C0mel! Memerang kerap singgah rumah berenang dalam k0lah, nak tidur siap did0d0i… kalau lapar roti canai pun layan – Viral | mStar

IBARAT sebuah k0lam renang, seek0r memerang kelihatan c0mel berenang di sebuah k0lah di bilik mandi.

Menerusi siri vide0 berasingan yang dik0ngsi di aplikasi TikT0k, memerang tersebut lena diulit mimpi ketika did0d0ikan seperti bay1.

Sikap manja dan jinak yang ditunjukkan haiwan itu ketika bersama seorang gadis menarik perhatian ramai.

Bercerita kisah di sebaliknya, gadis berkenaan, Nuraina Mohd Sufian menjelaskan bahawa memerang tersebut bukan haiwan peliharaannya, sebaliknya ia datang berkeliaran dari kawasan hutan yang terletak kira-kira 20 meter dari rumahnya di Tanah Merah, Kelantan.

Gadis berusia 22 tahun itu memberitahu, kebiasaannya kedatangan beberapa ekor memerang untuk singgah mandi di tong air di luar rumahnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Seminggu tu tiga ke empat hari ia (memerang) datang mandi dalam tong air depan rumah. T0ng tu sentiasa ada air sebb mak saya guna untuk siram bunga.

“Dan memerang tu selalu datang makan makanan kucing di tepi rumah. Dulu ada nampak tiga ekor tapi sekarang dah tinggal seek0r,” katanya kepada mStar.

memerang datang rumah 3

Seek0r memerang gemar bermain air.

Lebih mesra disapa Suena, kec0melan dan kejinakan haiwan itu menarik perhatiannya dan keluarga, lalu melayannya seperti haiwan belaan setiap kali ia singgah ke rumah.

“Saya dan famili memang suka binatang, kasihan dekat dia lapar dan kurang kasih sayang. Memerang ni jinak dan manja bila kita selalu bagi makan.

“Saya beri dia makan biskut, makanan kucing, ikan atau ayam. Dia paling suka makan ikan mentah dan r0ti canai. Lama-kelamaan dia nampak lebih jinak dan manja,” katanya.

Menurut anak b0ngsu daripada lima beradik itu, dia dan keluarga membela 12 kucing, empat burung dan tujuh ayam di rumah.

memerang datang rumah 2

Memerang yang diberi nama ‘B4by’ itu begitu manja dengan Suena.

Walaupun sering singgah untuk mandi di t0ng air di rumah lu4r rumah, namun kata Suena, haiwan yang diberi nama ‘B4by’ pernah ‘terlepas masuk’ mandi di bilik air.

“Selain manja, memerang ni sifatnya suka main air, ais, tempat sejuk dan gelap. Dia juga suka k4cau kucing atau ayam berebut makanan.

“Selalunya ia mandi dalam tong air depan rumah atau saya isi air dalam baldi je, juga di luar rumah. Tapi suatu hari masa saya nak mandi, tiba-tiba terdengar bunyi air di bilik mandi.

“Saya terkejvt bila tengok dia sy0k berenang dalam kolah. Dia cur1 masuk mandi! Itu yang saya rakam sebelum bu4ng air tu dan diisi semula,” tambahnya.

memerang datang rumah 4

Gelagat memernag di rumah Suena.

Dalam pada itu, Suena yang bekerja sendiri sebagai terapi kecantikan dan bern1aga secara dalam talian berpendapat bahawa berbuat baik kepada haiwan liar seperti memberi makanan.

“Beri makan apa yang dia boleh makan, kita berbuat baiklah dengan binatang. Tak rug1 pun. Bila terjumpa, jangan mudah untuk t4ngkap atau pegang t4kut nanti kena g1git.

“Kalau nak haiwan ni jinak kena selalu beri makan dan jangan p4ksa. Bila jinak, dia akan manja dengan kita. Masa saya menyapu, dia g1git penyapu tak nak lepas.

“Bila terlepas dia m4rah, lucu sangat tapi comel. Masa dia rebut air cendol sebab nak ais, lucu je bila dia m4rah macam nak g1git sebab tak dapat,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment