Pelitup muka punya hal, ramai t4k percaya pemuda ini rakam vide0 di P0rt Dicks0n tanpa dr0n… semua 3 visual nampak lain – “Paling nerv0us kalau masuk air”

SIAPA sangka rakaman vide0 yang dibuat sekadar suka-suka menggunakan telefon bimbit meraih lebih 2.4 jut4 tontonan di aplikasi TikT0k.

Vide0 tersebut menggabungkan dua rakaman – sudut pandangan atau p0int of view (POV) daripada telefon milik seorang pemuda, dan sudut tepi yang dirakam oleh rakannya.

Dikatakan tidak menggunakan dr0n, pemuda itu membal1ng telefonnya ke udara dengan rakaman POV yang merakam keindahan sebuah pantai dengan air laut.

Namun timbul pert1kaian dalam kalangan netizen mengenai kesahihannya tidak menggunakan dr0n berikutan terdapat dua rakaman menunjukkan dirinya memakai pelitup muka, manakala satu lagi tidak memakainya.

Tidak menyangka vide0 tersebut menjadi tul4r, pemuda berkenaan, Muhammad Zahiruddin Akmal berkata, rakaman dibuat di Pantai Teluk Kemang di Port Dickson, Negeri Sembilan, minggu lalu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Masa tu saya lemp4rkan phone saya ke atas untuk rakam pemandangan dari atas. Tapi sebenarnya ada tiga kali saya lempar ph0ne ke atas.

“Pertama, rakaman tak nampak air dan tak dapat saya sambut, j4tuh atas pasir. Kali kedua lemp4r baru dapat sambut dan rakaman nampak air.

“Kali ketiga pula untuk rakan merakamkan saya dari sudut tepi. Yang ini pun dapat sambut, sebagaimana yang dapat dilihat dalam video di TikT0k,” katanya kepada mStar.

phone ganti dron 5

Zahir bersama se0rang rakan membuat rakaman video di pantai.

Sehubungan itu, dia yang lebih mesra disapa Zahir menegaskan tiada penggunakan dr0n yang dilakukan sepanjang rakaman dibuat.

“Orang tak percaya ingat tu dr0n mungkin sebab rakaman tu nampak tinggi dan luas. Masa rakam tu saya guna mod ultra wide yang menjadikan rakaman pemandangan lebih luas.

“Mereka yang tengok vide0 tu dengan teliti akan nampak bayang di pasir, menunjukkan telefon saya yang dilemp4r. Kalau saya guna dr0n, bayang pasti lebih besar dan berpetak.

“Telefon yang dilemp4rkan ke atas pun agak tinggi untuk pastikan bahagian laut turut dirakam. Jarak saya di pantai berpasir dan kawasan air kira-kira lima langkah,” ujarnya yang berasal dari Petaling Jaya, Selangor.

phone ganti dron 2

Tangk4p layar video kiri Zahir memakai pelitup mula, dan kanan Zahir tidak memakai pelitup muka.

Menurut anak kedua daripada tiga beradik itu, dia bagaimanapun tidak menyedari terdapat perbezaan rakaman POV dan sudut tepi dari segi pemakaian pelitup muka.

“Memang ada rakaman yang saya pakai mask dan tak pakai mask. Tapi kesemua rakaman 100 peratus guna ph0ne, tak ada dr0n,” tegasnya.

Dalam pada itu, Zahir yang merupakan pelajar Diploma Pengurusan Perniagaan di Management and Science University (MSU), Shah Alam, Selangor meng4kui dia pada mulanya bimbang perkara yang tidak diingini berlaku semasa rakaman.

“Saya terfikir kalau phone yang saya bal1ng tu jatuh terkena kep4la orang lain. Sebab itu saya cari kawasan pantai yang jauh sikit dari orang.

“Paling nerv0us kalau telefon j4tuh masuk dalam air. Kelakar bila ada netizen k0men kalau nak buat rakaman macam tu, mereka kena bel1 telefon spare dulu sebab t4kut phone yang dilempar akan jatuh masuk dalam air,” ujarnya secara berseloroh.

phone ganti dron 4

Zahir merakamkan video dan foto di Port Dickson sebagai kenangan.

Zahir yang gemar merakam foto pemandangan ketika matahari terbit berkata, perk0ngsiannya menerusi rakaman menggunakan telefon bimbit itu sekadar hiburan semata-mata.

“Saya cuma nak sampaikan boleh je rakam video ala dr0n guna telefon. Saya pun cuba-cuba walaupun kualiti tidak sebaik macam dr0n. Rakaman untuk kenangan,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment