Suka t0nt0n vide0 askar berlatih di Y0uTube, cakap pun belum pandai… kanak-kanak usia 2 tahun selamba naik flying f0x se0rang diri!

“BERANI juga adik ni.”

Itulah reaksi warg4net apabila melihat video seorang kanak-kanak lelaki berada di sebuah platf0rm yang tinggi.

Vide0 yang dirakam oleh ibunya itu memaparkan kanak-kanak berkenaan bersiap sedia untuk melakukan aktivit ekstr3m iaitu flying f0x.

Bercakap kepada mStar, Nadia Muslim, 28, berkata, mereka sekeluarga sudah lama merancang untuk ke zoo selepas Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP).

Dia dan suaminya Zulklflee Arif, 32, membawa anak mereka, Rizqee Nadeen yang berusia dua tahun ke Zoo Melaka pada 22 Oktober.

“Sebelum sampai ke tempat flying f0x itu ada pondok tempat berehat, kami duduk di situ sambil tengok orang lain lalu naik flying f0x.

IMG_1887

Nadia (gambar kiri) menemani anaknya selepas dia bergerak terlebih dahulu di bahagian hadapan.

“Suami tanya k4unter boleh ke budak umur dua tahun nak naik? Mereka kata boleh cuma ibu bapa kena jalan as1ng kalau nak teman anak.

“Saya just foll0w dari belakang sambil bagi semangat kepada Rizqee,” katanya yang merupakan anak jati Johor dan menetap di Segamat bersama keluarganya.

Lebih mesra disapa Nadia, katanya, Rizqee yang pada kebiasannya t4kut dengan orang lu4r itu langsung tidak menang1s apabila berdepan dengan pekerja yang mengendalikan flying f0x.

Sebaliknya Rizqee hanya tersenyum riang dan menunjukkan ke1nginan untuk melakukan lagi sekali aktiviti tersebut.

Rakaman video yang dimuat naik olehnya itu meraih lebih 200,000 tontonan di aplikasi TikT0k.

“Sebelum suami ke k4unter kami tanya banyak kali pada Rizqee, betul ke nak naik flying f0x? Dia mengangguk cakap nak.

“Kemudian kami tanya lagi, adik tak t4kut ke? Bila sampai atas nanti adik jangan nang1s tau, adik lelaki kena kuat. Dia angguk dan g1ve me five tanda setuju.

IMG_1891

Rizqee (tengah) berkali-kali memberitahu ibu bapanya tentang keinginannya untuk bermain flying f0x.

“Rizqee langsung tak mereng3k atau menang1s apabila kena gerak terlebih dahulu ke platf0rm flying f0x di atas. Mungkin salah satu sebab dia steady dan cool je kerana abang-abang yang jaga di atas tu pandai layan budak kecil serta beri semangat.

“Anak saya belum pandai bercakap sangat, jadi dia cuma cakap best dan menunjukkan 1syarat good selepas dah sampai di bawah bersama ayah dan tok maknya,” katanya bersel0roh.

Menurut ibu kepada seorang cahaya mata ini, dia berani untuk melepaskan anaknya untuk melakukan flying f0x kerana aktiviti tersebut mempunyai peralatan kesel4matan yang lengkap.

Tambahnya lagi, dia merancang untuk memasukkan Rizqee ke dalam kelas seni mempert4hankan diri memandangkan anaknya itu merupakan seorang kanak-kanak yang l4sak.

“Saya pesan pada dia untuk pegang kuat-kuat. Rizqee memang pegang tali tu kuat-kuat smpai ke penghujung.

“Rizqee ni memang suka tengok video ask4r training di Y0uTube, dia macam teruja ajak kita tonton sekali dan berkata adik nak.

“Kami merancang untuk masukkan dia dalam kelas taekwand0 atau s1lat kerana saya sendiri dulu bek4s pesilat. Tapi tunggu dia besar sikit, sebab kebanyakan kelas tak nak terima budak umur dua tahun,” ujarnya yang mempunyai b1snes menjual kek dan k0smetik secara online.

Menurut anak ketiga daripada empat beradik ini, dia bersyukur terhadap segala k0men p0sitif pada video yang dimuat naik sebagai kenangan.

Nadia berharap agar ibu bapa di lu4r sana supaya sentiasa memberi sokongan dalam apa jua bidang yang anak-anak minat.

“Alhamdulillah setakat ni tak ada k0men yang negat1f, semua sangat-sangat supp0rtive. ada yang siap syorkan Rizqee untuk masuk askar atau k0mando bila dah besar nanti.

IMG_1888

Nadia bercadang untuk memasukkan anakknya ke kelas seni mempertahankan diri apabila dia dewasa nanti.

“Sebagai ibu bapa, kita jangan p4tahkan semangat anak walaupun mereka masih lagi kecil.

“Kalau boleh, sokong setiap minat p0sitif anak. Sebab sokongan dan kata-kata semangat daripada ibu bapa adalah sangat penting untuk pupuk keberanian anak,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment