M1steri… penduduk kampung ini dilar4ng ju4l nasi, jika ingk4r malapet4ka bakal menanti!

SETIAP tempat di dunia ada adat serta keperc4yaannya sendiri mengikut k4um mereka.

Walaupun mungkin ada yang beranggapan bahawa kepercayaan mereka amalkan itu pel1k, kita mesti mengh0rm4ti tradisi dan adat resam sesuatu kawasan itu.

Disebabkan p4ntang l4rang yang wujud sejak zaman dahulu, penduduk sebuah kampung di Jawa Tengah, Ind0nesia dil4rang menju4l nasi.

anehnya, jika ada penduduk di Desa Penimbun, Kebumen yang mel4nggar p4ntang l4rang, maka masyarakat setempat boleh ditimpa mus1bah.

jual nasi 2

Pengembara biasanya membawa barang keperluan sahaja dan mencari sumber hutan atau tempat persinggahan untuk makan.

Cerita ini bermula apabila suatu ketika dahulu, seorang pemgembara singgah di kampung itu dalam keadaan kebvluran.

Akibat kekurangan makanan pada ketika itu, semua penduduk tak mampu untuk hulurkan sebahagian makanan seperti nasi kepada pengembara itu.

Dengan penuh am4rah, pengembara itu bersump4h sekiranya ada orang menju4l nasi suatu hari nanti, mal4petaka akan datang.

Justeru, pen1aga makanan tidak menju4l nasi di kedai mereka, sebaliknya memberi secara percuma kepada orang luar yang berkunjung ke kedai makan di kampung tersebut.

ketupat lontong

Lontong dan ketupat merupakan makanan tradisi dan menjadi kewajipan dihidangkan semasa musim perayaan.

Bagaimanapun, difahamkan walaupun tidak menju4l nasi, pen1aga di kampung itu masih boleh menju4l lontong atau ketupat.

Sehingga kini, penduduk t4kut menju4l nasi sebab pernah satu ketika dahulu ada orang l4nggar p4ntang, pen1aga itu menjadi tidak s1uman sehingga menemukan aj4lnya.

Simin Pray0gi merupakan setiausaha kampung memberi kenyataan bahawa mungkin cerita sump4han itu hanya kebetulan namun cukup memberi impak kepada penduduk desa itu untuk tidak menju4l nasi.

Sumber : mStar

Leave a Comment