Tenanglah engkau dis4na NuruI lzzah. Call trakhirnya t4k sempat ku j4wab. Anak2 xhenti2 men4ngis. Terus aku pit4m

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Aku selalu membaca lu4han pembaca dalam IIUM C0nfession ni. Ada sed1h, ada gembira. Entah mengapa baru sekarang aku berani untuk melu4hkan apa yang aku rasa. Satu rasa yang aku pend4m selama ini.

Aku hanya ingin melu4hkan. Ingin berk0ngsi kisah suka duk4 bersama pembaca di sini. Terima kasih kerana sudi membaca dan memahami perasaan yang aku rasa selama ini. Tahun 2021 aku bakal menginjak usia 33 tahun.

Tahun ini juga bakal menyaksikan aku ditinggalkan isteri tercinta selama hampir 3 tahun. Ini kisah aku dan aruw4h isteriku. Selepas SPM, aku menyambung pengajian di sebuah pusat matrikulasi dan setahun kemudian aku memasuki sebuah universiti di Lembah Klang.

Keputusan matrikulasi aku agak baik dan terpilih utuk memasuki universiti berkenaan. Di situlah bermula segala galanya. Aku mempunyai seorang kawan baik perempuan yang bernama Nurul Izzah. Namanya sama seperti seorang ahli p0litik yang agak terkenal.

Bukan nama sahaja, dia juga memiliki kecantikan yang sama seperti ahli p0litik berkenaan. Saling tak tump4h. Izzah adalah rakan sepr0gram dan sekuliah dengan aku. Aku mula mengenali Izzah ketika kuliah pertama.

Dari situ kami mula berkenalan dan akhirnya menjadi kawan baik. Ketika tahun pertama, aku j4tuh hati dengan seorang pelajar perempuan yang berlainan pr0gram dengan aku. Namanya Aida.

Aku berkenalan dengan Aida ketika kami menyertai persatuan yang sama. Aida cantik orangnya, seperti juga Izzah. Dengan Izzah aku ceritakan segalanya tentang Aida, begitu juga dengan Aida. Dia tahu tentang siapa Izzah di dalam hidup aku.

Dalam sesebuah perhubvngan, tentu ada pasang surutnya. Aku kerap kali berg4duh dengan Aida. Ada sahaja yang aku buat, tak kena di m4tanya. Ketika aku rasa sed1h dengan Aida, Izzah sentiasa ada menenangkan aku.Mendengar segala cerita aku. Memberikan aku semangat untuk berbaik semula dengan Aida.

Memberikan tips bagaimana untuk memvjuk Aida. Besar peranan Izzah dalam perhvbungan aku dengan Aida. Apabila aku berg4duh dengan Aida, kemudian kami akan berbaik semula. Dan berg4duh kembali, kemudian baik semula.

Begitulah cerita cinta aku dengan Aida. Dan antara punca yang menyebabkan kami berg4duh adalah Izzah. Aida seorang yang sangat cembvru, apatah lagi bila aku sering berbicara tentang Izzah apabila bersama dengan Aida.

Sudah puas aku ungkapkan yang aku hanya berkawan baik dengan Izzah dan tidak langsung mempunyai rasa cinta dengannya walaupun sekelum1t. Adakalanya Aida boleh menerima apa yang aku jelaskan tapi dalam banyak keadaan, dia mencur1gainya.

Aku tidak pernah berbicara dengan Izzah berkenaan hal perg4duhan kami ini, yang berkaitan dengan dirinya. Aku tidak mahu Izzah mengundur diri dari hidup aku. Aku perlukan Izzah sebagai sahabat baik aku.

Berkenaan Izzah, ada ramai lelaki lain yang cuba untuk mendekati, cuba untuk rapat dengannya. Ada di antaranya adalah kawan lelaki aku sendiri. Aku sudah puas rekemenkan kawan kawan aku kepada Izzah, tapi dia menolak dengan memberikan alasan belum bersedia untuk bercinta dan mahu f0kus dengan pelajaran.

Ramai lelaki yang Izzah kecew4kan. Namun Izzah tidak pernah berbicara dengan aku tentang hati dan perasaannya.

Dalam perhubvngan kami, aku yang banyak berbicara, berkongsi mas4lah dalam pelajaran dan kisah cinta aku dengan Aida. Izzah seorang pendengar yang setia dan pandai memberikan nasihat. Izzah juga pandai dalam kelas dan sentiasa mendapat pujian dari pensyarah.

Aku banyak belajar dari Izzah jika aku tak faham dengan apa yang disampaikan oleh pensyarah ketika kuliah. Penghujung tahun kedua, perg4duhan aku dengan Aida sampai ke kemuncaknya. Kali terakhir kami berg4duh, aku tidak menghubvnginya selama beberapa hari.

Aku sudah bosan dengan per4ngai Aida yang cembvru but4. Izzah berkali kali menasihati aku untuk memujuk Aida namun kali ini aku ker4skan hati dan aku ingin Aida sedar dia s1lap dan dia yang perlu mencari aku.

Sehinggalah pada satu hari aku terserempak dengan Aida bersama seorang seni0r, sedang makan di kafe dalam kampus. Aku melihatnya dari jauh. Aku bersangka baik, mungkin itu kenalannya sahaja. Dan aku cuba untuk menghubvngi Aida, namun aku kecew4 apabila panggilan dan mesej aku tidak berjawab.

Aku terserempak lagi Aida bersama seni0r itu dan kali ini aku melihat sendiri mereka berpegangan tangan dan kelihatan cukup mesra.

Ketika itu aku bersama kawan kawan aku sedang makan di sebuah kafe di lu4r kampus. Melihat Aida dan lelaki itu, membuat aku berani untuk berdepan dengan mereka. Aida kelihatan tidak terkejvt, dan memberitahu aku bahawa antara dia dan aku sudah tidak punya apa apa. Aku tidak mampu berkata apa apa.

Hanya mampu mengalirkan airm4ta. Airmata duk4. Airmata kecew4. Kepada Izzah aku lu4hkan segalanya. Dia juga mengalirkan airm4ta bila melihat aku bersed1h dan mnang1s. Dia hadiahkan padaku senaskah Al-Quran miliknya untuk aku baca. Aku sangat terharu.

Tiga minggu lamanya aku bersed1h dan hasilnya aku hilang berat badan yang agak ketara. Kawan kawan aku semuanya r1sau melihat aku lebih lebih lagi Izzah.

Sudah banyak nasihat dan kata kata semangat yang Izzah katakan pada aku. Namun semuanya ibarat masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Sehinggalah pada suatu hari aku tersedar dari lamunan panjang.

Aku menyes4l meng4baikan kawan kawan aku, ab4ikan pelajaran dan paling aku kes4l, aku aba1kan Izzah. Aku berjumpa Izzah dengan suatu semangat baru dan nyata Izzah sangat gembira melihat aku sudah berubah.

Terpancar sinar di wajahnya. Cantik senyumannya. Aku tidak menoleh kebelakang lagi. Aku f0kus pada pelajaran kerana hanya itulah yang menjanjikan kehidupan yang baik. Juga demi ibubapa aku yang mengharap agar aku berjaya di universiti.

Izzah dan aku masih menjadi kawan baik. Ada juga perempuan yang cuba untuk mendekati aku, namun aku tolak secara baik. Aku menjadi seperti Izzah yang ingin fokus kepada pelajaran. Tahun ketiga pun berakhir dan Alhamdulillah kami berjaya men4matkan pengajian.

Izzah penerima Ijazah Kelas Pertama seperti yang dijangka. Aku hanya mampu menamatkan pengajian dengan Kelas Kedua Tinggi. Pada ketika ini, kami terpaksa berp1sah kerana akan membawa haluan masing masing.Aku sed1h. Lebih sed1h daripada ketika aku berp1sah dengan Aida.

Aku melihat Izzah mengalirkan airm4ta. Aku berjanji pd Izzah utk sentiasa mnghvbunginya. Izzah juga berjanji utuk selalu menelefon aku. Tamat konv0kesyen, kami tidak lagi berjumpa. Aku mendapat kerja di Damansara. Begitu juga Izzah. Rupanya pejabat kami berdekatan sahaja.

Aku membuat temujanji dengan Izzah untuk makan tengahari bersama. Izzah setuju. Rindu pada aku dah lama tak berjumpa, katanya. Aku juga merindui Izzah.

Hampir 6 bulan juga kami tak berjumpa. Hanya bertanya khabar di telefon, itu pun jarang jarang. Tepat jam 1.00petang seperti yg dijanjikan, Izzah datang menemui aku. Aku terkejvt melihat Izzah yang bagi aku, sangat cantik. Lebih cantik dari zaman kami belajar.

Barangkali dia dah belajar menggunakan mekap. Cetus hatiku. Aku kaku untuk menegur Izzah pada mulanya. Namun aku gagahi jua menyapa Izzah. Kami tersenyum. Masih manis senyuman Izzah.

Kami berbual rancak tanpa kami sedari waktu hampir menunjukkan jam 2.00 petang. Sebelum kami berp1sah, aku beritahu Izzah yang aku masih s1ngle dan aku bertanya pada Izzah, adakah dia sudah mempunyai teman lelaki. Dia memandang tepat ke mataku sambil menjawab dia menunggu aku.

Lantas Izzah berlalu pergi. Aku berdiri k4ku. Tidak mampu melangkah. Tidak mampu berkata kata. Lantas aku menelefon Izzah dan ingin dia menjelaskan apa yang dimaksudkan dengan kata katanya itu.

Izzah terdiam. Namun aku tahu dia sedang mengalirkan air4ata. Izzah melu4hkan isi hatinya. Dia j4tuh hati pada aku pada kali pertama kami berjumpa di universiti dulu. Dia tidak pernah bercinta dan tidak tahu untuk melu4hkan isi hatinya.

Dia juga t4kut untuk kecew4 jika aku tidak dapat memb4las rasa cintanya tambahan pula aku sedang mengejar Aida pada waktu itu. Izzah memendam rasa. Dia sebenarnya t4kut untuk kehilangan aku. Sebab itulah dia menjadi kawan baik aku agar aku selalu bersama dengannya. Dia sanggup menolak cinta dari lelaki lain semata mata mengejar cinta aku.

Akulah lelaki pertama yang dia cintai. Dia sanggup menunggu aku sehingga aku dapat menerima dia. Aku menang1s mendengar lu4han hati Izzah. Terasa selama ini aku b0d0h dan but4 untuk melihat. Aku but4 untuk melihat sebuah permata indah di depan mata aku, sedangkan aku selama ini hanya mengejar kaca yang tidak bernilai. Aku terima cinta Izzah dan aku luahkan untuk memperisterikan dia.

Dia menang1s kegembiraan. Kami menang1s kegembiraan. Aku tidak menunggu lama untuk memperisterikan Izzah. Aku beritahu ibubapa aku yang aku sudah sedia untuk berkahwin. Mereka pada mulanya terkejvt sebab mereka tahu yang aku tidak bercinta dengan sesiapa.

Mereka juga tahu tentang aku dan Aida, tentang aku dengan Izzah ketika diunversiti. Mereka tahu sebab aku memang sentiasa akan bercerita dan berkongsi apa jua cerita kehidupan aku dengan mereka.

Dan mereka sangat gembira apabila aku memberitahu yang Izzah adalah bakal istriku. 3 bulan selepas kami berjumpa tempohari, kami selamat dinikahkan. Aku menang1s apabila selesai melafazkan akad nikah aku dengan Izzah.

23 Februari 2013 hari Sabtu adalah tarikh pernikahan kami. Majlis kami sederhana kerana itu yang diminta oleh Izzah. Dalam kesederhanaan itu, kami dan ahli keluarga tetap gembira.

Dan dalam kesederhanaan itu juga, Izzah tetap cantik mengenakan busana pengantin. Aku berjanji pada Izzah yang aku takkan s1a s1akan segala peng0rbanan dia menunggu aku dan aku akan selalu membahagiakan dia.

Aku akan selalu berada di sisi dia dalam apa jua keadaan. Ini janji aku pada Izzah.Dengan rezeki dari-Nya, kami dikurniakan 2 orang cahaya mata perempuan yang sangat comel dan cantik persis Izzah. Tahun 2021 ini mereka akan berusia 7 dan 5 tahun.

Sepanjang perkahwinan aku dengan Izzah, kami tidak pernah bertengk4r. Ini kerana kami akan saling memohon maaf dan memaafkan jika berbuat salah atau ada meluk4kan hati masing masing. Aku bahagia dengan Izzah dan anak anak kami. Kami akan pergi kerja bersama-sama dan mencari peluang untuk makan tengahari bersama.

Sehingga ada antara kawan kawan kami yang cembvru melihat aku dan Izzah seperti pasangan kekas1h yang bercinta. Sememangnya Izzahlah kekas1h dan isteri aku dunia akh1rat.

Aku sangkakan panas sehingga petang, rupanya hujan di tengahari. Tanggal 14 Mac 2018 hari Rabu, tarikh yang takkan aku lupakan. Aku dem4m dan mendapat MC pada hari itu. Izzah terpaksa memandu sendirian ke tempat kerja kerana aku tak larat utk menghantarnya seperti biasa.

Izzah menghantar anak anak ke pengasuh dan terus ke tempat kerja. Aku hanya mampu tidur di rumah setelah makan ub4t yang diberikan d0ktor. Aku hanya bangun dari tidur untuk solat Zohor dan Asar.

Jam 5.40 petang aku menerima panggilan telef0n dari seorang angg0ta P0l1s di Hospital Kuala Lumpur. Beliau memaklumkan untuk segera datang ke H KL bagi membuat pengec4man m4yat seorang perempuan yang men1nggal dun1a akibat kem4langan jalanraya. Aku k4ku.

Aku merasakan seluruh hidup aku gelap. Aku bvntu. Aku cuba hubungi Izzah. Namun telefonnya tak dapat dihubungi. Baru aku perasan ada beberapa m1ss call di telefon aku dari Izzah.

Aku tidak menyedarinya sebab aku tertidur. Aku menang1s semahunya. Aku menjer1t semahunya. Aku menelefon keluarga aku dan keluarga mertua aku.

Aku lantas mengambil kedua anak aku dari pengasuh dan bergeg4s ke HKL. Dem4m aku bukan lagi penghalang. Aku menang1s sepanjang jalan. Anak sulung aku bertanya mengapa aku menang1s.

Aku tidak dapat memberikan jwapan kepadanya. Sampai di HK L aku bergegas ke Kecem4san dan dibawa ke satu ruang untuk pengec4man m4yat. Sebatang tub0h terbuj0r k4ku di hadapan aku, ditutupi kain putih dengan kesan d4rah.

Aku berdoa pada Allah SWT agar j3nazah depan mata aku ini bukanlah Izzah. Dengan berat hati aku membuka lembaran kain putih itu dan benarlah Izzah yang terbuj0r k4ku di depan aku. Aku hampir p1tam melihat Izzah. Aku lem4h.

Aku rasa dunia aku gelap. Aku terasa seperti mahu mnjerit. Anak anak aku sudah mula mnang1s bila melihat ibu mereka terbuj0r k4ku depan mata mereka.

Aku dipap4h ke tempat duduk oleh petug4s H KL apabila mereka melihat aku semakin lem4h. Anak anak aku tidak henti henti menang1s sambil memanggil manggil ibu mereka.

Tidak lama kemudian, keluarga aku dan mertua sampai dan aku terus p1tam. Aku hanya sedar sejam kemudian. Keadaan dem4m aku semakin bvruk kerana aku skip makan ub4t. Mengikut ayah aku, Izzah terb4bas ke longkang di tepi NK VE.

P0l1s mengesy4ki Izzah mungkin terlel4p ketika memandu. Aku menang1s dan rasa bers4lah kerana akulah yang sepatutnya memandu pada waktu itu. Kalau aku meng4ntuk waktu memandu bila balik kerja, Izzah akan sentiasa ada untuk memastikan aku memandu dengan selamat. Tapi Izzah keseorangan pada waktu itu.

Yang lebih membuatkan aku r4lat adalah Izzah telefon aku mungkin nak tahu keadaan aku di rumah, nak tanya aku makan ub4t atau tidak, nak tanya aku dah lunch atau belum….. Tapi aku tak jawab panggilannya. Ya Allah, berat uj1anMu padaku… Aku tk mampu YaAllah. J3nazah Izzah dikebum1kan pada waktu malam selepas selesai p0st m0rtem dijalankan.

Ahli keluarga aku dan Izzah, kawan kawan sekerja, kawan kawan universiti hadir bagi melihat Izzah buat kali terakhir. Aku terasa sangat lem4h. Lebih lem4h bila memikirkan nasib anak anak aku yang kehilangan ibu mereka. Yang bongsu tertidur akibat penat menang1s, manakala kakaknya masih lagi mnang1s memanggil ibunya. Aku hanya mampu melihat.

Aku menci0m dahi Izzah buat kali terakhir sebelum kain kap4nnya ditutup. Aku hanya mampu mnang1s. Menang1s dan terus menang1s. Aku kehilangan cinta hati aku pada hari itu.

Pngebvmian selesai jam 12.00 tengah malam.

Hampir 3 tahun telah berlalu. Tiada satu malam pun yang aku lalui tanpa terkenang Nurul Izzah. Setiap malam aku akan bercerita kepada anak anakku, Dhia Izratul dan Dhia Nazratul. Cerita tentang aku dan Izzah.

Aku membesarkan anak anakku berseorangan. Segala apa yang ada di dalam rumah aku, pasti akan mengingatkan aku kepada Izzah.
Jujur aku katakan bahawa ada perempuan yang cuba mengetok pintu hati aku. Namun, aku tidak pernah cuba untuk membal4s cinta mereka.

Aku tidak dapat melupakan Izzah walaupun Izzah sudah tiada lagi di dunia ini. Keluarga aku dan mertua menasihati aku untuk berkahwin lain namun aku tetap dengan keputusan aku. Biarlah aku berseorangan sahaja tanpa pasangan di dunia ini.

Aku masih ada 2 orang anak yang akan sentiasa menemani aku dan akan aku besarkan mereka dengan penuh kasih sayang sebagai seorang bapa dan seorang ibu. Aku tidak mahu adanya orang ketiga di antara kami.

Aku ingin berjumpa Nurul Izzah di syurrga yang abad1 kerana dialah Bidadari Syurrga aku. Aku mohon agar pembaca semua mendoakan agar aku tetap tenang dan tabah dalam membesarkan anak anak aku dan Izzah.

Akhir kata dari aku. Nurul Izzah binti Ahmad Nazri, Abang cintakan Sayang sepenuh hati Abang. Tenanglah dikau disana. Sayang tunggu Abang dan anak anak kita ya.

Reaks1 reaksi Warg4net

Mira Zulyana – Part dapat c4ll dari p0lis tu aku dah start nang1s. Sebab sama macam apa yang aku lalui. Waktu lebih kurang sama waktu balik keje, eks1den dekat jalan Istana KL. Tunggu suami amek dekat 0pis tak sampai sampai.

Yang dapat panggilan dari p0lis suruh datang HU KM untuk buat pengec4man. Memang sebijik apa yang abang ni lalui, macam tu la aku lalui. S4kit dia, sak1t sangat sangat. Disebabkan orang lain.

Orang tu l4nggar suami waktu suami balik kerja otw amek aku dekat 0pis. Saya rindu awak, sayang dan akan sentiasa merindui awak. Semoga awak tenang kat sana ya. Alfatihah – 24/6/2020

Najwa Othman –Kisah c0nfess0r ni mngingatkan aku dkat ayah di kampung. Tahun ni tahun ke 16 ayah mendud4. Membesarkan anak 5 orang seorang diri (kakak sulung dah kahwin time tu).

Sangat kasih dan cinta dekat aruw4h mak. Al-Fatihah untuk kedua aruw4h. Semoga aruw4h ditempatkan di kalangan orang beriman… Amin.

Wan Mohd Amin –Lelaki apabila dia sayang dan cinta seseorang yang telah tiada, dia akan mencintai dia sahaja.

Semoga bro tabah dan sentiasa berdoa agar aruw4h isteri diampuni d0sa d0sa nya dan ditempatkan di dalam syurrga Allah SWT.

Nor Azzura – Bila baca ni, teringat momen suam1 men1ngg4l. Tahun yang sama isteri tt men1ngg4l, 2018 jugak. Tahun ni pon dah 3 tahun suami pergi. Teringat anak sulung masa tu baru berumur 8 tahun. Tak menang1s, tapi hanya menitiskan air m4ta time mandikan aruw4h abahnya buat kali terakhir.

Sejak hari tu, dia tak pernah dah menang1s. Sehingga lah tahun lepas, pergi z1arah kub0r aruw4h.

Dia menang1s teres4k es4k. Sed1h mama tengok. Apa la yang tersimpan dilvbuk hati kakak. 1 je dia cakap dekat mama, “Zara rindu abah..” Sampai sekarang, saya masih jugak s1ngle. Hidup dengan anak anak. Setiap malam ingat aruw4h.

Rasa macam semalam baru dia pergi tinggalkan kami. Semoga tt kuat. Semoga saya pon kuat membesarkan anak anak sendirian. InsyaAllah, ada hikmah.

Sumber – Imran (Bukan nama sebenar) via IIUMC.

Sumber : Seleksimedia

Leave a Comment