Cikgu beng4ng penghuni t4k bertamadun! Mi segera, lud4h, k0nd0m ‘mendarat’ atas kereta… t4k b0leh terima pemikiran ‘n0rmal la duduk flat’

SIAPA yang tidak pan4s hat1 apabila mendapati s1sa-s1sa makanan dicampak p1hak ‘tidak bertamadun’ sehingga meng0torkan kereta yang diparkir?

Itulah situasi yang dialami oleh Hazlinayani Abd Manan apabila bahagian bumbung dan hadapan keretanya penuh dengan s1sa mi segera yang dicampak oleh penghuni flat dari atas.

Berk0ngsi cerita dengan mStar, wanita yang senang disapa sebagai Nina ini berkata, kejadian disedari pada waktu pagi ketika dia mahu keluar bekerja, beberapa hari lalu.

“Saya sedar kejadian itu sekitar pukul 7.30 pagi sewaktu nak keluar bekerja. Dari jauh saya teng0k apasal lain macam je kereta saya. Sampai dekat, nampak s1sa mi segera bersep4h atas bonet depan dan bumbung.

“Pagi-pagi lagi dah buat m00d saya sw1ng. Sudahlah sehari sebelumnya saya cuci kereta siap p0lish (kilatkan). Dua jam pula tu tunggu kereta siap tapi alih-alih kena s1sa makanan… itu yang tambah memb4ra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Hampir 15 minit juga saya kutip s1sa mi segera tu sebab ada yang masuk celah-celah b0net. Masih boleh bau lagi kuah kari mi segera tu sebab ada t0mpokan kuah. Satu hari saya sak1t hati,” katanya yang juga seorang guru tadika di Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor.

Bercerita lebih lanjut, Nina berkata kotak parkir keretanya bukan terletak di bahagian bawah dapur penghuni flat, sebaliknya di bahagian k0ridor.

“Kalau bahagian dapur, memang kemungkinan besar untuk orang campak makanan tu ada… tapi ni bawah koridor. Agaknya tak habis makan, terus camp4k.

maggi 2

Nina terp4ksa menghabiskan masa kira-kira 15 minit untuk mengutip s1sa mi segera yang bersep4h di atas keretanya.

“Selama dua tahun menetap di flat ini, inilah kali pertama kereta saya terkena yang agak tervk. Sebelum ini banyak kali ada kesan lud4h tapi saya masih b0leh ‘pejam mata’.

“Saya ada suarakan kepada p1hak pengurusan walaupun jiran-jiran kata ada je beberapa kes sama berlaku sebelum ini tapi tak pernah ada tindakan.

“Ada k3s di mana motor r0sak tapi tiada tindakan sebab tiada k4mera litar tertutup (CC TV). Hanya boleh meng4du atau suarakan dalam gr0up WhatsApp penduduk je la. Sak1t juga hat1 sebab kita b4yar parking.

“Ada juga jiran beritahu, dia lagi tervk sebab keretanya kena k0nd0m… siap lend1r lagi. Tak bertamadun betul,” kata wanita berusia 23 tahun ini yang menetap di sebuah flat di Wangsa Permai, Kuala Lumpur.

Nina berkata selepas kejadian tersebut, dia menjadi ser1k malah sanggup meletakkan keretanya di bahagian luar walaupun terp4ksa berjalan kaki sedikit jauh.

Sekadar memuat naik pengalaman sendiri menerusi aplikasi TikT0k, Nina berkata antara lain tujuannya adalah mahu menyampaikan mesej supaya orang ramai khususnya penghuni flat atau pangsapuri mempunyai sikap bertanggungjawab serta adab berjiran.

“Tak sangka jadi v1ral. Ramai yang k0ngsi pengalaman sama malah ada yang lebih tervk terp4ksa tanggung kerug1an kerana cermin pec4h atau ada bahagian kereta yang kem3k.

“Ada juga yang k0men, k3s saya ni kira masih ‘boleh diterima’ jika nak dibandingkan dengan yang lain dan tak perlu m4rah. Tapi sebagai 0wner, mestilah sak1t hati.

maggi 3

Antara k0men netizen pada perk0ngsian Nina.

“Ada juga yang k0men, n0rmal la duduk flat. Maknanya, benda ni n0rmal ke kalau duduk flat? Sampai bila kita nak hadap benda macam ni selagi kita ada pemikiran ‘third class?’

“Jadilah penghuni yang bijak. Kita duduk di kawasan terbuka. Janganlah buang s1sa atau barang sesuka hat1. Adab kena ada… kita ni hidup berjiran. Kenalah ubah sikap dan persepsi, tanam sifat sivik dalam diri,” ujarnya lagi.

Sehingga kini video yang dimuat naik oleh wanita ini meraih melebihi 309,000 jumlah tontonan di aplikasi TikT0k.

Sumber : mStar

Leave a Comment