Asam gar4m 14 tahun hidup PJJ… wanita ini m4sih gigih sediakan bekal buat suami, pernah sendirian saat 3 anak masuk w4d serentak

NAK pikat hati suami mestilah dari pervtnya dan dan sebab itulah seorang wan1ta memilih untuk menyediakan bekal makanan buat suaminya setiap kali dia pulang ke rumah.

Malah rutin Muliawati Samsudin,39 dan suami sebagai pas4ngan jarak jauh (P JJ) ini sudah berlanjutan selama 14 tahun lamanya!

Bercakap kepada mStar, Muliawati yang mesra dipanggil Mulia berkata, pekerjaan suaminya iaitu sebagai k0nsultan air memaksa mereka terp4ksa hidup berasingan.

Katanya, sebelum Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) diperkuatku4sakan suaminya, Abdul Halim Jantan,39 akan pulang setiap minggu dan dia akan bekalkan pelbagai jenis lauk untuk suaminya bawa pulang.

“Dulu suami akak kerja jaga pr0jek air di Johor tapi tetap P JJ sebab suami akak handle banyak pr0jek jadi dia pergi ke banyak daerah di Johor, akak pula tinggal di Labis, sekarang suami akak menyewa bilik di Petaling Jaya.

“Sebelum PKP dulu tiap minggu balik, tapi bila PKP, dia balik dalam sebulan sekali je sebab akak b1mbang suami balik selalu memandangkan dia dari zon merah, akak pula ada b4by umur setahun lebih.

“Tapi bila dia balik tu akak akan masak macam-macam biar dia happy dan sentiasa teringkatkan makanan akak, lepas tu akak akan bekalkan dia macam sambal, kadang-kadang nasi briyani, nasi arab, suami akan makan makanan yang mudah bas1 dulu,” katanya.

247122418_862613120987330_6962611311599818819_n

Muliawati bersama keluarganya.

Jelasnya, suaminya memang tidak gemar untuk makan dilu4r dan dia juga tidak pernah merasa m4lu untuk membawa bekal yang dibuatnya.

“Dia memang tak suka makanan lu4r sangat, kalau dekat rumah pun banyak masak dari makan luar, kalau hari special pun akak masak juga pelbagai menu untuk celebr4te.

“Kalau akak bekalkan dia sambal, dekat sana hari-hari dia balik kerja dia akan masak telur untuk makan dengan sambal tu.

“Memang dari mula kahwin lagi suami akak minta bekalkan dia makanan, akak pernah tanya “tak m4lu ke?”, dia cakap “nak m4lu apanya b1ni yang masak”,” katanya.

FotoJet (20)

Antara makanan yang dibekalkan Muliawati kepada suaminya.

Jelasnya, suaminya bagaimanapun tidak pernah meminta dirinya untuk menyediakan bekal tersebut kerana sedar akan tanggungjawab Mulia yang terp4ksa membesarkan anak seorang diri.

“Suami selalu tanya “masak pagi ni untuk siapa?”, akak akan cakap “untuk anak-anak, tapi masak lebih”, sebab kalau untuk dia nanti dia cakap “tak payah la sus4hkan diri bangun pukul 3 pagi, kes1an” katanya pada akak.

“”Dah la pen4t jaga anak seorang diri, tidur tak cukup”, tapi akak cakap “takpe”,” ceritanya.

Menurut Mulia, sama seperti PJ J yang lain, mereka juga tidak terlepas daripada diuj1 dengan pelbagai cabaran.

“Pengalaman yang tak boleh akak lupa masa tu anak nombor dua kr1tikal sebab ada penyak1t rad4ng hati, k3s yang jarang berlaku di Malaysia, masa tu tahun 2013 dia k3s yang ke lima di Malaysia, pada masa sama anak sulung juga sak1t dan nombor tiga pun dem4m p4nas, semua tiga anak masuk w4d duduk katil sebelah-sebelah.

“Masa tu memang sed1h sangat sebab tak ada sedara mara, mak ayah dan suami disisi untuk meng4du, d0ktor cakap anak kedua akak tak ada harapan hidup, 50:50 je, pagi maklum pada suami, tengah malam baru dia sampai. Memang masa tu hanya Tuhan sahaja yang tahu.

“Bayangkan perasaan akak masa tu sebab nak kena uruskan anak-anak yang sak1t serentak, nak kena beri perhatian yang sama rata, soal rehat dengan tidur memang tak ada, makan pun tak selera,” ceritanya.

Mulia berkata, kelima-lima anak-anaknya sentiasa menjadi kekuatannya disaat suaminya berjauhan.

“Akak kuat demi anak-anak je, kekuatan tu akan datang bila tengok anak-anak sak1t, nak p1njam bahu, bahu tak ada untuk sandar,” katanya, menambah, suaminya kini sedang mencari rumah yang lebih selesa untuk mereka sekeluarga tinggal di Selangor.

Selain itu, menurut Mulia, mereka sekeluarga turut diuj1 sekali lagi pada bulan September lepas apabila dia dan anak-anaknya dis4hkan p0sitif c0vld-19.

“Satu family disahkan p0sitif, mula anak sulung, b4by dan akak kena, jadi kena hantar ke pusat ku4rant1n di Permai, Johor Bahru.

“Anak akak lagi tiga tinggal tiga beradik di rumah sementara tunggu sw4b test, bila d0ktor sahkan mereka p0sitif jugak baru semua kena hantar dekat tempat akak.

“Tapi sebelum tu bayangkan anak akak yang berumur 15 tahun kena jaga adik-adik yang umur 11 dengan 7 tahun, suami memang akak l4rang balik t4kut dia pun kena, dia memang sed1h sangat, hari-hari menang1s sebab b1mbangkan isteri dan anak-anak dekat Johor,” katanya.

Katanya, kepercayaan antara satu sama lain itu penting untuk memastikan hubvngan suami isteri itu terus terjalin walaupun terp4ksa berjauhan.

“Kita kena percaya kepada pasangan dan selalu berdoa untuk mereka setiap kali s0lat, antaranya supaya tak cur4ng, doakan kes1hatan mereka, dimurahkan rezeki,” nasihatnya.

Sumber : mStar

Leave a Comment