Macam nak berper4ng! Ibu guna sell0tape untuk gunting rambut anak ketika sedang tidur- “Mungkin dia belum bi4sa dengan keadaan begitu”

“SELALU p0t0ng rambut macam nak berper4ng”

Begitulah situasi yang dilalui seorang ibu apabila mahu mencuba untuk mem0t0ng rambut anaknya.

Menerusia rakaman yang dimuat naik oleh wanita berkenaan memaparkan teknik istimewa yang digunakan semasa memot0ng rambut si kecil.

Bercakap kepada mStar, Wan Nora’asyikin Ismail, 34 berkata, dia ternampak sebuah video di TikT0k dari luar negara yang menunjukkan cara paling mudah untuk mem0tong rambut kanak-kanak.

Jelasnya lagi, dia berpakat bersama anak sulungnya, Wan Noor Ariana Abdul Rahim, 14, untuk mecuba teknik berkenaan di rumah sambil diperhatikan suaminya, Abdul Rahim Abdul Kadir yang berusia 39 tahun.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Saya berpakat dengan Ariana dan berkata padanya macam mana pun kita kena cuba p0tong rambut adik dengan cara ni juga.

“Tapi kena tunggu Rizqullah tidur selepas let1h bermain supaya dia tak sedar apa yang kami nak buat.

IMG_1825

Suami Nora (tengah) hanya memerhatikan apa yang mereka lakukan.

“Suami saya tak berhenti henti berkata tak p4yah la..sudah la..tak payah…Bukan apa, cuma t4kut anaknya menang1s nanti.

“Tapi kami terp4ksa juga p0tong sebab hari-hari Rizqullah meng0sok mata kerana terganggu dengan rambut. Kalau kami nak ikat rambutnya, dia tak nak pula,” katanya yang menetap di Georgetown, Pulau Pinang.

Mesra disapa Nora, ia merupakan peluang keem4sannya mencuba teknik mem0tong rambut yang dilihat di TikTok selepas melihat anak bongsunya tertidur.

Rakaman video yang dimuat naik oleh anak jati Pulau Pinang itu meraih hampir 40,000 tontonan di TikT0k.

“Alhamdulillah Rizqullah langsung tak terjaga, sebab dah mandikan dan sedang baring sambil minum susu. Tiba-tiba tengok dia dah terlelap disebabkan kelet1han bermain di siang hari.

IMG_1833

Rizqullah tidak suka apabila ibunya cuba untuk mem0tong rambutnya.

“Cepat-cepat saya panggil kakaknya supaya mencapai gunting, sikat dan juga sell0tape yang telah kami siap sediakan untuk memot0ng rambut Rizqullah. Memang senang la kerja kami, dalam lima minit siap tanpa gangguan!

“Keesokkan harinya kami tunjukkan video itu pada Rizqullah dan dia macam terkejvt sambil memikir apa yang sudah terjadi,” ujarnya berseloroh.

Menurut Ibu kepada tiga cahaya mata itu, dia sudah beberapa kali cuba untuk mem0tong rambut dia dalam bilik air sebelum ini.

Tetapi setiap pecubaannya gag4l keranak anak bongsunya sudah tahu apa yang bakal menanti apabila melihat si ibu memegang gunting.

“Last p0tong rambut dia dalam bilik air pada akhir Ogos tapi dalam suasana berper4ng. Ketika itu suami berada di tempat kerja, jadi saya dan anak sulung berganding bahu.

“Kami pegang kep4la, kepit kaki Rizqullah dengan tangan sambil dia menang1s serta menolak supaya rambutnya tidak digunting.

“Mungkin dia belum biasa dengan keadaan sebegitu, saya pun berhati-hati kerana t4kut terc3dera,” ujarnya yang mempunyai b1snes menju4l pakaian secara 0nline sejak tiga bulan lalu.

Nora yang merupakan anak tunggal itu akui bahawa teknik mem0tong rambut berkenaan sesuai bagi mereka yang mempunyai anak kecil

Bagaimanapun ianya bukanlah suatu teknik yang boleh digunakan untuk semua fesyen rambut.

“Saya sangat-sangat sarankan ibu bapa untuk gunakan cara macam ni untuk p0tong rambut anak mereka yang dibesarkan dalam keadaan p4ndem1k ini, tapi itulah rambut depan sahaja.

IMG_1829

Nora dikurniakan tiga orang anak sepanjang mendirikan rumah tangga.

“Sebab anak-anak kita sudah terbiasa dengan ahli keluarganya sendiri, rasa janggal bila berada di lu4r.

“Bagi mereka yang mengalami mas4lah membesarkan anak dalam keadaan p4ndem1k, anda perlu bersabar dan mencari k4edah bagaimana untuk menanganinya,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment