Sek0lah nak buka es0k, pelajar p4nik sekejap unif0rm dah tak muat… maklumlah bad4n dah ‘berkepak’ – “Rasa macam nak terk0yak”

IBU bapa dan pelajar kini b0leh menarik nafas lega apabila sekolah di seluruh negara kembali dibuka untuk pembelajaran secara bersemuka.

Namun setelah sekian lama berada di rumah dan menjalani kelas dalam talian, pastinya terdapat perubahan pada diri dan fiz1kal pelajar.

Begitulah dilem4 yang dihadapi seorang pelajar apabila baju sekolahnya menjadi ketat kerana badannya semakin ber0tot.

Pelajar berkenaan, Muhammad Akmal Shafirul berkata, berat badannya naik kira-kira lapan kil0gram (kg) dari 56kg kepada 64kg sejak kali terakhir mengikuti sesi persek0lahan di Sungai Petani, Kedah secara bersemuka beberapa bulan lalu.

Remaja berusia 17 tahun itu bagaimanapun hanya menyedari baju seragamnya begitu ket4t untuk dipakai ke sekolah pada hari pertama sesi persekolahan, Ahad.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)

“Baju sek0lah saya saiz 18, kali terakhir saya pakai masa pergi sekolah beberapa bulan lepas masih muat. Sehari sebelum nak kembali sekolah, teng0k dah ketat.

“Saya baru try baju sehari sebelum sek0lah dibuka. Baju ketat terutama di bahagian lengan dan ‘wing’ tepi dan belakang badan… rasa macam baju nak terk0yak,” katanya kepada mStar.

pelajar sado 3

Akmal (kiri) merupakan pemain b0la sepak di bawah PPBN.

Lebih mesra disapa Akmal, dia juga merupakan pemain b0la sepak mewakili daerah Kota Kuala Muda di bawah Pr0gram Pembangunan Bola Sepak Negara (PPBN) sejak tingkatan satu.

“Tapi disebabkan PK P (Per1ntah Kawalan Pergerakan) dengan beberapa lar4ngan seperti sukan bersentvhan badan dan gim pula ditutup, jadi berat badan saya menyusut.

“Masa Pd PR (pengajaran dan pembelajaran di rumah), saya ada masa lebih fleks1bel untuk bersenam termasuk melakukan latihan sukan bar atau cal1sthenics yang menguatkan otot.

“Bila gim kembali ber0perasi sebulan lalu, saya kembali melakukan senaman angkat berat. Masa gim tutup pun saya masih buat w0rkout di rumah,” kata kaki gim itu yang menjalani latihan angkat berat kira-kira empat hingga lima kali seminggu.

pelajar sado 4

Latihan sukan bar atau cal1sthenics yang menguatkan otot.

Namun remaja yang berasal dari Alor Setar, Kedah itu lega kerana membuat persediaan awal dengan menyediakan baju sekolah bersaiz lebih besar sekiranya badannya membesar.

“Saya t4rget badan saya lebih berotot dengan bersenam di gim dan sukan bar. Sebab itulah saya siap sedia bel1 baju sekolah bersaiz 19 dan 20 awal tahun ini.

“Oleh kerana baju sekolah saiz 18 dah ket4t sebab badan makin besar, saya pergi ke sekolah dengan pakai baju saiz 19. Kalau badan saya makin berotot atau membesar menjelang akhir tahun, saya dah standby dengan baju sekolah saiz 20,” tambahnya.

Menurut anak kedua daripada empat beradik itu, selain senaman angkat berat, dia juga mengambil makanan antara empat dan lima kali sehari, malah ada juga enam kali sehari.

pelajar sado 2

Foto kiri berat badan Akmal 56kg, fot0 kanan berat badannya mencecah 64kg.

Mengenai suka b0la sepak, calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ini mengagumi pemain handalan Johor Darul Ta’zim (JDT) dan mengikuti perkembangan pasukan itu.

Akmal turut menyok0ng kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) Southampton dan meminati bintang Liverpool, Mohamed Salah dan Cristian0 Ronaldo dari Manchester United.

pelajar sado 8

Akmal melakukan senaman angkat berat selepas gim dibenarkan beroperasi semula.

Dalam pada itu, Akmal menjelaskan bahawa dia tidak mahu badannya menjadi terlalu besar seperti ahli bina badan, sebaliknya sekadar mengimpikan bentuk badan atlet.

“Saya ada badan yang lean muscle. Nak ada badan atlet yang masih ber0tot tetapi tidak terlalu besar, sesuai untuk saya berlari dan mel0mpat tinggi ketika bermain bola di padang,” katanya.

Sumber : mStar

Leave a Comment