak ikut Sharis. Saya pulak jenis kuat meny4kat, lagi la anak tu nang1s.

IMG_1564

Iema (kanan) menjadi ibu tungg4l setelah suaminya men1ngg4l pada tahun 2020.

“Ramai cakap saya b0d0h kerana buat anak macam itu dan masih budak lagi t4k pandai jaga perasaan anak.

“Hakikat vide0 tu hanya gurauan sahaja sebab saya jenis suka bergurau. Saya t4k hiraukan langsung k0men negat1f dan memilih untuk pek4kkan telinga,” katanya berasal dari Tapah, Perak dan kini menetap di Hulu Bernam, Tanjung Malim.

Mesra disapa Iema, jelasnya lagi, anak lelakinya mula rapat dengan Sharis ketika berusia empat bulan lagi.

Tambahnya lagi, Sharis yang merupakan bapa tungg4l itu pernah membawa Haddad pulang ke rumah keluarganya di Bukit Beruntung, Rawang.

“Haddad kalau namp4k lelaki mesti akan excited, ye la dia membesar dengan saya dan tak sempat kenal ayahnya. Dia memang rapat dengan Sharis, setiap kali berjumpa mesti Haddad gembira sangat.

“Sampai satu tahap tu dia boleh menang1s kalau nak balik selepas daripada berjumpa dengan Sharis.

IMG_1566

Pasangan suami isteri ini menunggu hampir tiga tahun untuk dikurniakan seorang zuriat.

“Famili saya t4k kisah pun sebab dia jaga Haddad dengan baik kerana Sharis sendiri ada dua anak yang dijaga dari kecil setelah bercerra1 dengan isterinya,” katanya yang mengendalikan b1snes menju4l pakaian secara 0nline sejak awal tahun selepas setahun bekerja di sebuah pasar raya di Tanjung Malim.

Menurut Iema, dia dan arw4h suaminya menanti hampir tiga tahun untuk dikurniakan zuriat dan doanya termakbul apabila disahkan ham1l pada Ogos 2019.

Namun kegembiraannya terhent1 apabila suaminya meningg4l kerana kemal4ngan motosikal di Kampung Bilal, Hulu Bernam pada Januari 2020.

“Sebelum d0ktor mengesahkan saya ham1l, setiap hari saya menang1s sebab kenapa Allah t4k bagi kami zuriat walaupun dah lakukan macam-macam ikhtiar.

“Arw4h menitiskan air m4ta selepas saya membuat kejvtan selepas d0kt0r menges4hkan saya ham1l.

“Cuma saya sedikit terk1lan kerana t4k dapat nak besarkan anak bersama-sama suami, dia meningg4l ketika usia k4ndungan 26 minggu.

“Kalau sebelum ni arw4h jalankan semua tanggungjawab dia, dari segi nafkah bel4nja semua. Tetapi lepas arw4h dah tak ada, saya ambil alih tanggungjawab dia.

“Saya la bapa, saya la mummy, semuanya saya. Rasa macam hilang tempat berg4ntung,” ujarnya dalam nada yang sed1h.

Anak ke-13 daripada 14 beradik ini mengucapkan terima kasih kepada mereka yang memberikan kata-kata semangat dan doa buat dirinya dan juga anak.

Tambahnya lagi, kita perlu meneruskan perjalanan biarpun sudah keh1langan insan yang tersayang buat selamanya.

“Belajar untuk berdikari dari sekarang sebab pasangan kita hanya p1njaman jika tidak diambil tuhan, mungkin akan diambil oleh orang lain.

IMG_1565

Iema (kanan) berasa sed1h apabila terp4ksa mengharungi dug4an membesarkan anaknya seorang diri.

“Apa-apa pun kita perlu belajar berfikiran p0sit1f dan gunakan media s0sial sebaik mungkin.

“Buat yang sudah keh1langan pasangan, anda perlu teruskan hidup kerana past is past,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment