T4k mampu beli… suami isteri gigih siapkan rumah impian, dah siap 50 peratus hasil belajar bertukang sendiri – “Selagi t4k kerja saya buat hari-hari”

SETIAP 0rang pasti mendambakan pasangan hidup yang bersama-sama dikala sus4h dan senang demi membina keluarga bahagia.

Apa sahaja cabaran pasti akan dapat diatasi jika adanya kerjasama daripada semua p1hak.

Mungkin itulah yang dipegang Saik Syabarudin Mohamed,32 dan pasangannya, Norhayati Mohd Nor,29 apabila kedua-duanya mula membina sendiri rumah impian mereka sedikit demi sedikit.

Perk0ngsian gambar rumah mereka yang sudah hampir 50 peratus siap di media s0sial baru-baru ini mendapat pujian daripada warga media sosial yang turut menitipkan d0a supaya urusan mereka menyiapkan rumah terbabit dipermudahkan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Alhamdullilah, bermulanya Per1ntah Kawalan Pergerakan pertama sampai sekarang siap dalam 50 peratus hasil tangan sendiri, buat dengan isteri, nak bel1 tak mampu, kita bukan orang senang,” tulis Saik.

Screenshot_20211028-234035_Facebook

Perk0ngsian Saik di Faceb00k mendapat perhatian net1zens.

Bercakap kepada mStar, Saik berkata, dia yang masih menumpang di rumah ibu mentuanya sering memikirkan cara untuk mengubah kehidupan mereka, termasuk untuk mempunyai rumah sendiri buat keluarga kecilnya.

Berbekalkan ilmu pertukangan yang dipelajarinya daripada individu berpengalaman serta carian di 1nternet, Saik memberanikan diri untuk membina rumah impian mereka di atas tanah yang diberi ibu mentua kepada isterinya.

“Lepas kahwin saya duduk rumah mentua jadi saya fikir sampai bila nak duduk rumah 0rang, saya pun nak ada rumah sendiri, life, keluarga sendiri, saya selalu fikirkan cara nak ubah atau ada kediaman sendiri tapi saya tak boleh ambil l0an sebab saya tak ada kerja tetap.

“Saya memang dah lama minat bertukang atau buat kerja-kerja prakt1kal, sejak umur saya 19 tahun lagi jadi sebelum saya buat rumah ni saya banyak tanya pendapat orang yang berpengalaman dari bina asas tapak sampailah ikat batu dan lain-lain.

“Saya pun banyak belajar atau buat kaj1an secara dalam talian, dekat Y0utube, G00gle dan lain-lain sumber yang boleh digunakan,” katanya yang berkahwin pada tahun 2017.

Saik dan isterinya mula membina rumah di atas tanah yang diberi ibu mereka.

Menurut Saik dia bekerja secara sambilan dalam bidang 0il and Gas sebagai Instrument F1tter, dan p4ndem1k c0vld-19 sedikit sebanyak menjej4skan periuk nasinya.

Namun berbekalkan w4ng s1mpanan mereka, dia memulakan pr0jek rumah impian mereka pada akhir Disember lepas sehinggalah Mac tahun ini.

“Saya kerja freelance dan satu lagi disebabkan p4ndem1k ni kerja berkurangan, nak naik kerja pun sus4h.

“Saya biasa kalau balik dari 0ffsh0re saya suka spent time dengan isteri pergi jalan-jalan tapi disebabkan PK P nak pergi mana-mama pun tak boleh jadi hikmahnya bolehlah nak siapkan sikit-sikit rumah,” katanya yang menetap di Paka, Terengganu.

Saik belajar ilmu pertukangan dari individu yang p4kar serta internet.

Menurut Saik, tidak hanya memberi sokongan m0ral, isternya turut bersama-sama membanting tul4ng membina rumah impian mereka.

Wife saya banyak bagi sokongan dan kerjasama dari mula-mula tanah kosong sampai sekarang dah siap, sama-sama membanting tul4ng membina mahligai bersama.

“Ada jugak kadang-kadang weekend anak saudara atau abang ipar tolong tapi yang selebihnya memang wife saya yang banyak b4ntu sebab maklumlah kadang-kadang ada juga benda yang kita tak boleh buat sorang-sorang, mujur dia sp0rting dan tak kisah buat kerja l4sak,” katanya menambah dia tidak pernah memaksa isterinya membantu.

Katanya, daripada tidak tahu menahu mengenai seni pembinaan, kini isterinya sudah semakin mahir.

“Dari dia tak tahu apa-apa sampai la boleh buat banyak benda macam ikat besi link untuk buat tapak beam, ceduk tanah masuk dalam tapak rumah sebab masa tu kami gigih nak penuhkan tanah dalam tapak tu, semua pakai kudrat tangan di bawah panas matahari.

“Dia selalu tolong saya kumpul atau angkat bata, bancuh simen.. Sekarang bila tengok hasil walaupun belum siap sepenuhnya, kami puas hati dengan hasil kerjasama, pen4t lelah kami membina rumah ni,” katanya yang mempunyai seorang anak berusia dua tahun.

Isteri Saik banyak memb4ntunya dalam membina rumah impian mereka.

Katanya, mereka terp4ksa berdepan pelbagai dug4an dan cabaran namun dorongan isterinya membuatkan dia terus kuat dan tidak berputvs asa.

“Setakat ini saya dah habis dalam RM18,000 tapi tak pasti bila boleh siap tapi insyallah mungkin dalam setahun atau secepatnya kalau tak ada mas4lah.

“Selagi saya tak kerja saya buat hari-hari, memang t4k cuti,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment