4ksi laga pipi buat peng4ntin perempuan terduduk, jurugambar sp0rting siap ajar p0sing nak nampak sweet – “Letak tangan di pinggang pasangan pun terket4r-ket4r”

“PEGANG tangan, pusing… lag4 pipi.”

Aks1 seorang jurugambar bersama pemb4ntunya mencuit hati, sehinggakan pengantin perempuan terduduk ketika menjalani pengambaran foto perkahwinan bersama pasangannya.

Kelihatan pasangan pengantin tersipu-sipu m4lu, namun bersikap pr0fesional berusaha memberikan gaya yang terbaik untuk dirakamkan foto sebagai kenangan.

Jurugambar berkenaan, Mohamad Hafee Zakimi Mohd Rudin memberitahu, lokasi penggambaran pasangan itu dilakukan di Pantai Kundur dekat K0ta Bharu, Kelantan, pada minggu lalu.

Pemuda berusia 27 tahun itu berkata, sebagai jurugambar, dia perlu memberi tunjuk ajar dan c0ntoh kepada klien untuk memberikan gaya yang terbaik dan bersesuaian.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Klien ni dalam kalangan bukan m0del. Mungkin mereka suka bergambar dan selfie, tapi mereka tak biasa bila kena posing untuk photosh00t kahwin.

“Kalau kita sekadar cakap dan suruh buat apa, nanti mereka akan blur atau tak menepati p0int yang kita nak. Sebagai jurugambar, kita kena bagi contoh,” katanya kepada mStar.

ajar pengantin posing 7

Antara hasil rakaman lensa Hafee buat pengantin baharu.

Lebih mesra disapa Hafee, dia tidak mahu bersikap ‘lepas tangan’ kerana apa yang penting baginya adalah kualiti m0men pengantin berjaya dirakamkan.

“Saya nak m0men sweet diingati pengantin menerusi foto yang saya ambil. Sedikit-sebanyak ia memberi kenangan terindah buat mereka dalam mendirikan rumah tangga.

“Klien tu dah bay4r kita, jadi kita wajib masukkan serv1s percuma untuk beri contoh macam mana nak p0sing,” ujarnya yang berkh1dmat sebagai jurugambar sejak 2012.

ajar pengantin posing 5

Hafee (kiri) dan pembantu (kanan) bersama pasangan pengantin.

Menurut jejaka dari Tumpat, Kelantan ini, terdapat segelintir jurugambar perkahwinan tidak mengambil pedul1 terhadap gaya pengantin, apatah lagi memahami keadaan mereka.

“Pengantin ni kadang-kadang muka masing-masing sama ada pen4t atau terlalu risau nak po0ing macam mana. Itu belum lagi yang b1mbang kalau posing akan nampak gemvk.

“Kita sebagai orang yang merakamkan gambar mereka kenalah pandai guide. Ada juga yang kaku sebab sebelum kahwin tak pernah jumpa sebab dij0dohkan oleh keluarga.

“Ada yang jarang berjumpa, tak pernah berpengangan tangan, malah jarang bergambar. Jadi bila nak sweet, letak tangan di pinggang pasangan memang terket4r-ket4r,” tambahnya.

ajar pengantin posing 6

Hafee mementingkan m0men sweet pengantin untuk foto perkahwinan.

Anak sulung daripada tiga beradik itu tidak kisah tunjuk ajar yang diberikannya mungkin dianggap melucukan kerana niatnya untuk memberi keselesaan kepada pengantin.

“Memang nampak gel1 sampai pengantin tergelak-gelak. Tapi masa itulah kita nak tunjuk momen sweet pada mereka supaya mengikut posing yang saya dan pembantu buat.

“Kalau tak ada pembantu, saya buat contoh bersama pengantin lelaki. Memang pengantin pun boleh ketawa tapi masing-masing beri k0mitmen demi rakaman foto yang terbaik,” katanya.

Sementara itu, pengantin perempuan menerusi video yang tul4r, Nur Hazwani Lukman, 27, berkata, dia bernikah bersama pasangannya, Che Mohamad Farizuan Che Ismail di Masjid Mukim Pauh Panji di Kota Bharu, pada 19 Oktober lalu.

ajar pengantin posing 8

Wani (kanan) dan suami bernikah pada 19 Oktober 2021.

Menurut Wani yang merupakan jurutera, dia tidak menyangka rakaman membabitkan penggambaran foto perkahwinannya menjadi tul4r, dan meng4kui gelagat dan aksi sp0ntan jurugambar membuatkannya terduduk berasa lucu.

“Kami bukan m4lu-m4lu, tapi saya dan suami sebenarnya jarang bergambar bersama kerana masing-masing kerja jauh dan hanya jumpa bila cuti panjang.

“Jurugambar memang sp0rting dan bertimbang rasa untuk tunjuk gaya sebab kami memang tak pandai nak posing bergambar, lebih-lebih lagi untuk foto pengantin,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment